Werkstudent worden? Alles wat je moet weten!

Publicatiedatum 15 april 2025
Wijzigingsdatum 24 april 2025

Wil je naast je studie ook relevante werkervaring opdoen, goed verdienen én je cv een boost geven? Dan is werken als werkstudent dé perfecte match voor jou. In deze blog ontdek je alles wat je moet weten over het werkstudentschap. Wat houdt het precies in, welke voordelen heeft het zijn van een werkstudent en waar moet je op letten? Hier vind je alle antwoorden! 
Klaar om werkstudent te worden? Schrijf je vandaag nog in bij Recruit a Student en zet de eerste stap naar een succesvolle carrière! Twijfel je nog? Lees dan verder om te ontdekken of het werkstudentschap bij jou past. 

Wat ga jij leren in deze blog?

  • Wat is de definitie van een werkstudent?
  • Wat doet een werkstudent?
  • Kan ik zomaar werkstudent worden?
  • Wat zijn de voordelenvan werkstudent zijn?
  • Wat is het verschil tussen een stage en een werkstudent?
  • Hoeveel uur mag je als werkstudent werken?
  • Wat verdient een werkstudent per uur?
  • Wat is het minimumloon van een student?
  • Heb ik recht op vakantiegeld als werkstudent?
  • In welke branches kun je werkstudent worden?
Langskomen?

Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00

Of loop bij één van onze vestigingen binnen.

In deze blog

Hoofdstukken:

  • Hoofdstuk 1: Wat is een werkstudent?
  • Hoofdstuk 2: De voordelen van werkstudent zijn 
  • Hoofdstuk 3: Praktische zaken rondom werkstudenten
  • Hoofdstuk 4: Financiële informatie voor werkstudenten
  • Hoofdstuk 5: Conclusie

Hoofdstuk 1: Wat is een werkstudent?

Wat is de definitie van een werkstudent?

Een werkstudent is een gemotiveerde student die naast het volgen van een studie, een relevante functie heeft die aansluit op hun studie. Het doel van een werkstudent is om relevante werkervaring op te doen en meer kennis te krijgen van de branche waarin de student studeert. Daarnaast krijgt een student minimaal het minimumloon voor de functie van werkstudent. Vaak biedt een werkstudent ondersteuning bij operationele taken of tijdelijke projecten. Als werkstudent breng jij actuele en innovatieve kennis naar het bedrijf waar jij werkt. Hierdoor halen beide werkgever en werknemer voordeel uit de samenwerking. 

Wat is een werkstudent?

Een werkstudent studeert, terwijl de student tegelijkertijd een functie heeft die aansluit op de studie. De werkstudent werkt via een flexibel rooster, zodat de functie goed te combineren is met de studiebelasting. Daarnaast werkt een student parttime om praktijkervaring op te doen en een goed beeld te krijgen van hoe het is om te werken in deze branche. Werkstudenten leren wat er van hun wordt verwacht binnen een professionele omgeving. Zo kan de werkstudent zich goed oriënteren op hun toekomstige carrière binnen deze branche. Het zijn van een werkstudent is een goede investering in jouw professionele ontwikkeling. Daarnaast wordt jij volwaardig betaalt voor jouw functie, dus dat is natuurlijk ook mooi meegenomen. Jouw periode als werkstudent kun je op je cv zetten en dit vergroot jouw kans op een baan na het afronden van jouw studie. 

Wat houdt een werkstudent in?

Een werkstudent zijn betekent dat je een baan combineert met je studie. Vaak ga je aan de slag bij een bedrijf waar jij de theoretische kennis van jouw opleiding kan toepassen in de praktijk. Als werkstudent werk je parttime, naast je studie. Zo leer jij niet alleen uit de boeken, maar kun jij ook leren in echte situaties op de werkvloer. Als werkstudent leer je meer dan bij een reguliere bijbaan, aangezien jouw baan als werkstudent inhoudelijker is. Het is een voorbereiding op jouw toekomstige carrière. Over het algemeen zijn jouw werktijden flexibel, waardoor jij gewoon nog jouw colleges kan volgen en kan focussen op jouw deadlines. Hoeveel en wanneer jij werkt, is afhankelijk van de afspraken die jij maakt met jouw werkgever. Bereid jouw netwerk verder uit en doe meer ervaring op in jouw vakgebied. Jij bent een jonge professional in opleiding, dus leg de focus op het opdoen van leerzame ervaringen. 

