Recruit a Student - het talent van morgen vandaag in huis.
Deze website maakt gebruik van cookies. Wil je meer weten over ons cookiebeleid klik hier
Omdat een écht leuke studententijd geld kost...

Recruit a Student voor jouw perfecte studentenbaan


Zoek hier direct tussen alle vacatures!

Stage in het buitenland

Veel voorkomende vragen van studenten zijn: wat zijn de kosten van stage lopen in het buitenland? Wat zijn de voor- en nadelen van stage lopen in het buitenland? Hoe kom je überhaupt aan een stageplaats in het buitenland? Deze vragen beantwoord ik in deze blog, dus lees snel verder!

De meeste hbo-studies hebben twee periodes waarin je stage moet gaan lopen. In de eerste periode volg je een meewerkstage bedoelt om te ontdekken wat je leuk vindt. Daarna volg je een afstudeerstage waar je laat zien dat je beschikt over voldoende kennis in het vakgebied. Bij veel internationale studies is het verplicht om een stage te volgen in het buitenland. In de meeste andere gevallen is de keuze aan de student.

Wat zijn de kosten van stage lopen in het buitenland?

Een stagebedrijf is niet verplicht een vergoeding te geven, dit wordt in Nederland in de meeste gevallen wel gedaan. Als je een stagevergoeding krijgt dan is dit vaak niet voldoende om de maand mee door te komen. Voor een mbo- en hbo-student ligt een vergoeding gemiddeld rond de 227 euro en voor een wo-student rond de 390 euro. Dit kan verschillen per opleiding. Zo kunnen ICT stagiaires honderden euro's meer krijgen. Dit is nog steeds niet genoeg om een maand van te leven, aangezien een gemiddelde student 1.284 euro kwijt is aan al zijn uitgaven.

Deze bedragen zijn berekend voor Nederland en zullen variëren per land. Het is gebleken dat de volgende 5 landen het populairste zijn onder studenten om stage te gaan lopen. Hoeveel goedkoper of duurder zijn deze landen?

Engeland​
Het leven in Engeland is een stuk duurder dan in Nederland. De stagevergoedingen liggen dan ook een stuk hoger en vergoedingen van 1000 tot 3000 pond zijn geen uitzonderingen. Voornamelijk in Londen zijn een aantal grote internationale merken gevestigd waar je tijdens een stageperiode ervaring van grote waarde kan opdoen. Conclusie: hogere inkomsten, maar ook hogere uitgaven dus netto zal je ongeveer gelijk uitkomen

Australië
Australië is het perfecte land om na je stage op een backpack reis te gaan. Het leven in Australië is iets goedkoper dan in Nederland. Wil je een hoge stagevergoeding? Dan moet je bij de grote internationale bedrijven zijn. Aangezien de vergoedingen heel erg uiteen lopen is er geen goed gemiddelde te geven. Bovendien is de reis naar Australië niet goedkoop Conclusie: wanneer je een redelijke stagevergoeding kan krijgen zal het leven in Australië goed betaalbaar zijn. Wanneer je geen hoge stagevergoeding weet te krijgen kunnen je kosten in Australië wel erg tegenvallen. Zeker als je na je stageperiode nog wilt gaan reizen.

Spanje
Spanje is bij veel Nederlandse stagiaires populair door het fijne klimaat. Door de langzaam groeiende economie komen er ook steeds meer stagemogelijkheden bij. De kansen liggen voornamelijk in het toerisme, maar ook in het onderwijs en het zakenleven komen er steeds meer mogelijkheden. Een nadeel is dat een werkvisum in sommige gevallen vrij moeilijk te verkrijgen is, voornamelijk wanneer je dit op het laatste moment moet regelen. Dit kan betekenen dat je onbetaald stage zal moeten lopen. Wanneer jij wel op tijd je visum hebt geregeld kunnen stagevergoedingen oplopen tot een bedrag van wel 1000 euro. Conclusie: dankzij het bestaan van de EU hebben Nederlandse studenten vaak weinig problemen om een werkvisum te krijgen. Hierdoor zal je bijna altijd een betaalde stage kunnen lopen. In deze gevallen zal je ongeveer rond dezelfde kosten uitkomen als in Nederland.

Zuid-Afrika
Zuid-Afrika is een geweldig mooi land om stage te lopen. Er zijn ook genoeg mogelijkheden voor verschillende studierichtingen. Er zitten jammer genoeg ook nadelen aan stage lopen in Zuid-Afrika. Zo bieden de meeste bedrijven geen stagevergoeding en is het leven in de betere wijken van Zuid-Afrika best prijzig. Daartegenover staat dat de kosten die je zal maken nooit kunnen opwegen tegen de ervaringen die je gaat opdoen. Heb jij dus de financiële middelen om jezelf een halfjaar te voorzien in Zuid-Afrika, dan is dit land misschien wel het perfecte land voor jouw stage. Conclusie: de kosten van leven in Zuid-Afrika zijn vrij hoog. Je inkomsten zullen daarnaast waarschijnlijk minimaal zijn. Hierdoor zal Zuid-Afrika een duur land zijn om stage te lopen.

