Eenzaamheid onder studenten

Publicatiedatum 9 september 2022
Wijzigingsdatum 29 december 2022

Eenzaamheid onder studenten is een groeiend maatschappelijk probleem. Zij hebben steeds vaker last van isolatie, depressie en eenzaamheid. Hier lees je welke factoren invloed kunnen hebben op de groei van eenzaamheid onder studenten en lees je wat je kunt doen wanneer jij jezelf eenzaam voelt.

​Wat kunnen de oorzaken zijn van eenzaamheid onder studenten?

Eenzaamheid is een probleem dat voorkomt bij iedere leeftijdsgroep. De explosieve groei bij de grote groep studenten is echter wel opvallend. Deze groei heeft meerdere oorzaken, technologie is er daar één van.

Via diverse social media kanalen kun jij mee kijken in het leven van je vrienden, kennissen en familie. Echter geven bijvoorbeeld Facebook of Instagram vaak een vertekend beeld van het leven. Je ziet veel beelden van de mooiste reizen, tofste feesten met vrienden en luxe producten. Hierdoor wordt het beeld gecreëerd dat het leven van anderen alleen maar bestaat uit geluk, plezier en blijdschap.

Vooral wanneer jij jezelf al niet helemaal gelukkig voelt, kan dit er voor zorgen dat je jezelf nog ellendiger voelt. Je ziet dat anderen het “gelukkige leventje” leiden, vergelijkt dit met jouw leven en komt tot de conclusie dat zij het beter hebben dan jij. Vergeet echter niet dat het beeld dat veel mensen online van zichzelf schetsen rooskleuriger is dan de werkelijkheid en dat niemand een leven leidt zonder tegenslagen of sombere dagen.

Daarnaast is het gemak waarmee we tegenwoordig entertainment binnen handbereik hebben ook een oorzaak van de stijgende eenzaamheid. Dankzij Netflix kun je altijd je favoriete films vanaf de bank bekijken en hoef je niet meer de deur uit om naar de bioscoop te gaan. Je favoriete eten bestel je via een app en shoppen doe je ook digitaal. Het groepsaspect in entertainment vermindert en daarom doen mensen steeds minder activiteiten samen.

Ook studeren zelf is een oorzaak van de toename van eenzaamheid. Wanneer studenten in een andere stad gaan studeren en wonen, laten zij vaak hun vrienden achter. En omdat niet iedereen tijdens de eerste schooldag zijn/haar nieuwe beste vriend tegen het lijft loopt, zorgt dit ervoor dat het sociale leven hieronder kan gaan lijden. Aangezien je de deur niet meer uit hoeft voor entertainment, bestaat de kans dat het gebrek aan sociale contacten kan leiden tot sociale isolatie. 

Wat zijn de gevolgen van eenzaamheid onder studenten?

Eenzaamheid is iets dat langzaam groeit. Alleen zijn hoeft niet direct eenzaamheid te veroorzaken, iedereen heeft tijd voor zichzelf nodig. Maar zodra je er niet zelf meer bewust voor kiest om alleen te zijn maar dit simpelweg gewoon niet anders kan, kan er eenzaamheid ontstaan.

Eenzaamheid kan grote gevolgen hebben. De negatieve gevoelens die bij eenzaamheid komen kijken kunnen ervoor zorgen dat iemand zichzelf volledig afsluit en dit kan leiden tot een depressie. 

​Wat kun je doen tegen eenzaamheid?

Technologie is één van de oorzaken van eenzaamheid, maar kan ook voor sommige studenten juist de oplossing zijn. Zo kun je via diverse platformen en fora mensen vinden met vergelijkbare interesses of hobby’s en met hen afspreken. Daarnaast kun je jezelf ook inschrijven bij een club of vereniging.

Ook kan vrijwilligerswerk helpen om eenzaamheid te verminderen. Ga een paar uur per week werken bij het lokale verzorgingshuis of werk als vrijwilliger bij een voedselbank. Op deze manier kom je in contact met anderen en kun je een sociaal isolement verminderen/voorkomen.

Kijk ook eens kritisch naar de personen die jij volgt op social media. Plaatst iemand alleen maar jaloersmakende plaatjes waardoor jij een slecht gevoel krijgt? Ontvolg deze persoon en ga op zoek naar accounts waar jij een goed gevoel van krijgt.

Heb jij te maken met eenzaamheid, een sociaal isolement of een depressie?

Wanneer je jezelf eenzaam voelt, last hebt van depressieve klachten of je jezelf in een sociaal isolement bevindt, is het verstandig om hulp te zoeken. Bezoek je huisarts en maak deze problemen bespreekbaar. Een arts helpt je graag met het vinden van de juiste oplossing.

Ook kun je bij MINDblue meer informatie vinden over depressie en eenzaamheid. Op hun website vind je tips en kun je in contact komen met hulpverleners met wie je kunt praten over je gevoelens.

Heb je direct hulp nodig? Neem contact op met de landelijke hulplijn 113 via het telefoonnummer 0900-0113 of bezoek de website en chat, anoniem en vertrouwelijk, online direct met een hulpverlener. Dit kan 24/7, dag en nacht.

 

Langskomen?

Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00

Of loop bij één van onze vestigingen binnen.