Zo overtuig je een recruiter!

Publicatiedatum 20 september 2022
Wijzigingsdatum 29 december 2022

Beschouw het eerste gesprek met een recruiter niet als een beoordelingsgesprek maar als een kennismakingsgesprek. Je wilt natuurlijk een baan die bij je past. Voor beide partijen is passende baan voor jou de ideale uitgangsweg.

Zo overtuig je een recruiter...

Probeer jezelf te verkopen door overtuigend over te komen. Je mag best overdrijven over je positieve eigenschappen, zolang je maart niet liegt! Wanneer je positieve eigenschappen duidelijk naar voren komen, lijkt het alsof je minder positieve eigenschappen wegvallen. Het kan natuurlijk zo zijn dat je niet goed weet wat jouw positieve eigenschappen zijn. Het is daarom aan te raden om van tevoren een online competentietest te doen.

Welke vragen stel je jezelf voordat je op gesprek gaat bij een recruiter?

Stel jezelf de volgende twee vragen: “Wat zijn mijn sterke eigenschappen?” en “Wat zijn mijn minder sterke eigenschappen?”. Het lijken twee eenvoudige vragen, echter blijkt het in de praktijk lastig om deze vragen te beantwoorden. Probeer voor jezelf deze vragen te beantwoorden met concrete onderbouwingen.

Hoe beantwoord je de lastige vragen van een recruiter?

Recruiters hebben over het algemeen een aantal moeilijke vragen achter de hand. Een recruiter kan je onder druk zetten door moeilijke vraag te stellen. Zo’n vraagstelling is niet zozeer omdat de recruiter geïnteresseerd is in je antwoord, maar geïnteresseerd is om feit hoe jij omgaat met lastige situaties. Een moeilijke vraag kan namelijk voor een lastige situatie zorgen net als in het bedrijfsleven. Zo’n lastige vraag is puur om jou met andere sollicitanten te vergelijken. Neem een moeilijke vraag van een recruiter niet persoonlijk op en ga absoluut niet liegen!

Hoe kan ik mij het beste voorbereiden?

Een goede voorbereiding scheelt enorm, want je vermindert de zenuwen en je zult gedurende het gesprek beter op een lijn zitten met de recruiter. Wanneer je vooraf informatie over de organisatie vergaart, ontstaat er een dialoog in plaats van een ondervraging tussen jou en het bedrijf. Probeer ook diepgaande vragen te stellen aan recruiter, zodat de recruiter weet dat jij je wilt binden aan een organisatie.

Is het verstandig om mijn recruiter te onderbreken?

Het is belangrijk om elkaar uit te laten praten. Dit geldt uiteraard ook voor een recruiter. Het wordt als onbeleefd beschouwd wanneer je iemand in de rede valt. Wanneer je geneigd bent om iemand te onderbreken, laat de recruiter uitpraten en voeg vervolgens jouw mening toe. Hiermee maak je een betere indruk!

Wil je graag meer tips en tricks met betrekking tot solliciteren lezen? Je vindt ze hier! Studenten uitzendbureau Recruit a Student vindt voor jou de bijbaan die echt bij je past. Schrijf jezelf hier in zodat je altijd als eerst op de hoogte bent van de nieuwste vacatures.

Langskomen?

Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00

Of loop bij één van onze vestigingen binnen.