Indonesië
Indonesië is net als Zuid-Afrika en Australië een land voor avonturiers. De stagevergoeding ligt gemiddeld rond de 250 dollar. Dit is omgerekend naar euro’s ongeveer 230 euro. Daarnaast liggen de kosten van leven in Indonesië veel lager. Een nadeel zijn wel de dure vliegtickets, die je bijna altijd zelf moet betalen. Conclusie: de stagevergoeding is ongeveer vergelijkbaar met een Nederlandse stagevergoeding en de kosten van leven zijn een stuk lager. Het enige probleem is het moeten kopen van dure vliegtickets. Hierdoor zal een stage in Indonesië je toch meer kosten dan stage lopen in Nederland.

Wat zijn de voor- en nadelen van stage lopen in het buitenland?

Voordelen

 • Internationale ervaring staat erg goed op je cv en bij sommige bedrijven is het zelfs een pré. Je leert nieuwe culturen kennen, versterkt je sociale vaardigheden en het is heel goed voor je persoonlijke ontwikkeling.
 • Naast persoonlijke ontwikkeling doe je enorm veel ervaring op. Je bent niet zomaar op bezoek in het land. Je leeft en werkt voor een half jaar in het land. De mensen en het gebied ga je leren kennen. Met als gevolg wanneer je terug in Nederland bent je met een andere blik naar zaken kijkt die je nu normaal vindt.
 • Het is een kans die je niet vaak zult De meeste mensen zullen na hun studie een vaste baan krijgen, een huis kopen en een gezin starten. De tijd en/of mogelijkheid om een halfjaar in het buitenland te gaan wonen zal er voor sommigen niet meer komen. Grijp daarom wanneer je de kans hebt hem aan met beide handen.
 • Nadelen

 • Je bent een halfjaar weg van je vertrouwde omgeving. Wanneer je heimwee of andere problemen krijgt zijn je familie en vrienden ver weg. Daar komt nog eens bij dat wanneer je niet sociaal bent het lastig kan zijn om nieuwe vrienden te maken. Dit kan weer als gevolg hebben dat je heimwee versterkt wordt.
 • Kosten zijn bijna altijd hoger dan wanneer je in Nederland stage had gelopen.
 • Ook cultuurverschillen kunnen problemen opleveren. Wanneer je naar een land op een ander continent gaat, zullen de kleinste dingen anders zijn. Westerse etiquette gaan in de meeste gevallen niet op. Het is dan ook slim om contact op te nemen met iemand die al in het land is geweest. Op deze manier kan je jezelf voorbereiden op de grootste cultuurshocks.
 • Het kan ook erg vervelend zijn wanneer je de taal nog niet vloeiend spreekt. Wanneer je naar een land als Spanje gaat kan je niet verwachten dat je met een combinatie van Spaans en Engels een gesprek kan aangaan met de locals. Laat dit je niet afschrikken het is de perfecte plek om juist een taal te leren spreken. Je moet hiervoor wel over het nodige doorzettingsvermogen beschikken.
 • Hoe vind je een stageplaats in het buitenland?

  Er zijn verschillende manieren om een stage plek te vinden in het buitenland. Hieronder de verschillende manieren waarop je een stageplek kan zoeken in het buitenland.

  Zelf op zoek gaan
  Je kan er voor kiezen om zelf op zoek te gaan. Dit kan je op twee manieren doen:

 • Door grote internationale bedrijven in het land een open sollicitatie te sturen. Zet in je motivatie waarom jij graag bij hun stage wilt lopen. Als het bedrijf een kantoor in Nederland heeft kan je daar altijd informatie inwinnen. Er is altijd de kans dat zij jou een stage kunnen bieden, of met de juiste mensen in contact kunnen brengen.
 • Je kan ook online gaan zoeken. Er zijn verschillende websites via Google te vinden waar buitenlandse bedrijven hun stage-opdrachten posten.
 • Via een student die al in het land is geweest
  Ken je iemand in je omgeving die al in het land is geweest? Informeer hoe hij of zij aan de stage is gekomen. Als de student een leuke periode heeft gehad in het land vinden ze het vaak alleen maar leuk om andere studenten te helpen. Zij kunnen vaak ook helpen met de cultuurverschillen en andere zaken waar je rekening mee moet houden.

  Via je onderwijsinstelling
  Lukt het niet om zelf een stage te vinden dan kan wellicht jouw onderwijsinstelling je verder helpen. Veel onderwijsinstellingen hebben contacten in landen waar vaak studenten stage lopen. Hierdoor hebben ze ook vaak ingangen bij verschillende bedrijven in het land. Verder kunnen zij je wellicht in contact brengen met studenten die al stage hebben gelopen in het land.