Wat doe je als werkstudent?

Je vraagt je waarschijnlijk af... Wat doe je precies als werkstudent? Dit hangt natuurlijk af van de functie en de branche waarin je gaat werken. Vaak krijg je verschillende taken, zodat jij veel kan leren binnen een organisatie terwijl jij een toegevoegde waarde bent voor de organisatie. Naast specifieke taken, leer je ook samenwerken met collega's, communiceren in een professionele context en omgaan met deadlines. Je leert om jouw theoretische kennis toe te passen in de praktijk terwijl jij jouw praktische vaardigheden uitbreidt. Daarnaast bouw je ook een netwerk op binnen jouw branche. Enkele voorbeeld taken zijn:

  • Social media bijhouden
  • Data-analyse
  • Klantdossiers aanmaken
  • Financiële rapporten voorbereiden
  • CV's screenen
  • Testen van software
  • Marktonderzoek
  • Concurrentieanalyse uitvoeren
  • SEO-onderzoek
  • Dashboard bouwen

Als werkstudent kun jij diverse taken uitvoeren om jouw professionele vaardigheden te verbeteren. Zorg voor een sterk cv, terwijl jij lekker kan bijverdienen! 

Wat zijn de voordelen van werkstudent zijn?

Er zijn veel voordelen aan het zijn van een werkstudent.

  1. Je kan relevante werkervaring opdoen, wanneer jij werkzaam bent als werkstudent. Leer jouw branche écht goed kennen door er te gaan werken tijdens jouw studie. 
  2. Als werkstudent kun jij je professionele netwerk vergroten.
  3. Doordat jij als werkstudent (minimaal) het minimumloon ontvangt, zorg jij voor een fijnere financiële situatie.
  4. Als werkstudent kun jij ontdekken waar jouw talenten en kwaliteiten liggen. Je kunt ook verschillende taken en verantwoordelijkheden proberen, waardoor jij erachter komt wat echt goed bij jou past. 
  5. Jij kan je praktische vaardigheden ontwikkelen als werkstudent. Denk bijvoorbeeld aan goed plannen, professionele communicatie, het nemen van verantwoordelijkheid en zelfstandig werken. 
  6. Het staat goed op je cv als je tijdens je studie als werkstudent hebt gewerkt. Dit laat zijn dat jij doorzettingsvermogen hebt, graag wilt leren en dat jij goed kan plannen. 
  7. Investeer in je toekomst door het worden van een werkstudent! 

Wat zijn de nadelen van werkstudent zijn?

Zoals je hebt kunnen lezen, heeft het zijn van een werkstudent veel voordelen. Echter zijn er ook enkele nadelen waar je over moet nadenken. Denk na over de volgende punten, voordat jij besluit om een werkstudent te worden:

  1. Hoe ga jij het combineren met jouw studie? Vraag jezelf af of je wel genoeg tijd hebt om naast je studie en je sociale leven werkstudent te worden. Het vereist namelijk meer verantwoordelijkheid dan een bijbaantje. Kun jij goed plannen? Dan is dit vast geen probleem voor jou. 
  2. Je hebt minder tijd voor hobby's en sociale activiteiten. Je wisselt immers een aantal uur van je vrije tijd in om te gaan werken. 
  3. Door het zijn van een werkstudent, heb je geen garantie dat je binnen het bedrijf mag blijven werken na het afronden van jouw studie. De kans dat jij mag blijven werken binnen de organisatie waar jij een werkstudent bent is groot, maar als er geen doorgroeimogelijkheden zijn, kan het zijn dat je geen vast contract krijgt aangeboden. Zie het dus niet als een garantie op een vaste baan. 

Kan ik zomaar werkstudent worden?

Iedere student kan een werkstudent worden. Je moet wel rekening houden met een aantal zaken. Veel werkstudent functies vragen om een specifieke studierichting of benodigde basisvaardigheden binnen de branche. Het is daarom belangrijk om goed te zoeken naar een werkstudent functie die past bij jouw studierichting, maar ook jouw interesse en kennis. Daarnaast moet je goed kunnen plannen, aangezien werkstudent functies vaak doordeweeks zijn, waardoor jij het moet combineren met jouw studie en andere verantwoordelijkheden. Neem initiatief en ga op zoek naar een leuke functie die aansluit op jouw studie en interesse! Heb je hulp nodig met het maken van jouw cv? Klik hier om onze cv tool te gebruiken. 

