Deze website maakt gebruik van cookies. Wil je meer weten over ons cookiebeleid klik hier

Omdat een ècht leuke studententijd geld kost...

Recruit a Student voor jouw perfecte studentenbaan.


Zoek hier direct tussen alle vacatures!
Lening studenten

Wat je moet weten over een lening voor studenten!

Het leven van een student is duur en voor veel studenten is geld dan ook een issue. Er zijn verschillende manieren om dit leven te kunnen betalen. Sommige jongeren werken elk vrije uurtje naast hun studie om alles te kunnen financieren. Ook lenen veel studenten bij DUO.

Het lenen van geld bij DUO komt best vaak voor. Dit komt omdat het lenen van een groot geldbedrag voor niemand zo gemakkelijk is als voor een student. Met drie drukken op de knop kan je als student honderden euro’s per maand lenen. Je hoeft daar niets voor te doen en daarnaast wordt er niet gecheckt wat er met dat geld gedaan wordt. Het enige wat je moet zijn, is een student.

Een lening aangaan bij DUO heeft verschillende voordelen:

  1. Ten eerste is het erg gemakkelijk om een lening af te sluiten bij DUO. Via de website van DUO log je in. Daarna geef je aan hoeveel je wilt lenen per maand en dan zal dit bedrag elke maand op jouw rekening bij worden geschreven. Je hoeft nergens aan te geven waarvoor je dit bedrag nodig hebt. Er is geen enkele controle en elke student kan het doen.
  2. Daarnaast is het rentepercentage van een lening voor studenten erg laag. Het daalt in 2017 zelfs van 0,01 naar 0 procent. Dit komt omdat de Nederlandse staat momenteel heel goedkoop kan lenen. De rentepercentages op een lening voor studenten zijn de afgelopen jaren steeds verder gedaald. In 2002 stond de rente nog op 4,03 procent. Eigenlijk zou het percentage komend jaar onder de 0 procent moeten duiken, maar dit is vorig jaar afgeschaft. Het rentepercentage is nog nooit zo laag geweest. Hierdoor wordt het lenen voor studenten dus ‘gratis’. Je zal nooit meer goedkoper kunnen lenen dan in je studentenperiode.
  3. Nadat je de studie hebt afgerond moet je gaan beginnen aan de aflosfase. Je hebt 15 jaar om de studieschuld af te lossen. Onder het nieuwe stelsel van studiefinanciering is de aflosfase 35 jaar. Deze aflosfase gaat pas twee jaar na het einde van je studie in. Stel je voor: je studeert af in september 2016, dan hoef je pas op 1 januari 2019 te beginnen met aflossen. Hoeveel je per maand moet terugbetalen, hangt af van de hoogte van de studieschuld en de renteverwachting. Het bedrag zal verspreid zijn over een lange periode dus de kosten per maand zullen niet zo hoog liggen. Het bedrag wat je moet terugbetalen zal je met een fulltime-salaris dus goed kunnen missen.

Redenen voor een lening voor studenten:

Na deze voordelen gelezen te hebben zal het je dan ook niet verbazen dat bijna 36% van de hbo- en wo studenten van DUO leent. Een lening voor studenten is gemiddeld 484 euro per maand

Als belangrijkste redenen om te lenen, geven de studenten aan:

  1. De gunstige leenvoorwaarden bij DUO
  2. Ouders raden het aan
  3. Ouders niet willen belasten
  4.  Luxe

Wat wel schokkend is, is dat 33% leent om de spaarrekening te spekken. Dit kunnen ze dan gebruiken om later een huis te kopen of een mooie reis te maken. Een lening zal nooit meer zo goedkoop worden en daarom willen de meeste studenten daar gebruik van maken.

Het klinkt natuurlijk allemaal perfect. Gratis lenen, zonder controle en ‘later’ wanneer je een goed salaris hebt maandelijks een klein bedrag terugbetalen. De studenten die lenen denken niet na over de gevolgen. Dit zijn zorgen voor later volgens de studenten. Dit is natuurlijk niet heel verstandig. Het is goed om te weten wat er later te wachten staat.

Daarom hier de nadelen/ gevolgen van het lenen:

  1. Je krijgt een minder goed beeld van de waarde van geld. Wanneer je werkt voor je eigen geld zal je beter nadenken waaraan je dit geld uitgeeft. Met geleend geld is dit anders, het is volgens je gevoel niet jouw geld. Hierdoor zal je het geleende geld eerder uitgeven aan luxe producten die je eigenlijk niet nodig hebt. Dit is onnodig en niet verstandig, want uiteindelijk moet jij dit wel terug gaan betalen.
  2. De aanwezigheid van een lening is in het algemeen niet gunstig wanneer je een hypotheek wilt verkrijgen. Door de studieschuld zal je een lager bedrag van hypotheek kunnen krijgen. De hoogte van de aftrek ligt aan de periode waarin je de lening hebt afgesloten. Wanneer je voor 1 juli 2015 bent begonnen met lenen val je nog onder het oude leenstelsel. Ben je pas daarna begonnen met lenen, dan val je onder het nieuwe leenstelsel. Het nieuwe leenstelsel is gunstiger met betrekking tot het afsluiten van een hypotheek.
  3. Het terugbetalen van de rente is ook een gevolg van de schuld op financieel gebied. Op dit moment is het rentepercentage 0% maar dit geeft geen garantie voor de toekomst. Het kan zijn dat dit rentepercentage op het moment dat jij gaat aflossen veel hoger zal zijn. Dan is de lening niet meer ‘gratis’, maar kost het heel veel meer geld dan dat je voor ogen had.

Het is belangrijk dat je een goede afweging maakt tussen de voor- en nadelen van lenen. Het is natuurlijk erg fijn om zo makkelijk aan geld te kunnen komen. Voor je gevoel kan het weinig kwaad en zal het later allemaal wel goed komen, maar zorg dat je weet wat de gevolgen kunnen zijn. Niets staat vast in de toekomst dus je moet rekening houden met alles.

Wil je liever werken voor je geld in plaats van lenen? Studenten uitzendbureau Recruit a Student heeft de leukste vacatures voor een studenten (bij)baan!

Wil je op de hoogte blijven van onze vacatures? Schrijf je dan nu in bij Recruit a Student! 
     © 2019 Recruit a Student | Privacy statement | Sitemap |   Website generator door Fleximaal NV - design: Puurvorm.nl   Probleem met de pagina melden