  Stagebemiddeling vragen
  Kan ook je onderwijsinstelling je niet helpen? Dan zijn er altijd nog verschillende bureaus die stagebemiddeling bieden aan buitenlandse studenten. Deze bureaus helpen je niet alleen met een stage vinden maar bieden vaak ook hulp met het vertalen van je cv en het regelen van de nodige documenten. Check deze lijst met stagebemiddeling bureaus in verschillende populaire stage landen eens.

  Ben jij op zoek naar een toffe stage in Nederland? Bekijk dan onze vacatures en solliciteer direct op een stage die jou aanspreekt! Of schrijf jezelf in bij Recruit a Student zodat je geen enkele nieuwe vacature die op jouw profiel aansluit meer mist!

    Ook gevonden:

     

  Stage in het buitenland

  Stage in het buitenland


  Veel voorkomende vragen van studenten zijn: wat zijn de kosten van stage lopen in het buitenland? Wat zijn de voor- en nadelen van stage lopen in het buitenland? Hoe kom je überhaupt aan een stageplaats in het buitenland? Deze vragen beantwoord ik in deze blog, dus lees snel verder!
  In hoeverre word ik financieel ondersteund door de overheid om in het buitenland te studeren?

  In hoeverre word ik financieel ondersteund door de overheid om in het buitenland te studeren?


  Zit je er over na te denken om in het buitenland te gaan studeren? Dan wil je natuurlijk wel weten of je straks wel iedere maand rond kunt komen in een vreemd land. Gelukkig worden studies hier in Nederland ondersteund door middel van studiefinanciering.
  Nadelen van het studeren in het buitenland

  Nadelen van het studeren in het buitenland


  Overweeg je om te gaan studeren in buitenland? Wij hebben de eventuele nadelen van het studeren in buitenland voor je op een rijtje gezet.
  Wil jij op de hoogte blijven van onze vacatures? Schrijf je in bij Recruit a Student
  De voordelen van het studeren in het buitenland

  De voordelen van het studeren in het buitenland


  Twijfel jij er over om te gaan studeren in het buitenland? In deze blog hebben wij al de voordelen van studeren in het buitenland op een rijtje gezet voor je!
  Studeren in het buitenland

  Studeren in het buitenland


  Wil jij je jezelf ontwikkelen? Ben je bereid om je horizon te verbreden en ben je op zoek naar een onvergetelijk avontuur? Vind je het belangrijk om een stap voor te hebben op andere sollicitanten? Kies dan voor een tussenjaar, stage of studeren in het buitenland.
  Buitenlandse studenten blijven plakken

  Buitenlandse studenten blijven plakken


  "Buitenlandse studenten blijven plakken" is een uitspraak die je steeds vaker hoort. Maar waar komt dat door en hoeveel zijn dat er precies? Je leest het in deze blog!
  Vind de studentenbaan die jou op het lijf geschreven is!
  Wat ziet een bedrijf graag van een stagiair?

  Wat ziet een bedrijf graag van een stagiair?


  Vaak zie je dat bedrijven op zoek zijn naar hetzelfde soort studentenprofiel van een stagiair. Maar wat ziet een bedrijf nou echt graag van een stagiair? Je leest het in deze blog!
  Hoe vind je een leuk stagebedrijf?

  Hoe vind je een leuk stagebedrijf?


  Wanneer je een opleiding volgt is het vrijwel altijd van belang dat je een stage gaat lopen. Met een stage leer je het vak waar je voor leert in de praktijk. Hoe vind je een leuk stagebedrijf?
  Top 5 voorkomende problemen binnen een stagebedrijf

  Top 5 voorkomende problemen binnen een stagebedrijf


  Tijdens je stage leer je een hoop over het bedrijfsleven en neem je een kijkje in het wereldje waar jij na je studie in terecht gaat komen. Echter kunnen er zich problemen voor doen binnen het stage bedrijf. Wij hebben de meest voorkomende voor jou op een rijtje gezet.
  Wil jij op de hoogte blijven van onze vacatures? Schrijf je in bij Recruit a Student

  Stage & bemiddeling


  De ideale stagiair
  Wil je op de hoogte blijven van onze vacatures? Schrijf je dan nu in bij Recruit a Student! 
  Handige tools van Recruit a Student

  Online agenda
  Snel kijken wanneer je staat ingeroosterd, eenvoudig je beschikbaarheid doorgeven en reageren op de nieuwste vacatures. Je regelt het bij ons met één app.


  Leuke collega's
  Collega’s maken het werk leuk en de allerleukste collega’s komen natuurlijk uit je eigen netwerk. Daar belonen wij je dankbaar voor want met MY Recruit verdien je cadeaus als je vrienden, familie, klasgenoten of andere kennissen aandraagt. Lees hier meer over de MY Recruit app.

  De Recruit a Student APP

       © 2018 Recruit a Student | Algemene voorwaarden |  Privacy statement | Sitemap |   Website generator door Fleximaal NV - design: Puurvorm.nl   Probleem met de pagina melden