Deze website maakt gebruik van cookies. Wil je meer weten over ons cookiebeleid klik hier

Omdat een ècht leuke studententijd geld kost...

Recruit a Student voor jouw perfecte studentenbaan.


Zoek hier direct tussen alle vacatures!
hoe-vind-je-een-baan-na-je-studie

Hoe vind je een baan na je studie?

Veel studenten hebben moeite met het vinden van een geschikte baan na hun studie. Er zijn maar een beperkt aantal banen beschikbaar, in deze tijd liggen de banen nu eenmaal niet voor het oprapen. Maar hoe vind je een baan na je studie?

​Hoe vind je een baan na je studie?

Wanneer je niet direct een baan hebt na je studie zijn er meerdere manieren om een baan te vinden. Het is ten eerste altijd belangrijk om jezelf goed te presenteren en er netjes en verzorgd uitziet. Mocht je na het solliciteren op een vacature worden uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, zorg er dan voor dat je hier goed op bent voorbereid.

​Solliciteren

Wanneer je gaat solliciteren, zorg dan dat je motivatiebrief en curriculum vitae er goed uitzien. Lees hier tips voor het schrijven van een motivatiebrief en het maken van een cv.

​Stage lopen

Wanneer je tijdens je studie stage moet of kan lopen, doe dit dan! En doe je stinkende best! Want op deze manier krijg je de kans om jouw gezicht in een bedrijf te laten zien. Wanneer dit bedrijf erg tevreden over je is, zullen ze je naam zeker onthouden! Wie weet mag je na je studie daar wel blijven werken of komt er eventueel later een baan beschikbaar en weten ze jou dan te vinden.

​Vrijwilligerswerk

Ook vrijwilligerswerk geeft je de mogelijkheid om jezelf te laten zien in een bedrijf. Dit is in eerste instantie misschien niet wat je graag wilt doen, maar zolang je nog geen baan hebt is het misschien juist wel fijn om iets omhanden te hebben, en daarnaast maak je meteen wat ‘reclame’ voor jezelf. Daarnaast doe je wel weer ervaringen op en dit staat weer goed op je cv. Belangrijker nog is dat je er andere mee helpt.

​Netwerken

Zonder dat je er echt bij stil staat heb je al best een breed netwerk. Denk aan familie, vrienden, kennissen, (oud)klasgenoten, collega’s van vorige bijbaantjes, teamgenoten van je sportclub. Wanneer je met deze mensen in contact bent en deze mensen spreekt, laat dan ook iedereen om je heen weten dat je op zoek bent naar een baan en vertel over welke studie je hebt gedaan of bijna hebt afgerond. Wanneer iemand uit jouw netwerk ergens iets hoort uit zijn/haar netwerk over bijvoorbeeld een baan die beschikbaar is, die eventueel wel iets voor jou zou kunnen zijn, dan zal deze persoon vast terug denken aan dat gezellige gesprek met jou en je vervolgens meteen laten weten over de baan die beschikbaar is.

​Open sollicitatie

Naast het solliciteren op vacatures, kan je ook open sollicitaties sturen naar bedrijven waar het jou leuk lijkt om te werken. Het feit dat je solliciteert uit interesse voor het bedrijf geeft al aan dat je enthousiast bent. Beschrijf in je sollicitatie ook jouw interesse voor het bedrijf. Wie weet komt er toevallig net een baan beschikbaar en willen ze jou hier wel voor hebben.

​Tijdelijk ander werk

Mocht je nu echt geen baan vinden in datgene waar je voor gestudeerd hebt, dan zal je (ook vanwege de inkomsten die je waarschijnlijk wilt of nodig hebt) tijdelijk ander werk moeten doen. Misschien is dit niet wat je wilt en bedenk je dat het maar voor tijdelijk is. Daarnaast is het beter dan thuis zitten, vooral voor op je cv. Doe op je tijdelijk baan uiteraard wel je best, ook dit is weer een kans om je gezicht te laten zien. Door je nieuwe collega’s is ook meteen je netwerk weer uitgebreid.

​Stel niet te hoge eisen

Wanneer je solliciteert naar banen waar je voor geleerd hebt, stel dan niet te hoge eisen. Bijvoorbeeld wat betreft de uren. Stel je wilt graag 36 uur per week werken, en de vacature die je tegenkomt is alleen voor 12 uur per week. Solliciteer dan toch en, mocht je de baan aangeboden krijgen, wijs deze dan niet af vanwege jouw eis van 36 uur. Als je straks bent ingewerkt en er komt meer werk bij, of een collega gaat weg, kan jij dit werk misschien wel doen of overnemen. Op deze manier zou je uiteindelijk dan toch die leuke baan hebben met het aantal uren dat je graag had gewild. 

Ben je tijdens je studie op zoek naar een studenten (bij)baan? Studenten uitzendbureau Recruit a Student heeft de leukste vacatures en vindt voor jou de bijbaan die bij je past! Schrijf jezelf in of bekijk onze actuele vacatures.

Wil je op de hoogte blijven van onze vacatures? Schrijf je dan nu in bij Recruit a Student! 
     © 2019 Recruit a Student | Privacy statement | Sitemap |   Website generator door Fleximaal NV - design: Puurvorm.nl   Probleem met de pagina melden