Uitgelichte studie: gezondheidswetenschappen

Publicatiedatum 9 september 2022
Wijzigingsdatum 29 december 2022

Het kiezen van de juiste studie kan erg lastig zijn. Om je te helpen lichten wij iedere maand een studie uit en vertellen we je alles over de pluspunten, minpunten en de carrière mogelijkheden. Deze maand: gezondheidswetenschappen. Wil jij alles weten over de studie gezondheidswetenschappen?

​Wat houdt de studie gezondheidswetenschappen in?

Tijdens de studie gezondheidswetenschappen leer jij alles over gezondheid, gezondheidsproblemen en de gezondheidszorg. Je gaat hierin veel onderzoek doen en bekijkt hoe mensen gezond kunnen leven. Met verschillende informatie ga je vraagstukken op het gebied van de gezondheidszorg analyseren.

Bij veel universiteiten die de studie gezondheidswetenschappen aanbieden ga je aan de slag met opdrachten die vanuit de zorgwereld komen. Dit maakt de studie zeer praktisch. Je werkt vaak in verschillende projectgroepen. Hierdoor kom je in verschillende situaties terecht die je later ook op de werkvloer tegen kunt komen. Daarnaast volg je onder andere vakken als gezondheidseconomie, biostatistiek, epidemiologie, immunologie en psychologie. Zo wordt je goed voorbereid voor jouw eerste stap in de arbeidsmarkt als gezondheidswetenschapper.

​Wanneer is deze studie iets voor jou?

Wanneer je de studie gezondheidswetenschappen gaat volgen is het belangrijk dat je een gezonde leefstijl interessant. Je vindt het belangrijk om gezond te leven en je weet ook wat slecht is voor je gezondheid. Verder moet je ook een vasthoudend type zijn; je bijt je graag vast in een onderwerp en bent pas tevreden als je de onderste steen boven hebt. Hierbij deins je niet terug om kritische vragen te stellen.

Verder is het belangrijk dat je over een onderzoekende houding beschikt. Je bent nieuwsgierig en je moet het leuk vinden om op onderzoek uit te gaan. Daarnaast moet je complexe vraagstukken kritisch kunnen analyseren waardoor je tot oplossingen komt waarmee de gezondheidszorg verbetert kan worden.

​Minpunten van de studie gezondheidswetenschappen

De studenten die gezondheidswetenschappen studeren zijn over het algemeen erg positief over de opleiding. Als minpunt zien zij dat het eerste jaar nogal oppervlakkig is. Er wordt nog niet erg diep ingegaan op de stof, dit gebeurt pas in het tweede jaar. Het eerste jaar is makkelijk te halen omdat de moeilijkheidsgraad relatief laag is.

Bron: Intostudies

​Carrière (en salaris!) na de studie gezondheidswetenschappen

Tijdens de studie gezondheidswetenschappen doe je veel kennis over zorg en welzijn op. Hierdoor kun je na het afronden van je studie aan de slag binnen diverse sectoren/instanties zoals de overheid, onderzoek- en zorginstellingen, verzekeringsorganisaties, adviesbureaus, universiteiten of andere bedrijven die zich met zorg en welzijn bezig houden.

Hieronder vind je enkele carrièremogelijkheden met daarbij een salaris indicatie. Let op: de salaris indicatie is een grove schatting per maand, gebaseerd op een 40-urige werkweek en wordt bruto weergegeven. Je ziet hier zowel het gemiddeld startsalaris als het gemiddelde maximale salaris. Vanzelfsprekend is het salaris afhankelijk van je ervaring en de organisatie waarvoor je gaat werken. 

Bron: Youchooz

​​Statistieken

  •   Studenttevredenheid: scoort 4 van de 5 sterren.
  •   Doorstroom van studenten naar het tweede jaar: 62%
  •   Bachelorsdiploma behaald binnen 4 jaar: 46%
  •   Werkt op niveau anderhalf jaar na het afronden van de studie: 63%

Bron: Eur

​Waar volg je de studie gezondheidswetenschappen

De studie gezondheidswetenschappen wordt door een beperkt aantal universiteiten aangeboden. Een overzicht:

​Werken tijdens je studie gezondheidswetenschappen

Wanneer je beschikt over een uitgebreid zakelijk netwerk en relevante werkervaring is het een stuk makkelijker om een goede baan te vinden na het afronden van de studie gezondheidswetenschappen. Het is daarom aan te raden om te kiezen voor een bijbaan die gerelateerd is aan jouw studie. Recruit a Student helpt jou graag met het vinden van een bijbaan die bij jou en jouw studie past. Bekijk op de website onze vacatures of schrijf jezelf in zodat je altijd als eerst op de hoogte bent van de vacatures die aansluiten op jouw profiel.

 

Langskomen?

Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00

Of loop bij één van onze vestigingen binnen.