Deze website maakt gebruik van cookies. Wil je meer weten over ons cookiebeleid klik hier

Omdat een ècht leuke studententijd geld kost...

Recruit a Student voor jouw perfecte studentenbaan.


Zoek hier direct tussen alle vacatures!
tussenjaar

Wat te doen in je tussenjaar?

Ben jij bijna klaar met de middelbare school en weet je nog niet welke vervolgstudie je wilt gaan doen? Dan heb je misschien al nagedacht over het nemen van een tussenjaar, maar wat ga je eigenlijk doen in je tussenjaar? In deze blog bekijken wij reden die je kan hebben om een tussenjaar te nemen.

Je weet nog niet welke studie of studierichting je wilt gaan doen​

Het is niet vreemd als jij nog niet weet wat je wilt gaan doen. Er zijn namelijk meer dan 200 verschillende hbo opleidingen. Mocht je wel weten welke studie je gaat doen? Dan komt de keuze voor een school en stad nog. Stel je voor, je hebt gekozen voor de opleiding Commerciële Economie. Vervolgens moet je nog kiezen tussen 24 verschillende scholen waar deze opleiding gegeven wordt. Het aanbod van opleidingen is enorm, dus het is logisch dat je moeite hebt om een keuze te maken.

Kies je ervoor om jouw vervolgstudie uit te stellen, omdat je geen keuze kunt maken? Dan is het wel slim om je in te schrijven voor proefdagen, meeloopdagen of cursussen tijdens dit tussenjaar. Je hebt dan genoeg tijd en mogelijkheden om jouw interesses te ontdekken en jezelf te oriënteren. Hieronder geef ik de mogelijkheden.

Je wilt meer van de wereld zien en gaat reizen

Je hebt net minstens vijf of zes jaar in de schoolbanken gezeten en wilt graag meer van de wereld zien voordat je weer gaat studeren. In dit geval is reizen misschien iets voor jou. Er zijn meerdere manieren hoe je dit kan aanpakken, bijvoorbeeld door:

Reizen
Meer van de wereld zien is altijd goed voor je algemene ontwikkeling. Aangezien reizen veel geld kost zal je dit moeten gaan verdienen. Je kan er voor kiezen om te gaan werken tijdens je reis. Voornamelijk in Australië, Zuid-Amerika, Noord-Amerika, Indonesië en de eilanden in de Indische oceaan wordt dit veel gedaan. Het idee hiervan is dat je een aantal dagen in de week werkt in de regio en de andere dagen de omgeving verkend. Wanneer je er aan toe bent om door te reizen, kies je een nieuwe bestemming en zoek je daar een nieuw baantje.

Waar je ook voor kan kiezen is in Nederland werken tot je genoeg gespaard hebt en dan pas op reis gaan. Dit geld kun je sparen door een leuke studenten (bij)baan. Op die manier heb je meer ruimte om je reis te plannen. Voor mensen die graag van tevoren hun reis gepland hebben is dit een betere optie.

Vrijwilligerswerk
Wil je graag iets doen voor mensen die minder welgesteld zijn? Dan is vrijwilligerswerk misschien meer iets voor jou. Er zijn diverse projecten waar ze vrijwilligers voor nodig hebben.

Sportprojecten​
Werk je graag met kinderen en ben je ook nog eens erg sportief? Dan is een sport project het perfecte vrijwilligerswerk voor jou. Bij deze projecten organiseer je leuke sportieve activiteiten om de kinderen afleiding te bieden.

Onderwijsprojecten​
Onderwijs is vaak ver achtergesteld in deze landen. Zelfs als jij geen opleiding hebt gedaan tot leraar kan jij de kinderen hier helpen. Door jouw kennis door te geven kan je de kinderen helpen om hun eigen toekomst te bouwen.

Gezondheidszorgprojecten​
Ben jij van plan om de zorg in te gaan? Dan is helpen bij een gezondheidszorgproject de perfecte voorbereiding. Je zal hier ontzettend veel ervaring kunnen opdoen door mee te kijken bij de lokale artsen. Aangezien medisch personeel vaak schaars is in deze landen zal jij ook veel sneller verantwoordelijkheden krijgen. Veel meer dan je hier in Nederland zal krijgen zonder ervaring of opleiding.

Bouw/wederopbouw projecten
Ben jij handig en wil jij graag mensen helpen? Dan is een Bouw/wederopbouw project een idee voor jou. Elk jaar vinden er over de hele wereld verschrikkelijke natuurrampen plaats. Arme landen hebben vaak zelf niet de middelen om het land weer op te bouwen. Door mee te doen aan een bouwproject kan jij de lokale bevolking aan een betere en veiligere toekomst helpen.

Je wilt gaan werken om meer financiële vrijheid te hebben tijdens je studie

Je kan er ook voor kiezen om fulltime te gaan werken in je tussenjaar. Hierdoor kan je sparen en hoef je tijdens je studie minder op je geld te letten. Wanneer jij genoeg financiële middelen hebt zal je minder hoeven werken naast je studie. Dit zorgt er voor dat je meer tijd hebt voor je studie, uitgaan en andere leuke activiteiten. Veel uitzendbureaus zoeken altijd jonge mensen die tijdelijk fulltime kunnen werken. Kijk hier voor onze vacatures misschien dat er iets voor jou tussen zit.

Je hebt geen zin meer in school

Als je zonder plan een jaar er tussen uit neemt heb je meer moeite om een jaar later weer te beginnen. Je zal in veel gevallen nog meer moeite hebben om je vervolgopleiding af te maken. De tijd zal voorbij vliegen en voor je het weet ben je een jaar verder zonder dat je iets uit je tussenjaar hebt kunnen halen.

Ik raad je niet aan om een tussenjaar te nemen om deze reden. Als je er voor kiest om toch een tussenjaar te nemen om deze reden, ga dan uitzoeken voor jezelf waarom je geen zin meer hebt in school.

Conclusie

Er zijn verschillende redenen om een tussenjaar te nemen. Het belangrijkste wanneer je een tussenjaar neemt is een plan hebben. Wat ga je doen in dit jaar? Jezelf oriënteren op je toekomst, reizen, vrijwilligerswerk en fulltime werken zijn allemaal goede redenen. Stel daarom doelen voor jezelf. Wat wil je bereiken in het komende jaar? Wanneer je een doel hebt om naar te streven zal je een beter gevoel overhouden aan je tussenjaar.

Ben jij op zoek naar een studenten (bij)baan tijdens je tussenjaar? Studenten uitzendbureau Recruit a Student heeft de leukste vacatures. Je kunt je ook bij ons inschrijven, zo blijf je op de hoogte van de nieuwste vacatures.

Wil je op de hoogte blijven van onze vacatures? Schrijf je dan nu in bij Recruit a Student! 
     © 2019 Recruit a Student | Privacy statement | Sitemap |   Website generator door Fleximaal NV - design: Puurvorm.nl   Probleem met de pagina melden