Denk jij dat je klaar bent om werkstudent te worden? Neem contact met ons op en wij bespreken de mogelijkheden! 

Wat is het verschil tussen een student en een werkstudent?

  • Een student is iemand die fulltime een mbo-, hbo- of universitaire opleiding volgt. 
  • Werkstudent is een student, die naast het volgen van een studie, ook een baan heeft binnen in een organisatie die aansluit op de studie. 

Een student die werkt, is niet automatisch een werkstudent. Het verschil zit hem in de functie van de (bij)baan. Een werkstudent past theoretische kennis van de opleiding toe in de praktijk binnen een organisatie. Studenten zien dit ook wel als de overgang van studeren naar fulltime werken. Vaak hebben werkstudenten ook een voorsprong op de arbeidsmarkt, doordat zij al relevante werkervaring opdoen tijdens hun studie. De focus van een student ligt meer op studeren, terwijl de focus van een werkstudent ligt op het werkleven. 

Wie mag studentenwerk doen?

Studentenwerk is bedoeld voor personen die een opleiding volgen. Je kan werkstudent zijn, zo lang je studeert. Je moet aan enkele voorwaarden voldoen, ook al hanteren niet alle bedrijven hierop: 

  • Je moet ingeschreven staan bij een onderwijsinstelling
  • Je moet een minimale leeftijd van 18 jaar hebben
  • Je moet een specifieke studie volgen gerelateerd aan de functie
  • Je moet minimaal een aantal uur per week beschikbaar zijn

Informeer jezelf dus goed voordat je een werkstudent functie accepteert. Hierdoor weet jij exact wat jij van je functie kunt verwachten, maar zo weet jouw werkgever ook wat ze van jou kunnen verwachten. 

Waar kun je als werkstudent aan de slag?

Er zijn verschillende branches waarin jij aan de slag kunt als werkstudent. Enkele voorbeelden zijn:

  • Juridische sector
  • Marketing en communicatie sector
  • Finance en accountancy sector
  • Data & IT sector
  • Human Resources sector
  • Bedrijfskunde en vastgoed sector 

Echter zijn er natuurlijk nog meer sectoren waar jij kunt starten als werkstudent. De mogelijkheden zijn divers en er is vaak veel meer mogelijk dan je denkt. Hou je zoektocht breed binnen jouw sector en zo kun je allerlei leuke kansen tegenkomen. Daarnaast kunt je ook een open sollicitatie sturen naar bedrijven waar jij interesse in hebt. Soms zijn organisaties niet perse op zoek, maar kunnen ze een gemotiveerde student zoals jij hard gebruiken! Wees niet bang en neem zelf contact op over de mogelijkheden. 

Moet je veel van je studie weten voordat je als werkstudent kan beginnen?

Nee, je hoeft niet alles van jouw vakgebied te weten voordat jij als werkstudent begint. Wanneer een bedrijf een werkstudent aanneemt, zijn zij juist op zoek naar een leergierig persoon die ambitie heeft om kwaliteiten te ontwikkelen. Zelfs in het eerste jaar van jou studie kun je al werkstudent worden. Vaak krijg jij in het begin ondersteunende taken. Geleidelijk krijg jij meer verantwoordelijkheid en diversiteit aan werkzaamheden. Als werkstudent krijg jij een goede begeleiding, waardoor jij het maximaal kunt leren binnen een bedrijf. Werkstudent worden is ideaal als jij in een korte tijd veel wil leren en écht wilt ervaren hoe jouw studierichting er in de praktijk uit ziet. 

Samenvatting hoofdstuk 1:

  • Een werkstudent is een student die parttime werkt in een functie die aansluit op de studie. Zo kan de student theoretische kennis toepassen in de praktijk om meer relevante werkervaring op te doen. 

  • De voordelen van werkstudent zijn het ontwikkelen van professionele vaardigheden, het opbouwen van een netwerk, het verdienen van een inkomen en het vergroten van jouw kans op een baan na het behalen van jouw studie. 

  • De werkzaamheden van een werkstudent zijn divers en sluiten inhoudelijk aan bij de opleiding die de student volgt. De specifieke taken hangen af van de branche waarin de werkstudent werkzaam is. 

  • Je mag werkstudent worden als je ingeschreven staat bij een onderwijsinstelling. Jouw studierichting moet ook aansluiten bij de werkstudent functie, zodat jouw kennis effectief kan worden ingezet binnen een organisatie. 

  • Je hoeft geen expert te zijn als werkstudent aangezien jij begeleiding krijgt vanuit jouw organisatie. Door deze begeleiding kun jij een fijne werkervaring opdoen en meer leren door diverse verantwoordelijkheden op je te nemen. 

Hoofdstuk 2: De voordelen van werkstudent zijn

Waarom zou jij werkstudent worden? Jij hebt het vast al druk genoeg met jouw studie, jouw sociale leven en misschien heb je zelfs al een bijbaan. Toch heeft het zijn van een werkstudent vele voordelen voor jou en jouw toekomst! Ik heb de belangrijkste voordelen voor jou op een rijtje gezet:

1. Vaardigheden ontwikkelen

Als werkstudent kun jij diverse vaardigheden ontwikkelen die een aanvulling zijn op jouw studie en die jou goed voorbereiden op jouw carrière. Enkele vaardigheden die jij kan ontwikkelen tijdens het zijn van een werkstudent:

  • Professionele communicatie
  • Time management
  • Probleemoplossend vermogen op de werkvloer
  • Kennis van relevante programma's in jouw branche
  • Werken onder druk
  • Effectieve feedback kunnen geven én ontvangen 
  • Je wordt eigen in verschillende tools die relevant zijn voor jouw opleiding 
  • Efficiënt samenwerken 
  • Ontwikkelen van een professionele houding 

Dit zijn enkele voorbeelden van vaardigheden die jij als werkstudent kunt ontwikkelen. Natuurlijk zijn dit er nog veel meer in de praktijk. Deze vaardigheden kunnen jouw schoolprestaties ook verbeteren. Groei op zowel persoonlijk als professioneel vlak tijdens jouw bijbaan! 

2. Relevante werkervaring opdoen binnen vakgebied 

Een werkstudent doet werkervaring op die direct aansluit bij zijn/haar studie en/of toekomstige carrière. In plaats van een bijbaan die niks met jouw studie te maken heeft, kun jij ook waardevolle ervaring opdoen binnen jouw vakgebied. Hierdoor krijg jij een goed beeld hoe jouw branche er in de praktijk uit ziet door alvast mee te lopen in het werkveld. Je kan als werkstudent laagdrempelig achterhalen wat jij wel en niet leuk vindt binnen jouw vakgebied. 

Jouw relevante werkervaring kan jou op een later punt helpen om makkelijker aan een baan te komen. Werkgevers waarderen het namelijk als jij al ervaring hebt opgedaan tijdens jouw studie. Dit laat zien dat jij een harde werker bent, dat je goed kunt plannen en dat je graag wil leren. Jouw cv wordt sterker en jij kunt je onderscheiden van de rest, doordat jij de theoretische kennis van jouw opleiding al in de praktijk toe kan passen. Verder bouw jij als werkstudent een professionele reputatie op. Dit kan weer van pas komen wanneer jij gaat solliciteren voor een andere baan binnen jouw branche.  

3. Opbouwen professioneel netwerk

Naast het snel ontwikkelen van vaardigheden en het opdoen van veel werkervaring, kun je ook een professioneel netwerk opbouwen als werkstudent. Tijdens jouw werk kom jij in contact met tientallen mensen die al werkzaam zijn in de branche waar jij voor studeert. Deze contacten kunnen later altijd van pas komen in jouw verdere loopbaan. Daarom is het slim om goed contact te onderhouden met jouw collega's, leidinggevenden én zelfs klanten. Het hebben van een groot netwerk binnen jouw branche is van onschatbare waarde. Misschien moet jij nog een stageperiode afronden, een afstudeeropdracht uitvoeren of ga jij binnenkort op zoek naar een vaste baan. In al deze situaties kan jouw professionele netwerk goed van pas komen. Wanneer jij een fijn persoon bent om mee samen te werken, zullen mensen jou sneller onthouden en aanbevelen binnen hun eigen netwerk. Door jezelf goed te presenteren binnen een bedrijf, kun jij jouw kansen vergroten. Hierdoor kun jij via via aan een fantastische baan komen of kun je doorgroeien binnen jouw organisatie. Zorg ervoor dat je een positieve indruk achterlaat op iedereen die je tegen komt. 

4. Vaste baan na je studie 

Vaak krijg je als werkstudent een vaste baan aangeboden nadat jij jouw studie hebt behaald. Sommige werkgevers zien het werkstudentschap als een soort proefperiode, waarin zij goed kunnen ontdekken of een student goed binnen het bedrijf past. Wanneer jij jezelf als werkstudent kunt bewijzen, is jouw werkgever sneller geneigd om jou een vast contract aan te bieden. Tijdens jouw periode als werkstudent, investeert een werkgever veel energie en tijd in jouw ontwikkeling. Daarnaast ben jij door jouw tijd als werkstudent al goed ingewerkt binnen het bedrijf. Hierdoor wordt het voor de werkgever erg aantrekkelijk om jou in vast dienstverband te nemen. 

Daarnaast is het voor jou ook voordelig, aangezien jij makkelijk kunt doorstromen van student naar een fulltime functie. Je hoeft dan ook niet meer te solliciteren en je hebt geen last van het wennen aan een nieuw bedrijf. Het zijn van een werkstudent kan dus de start zijn van jouw succesvolle carrière. 

Let op! Het is geen garantie dat je na jouw periode als werkstudent een vaste baan aangeboden krijgt binnen het bedrijf waar jij werkstudent bent. Echter heb je wel een grotere kans op een vaste baan vergeleken met een student die geen werkstudent was. 

5. Doorgroeimogelijkheden binnen het bedrijf

Doordat jij als werkstudent al effectief binnen een bedrijf werkt, zien jouw leidinggevers en andere collega's jouw potentie, waardoor jij kans hebt op doorgroeimogelijkheden binnen de organisatie. In de eerste weken krijg je relatief eenvoudige taken. Als jij laat zien dat je leergierig en gemotiveerd bent, krijg je vaak al snel meer taken en verantwoordelijkheden. Grijp deze doorgroeimogelijkheden aan, zodat jij jezelf optimaal kunt ontwikkelen tijdens jouw studie. Laat zien dat jij een harde werker bent en gemotiveerd bent om meer te leren. Hierdoor worden doorgroeimogelijkheden sneller aan jou voorgelegd. Door binnen dezelfde organisatie te groeien, leer je het bedrijf goed kennen. Je ontdekt hoe een organisatie in elkaar zit én je ontdekt waar je goed in bent. Daarnaast kun jij verschillende richtingen opgaan binnen jouw branche en je hebt nu de kans om die te ontdekken. Geef jouw carrièrepad meer vorm, zodat je weet waar je naartoe werkt. 

Word je aantrekkelijker voor toekomstige werkgevers door werkstudent te zijn?

Ja, door het zijn van een werkstudent wordt jij aantrekkelijker voor toekomstige werkgevers. Zoals je misschien hebt gemerkt wanneer je solliciteert, zijn werkgevers altijd op zoek naar geschikte kandidaten met werkervaring. Als werkstudent laat jij zien dat je praktijk ervaring hebt opgedaan die je bij jouw toekomstige werkgever kunt toepassen. Naast het leren van de theorie heb jij ook praktijk ervaring opgedaan. Hiermee laat je zien dat jij initiatief neemt, discipline hebt én bereid bent om extra te leren naast jouw studie. 

Een ander pluspunt wat jou aantrekkelijk maakt voor toekomstige werkgevers, is dat jij bij je sollicitatie kunt vertellen over concrete ervaringen en successen binnen de organisatie waar jij hebt gewerkt. Dit vergroot jouw kansen wanneer je gaat solliciteren. 

Het zijn van een werkstudent geeft jou voorrang op andere starters. Gun jezelf een stapje voor op de rest en wordt werkstudent! Neem contact op met ons over de mogelijkheden in jouw buurt!

Wat vinden andere studenten van hun ervaring als werkstudent?

Veel van de studenten die werkstudent waren, kijken er positief op terug. Dit heeft vooral te maken met het feit dat ze veel hebben geleerd binnen hun relatief korte periode als werkstudent. Zij zijn dankbaar voor de kansen die zij hebben gekregen van hun werkgevers door alvast een kijkje te kunnen nemen op de werkvloer. Het is voor velen een waardevolle ervaring met veel leermomenten. Zowel op professioneel als persoonlijk vlak. Een ander pluspunt dat werkstudenten vaak noemen, is dat zij als werkstudent meer konden verdienen dan andere studenten banen. Daarnaast staat werkervaring opdoen binnen de branche van jouw studie, sterker op jouw cv dan andere bijbanen. De time management skills die jij opbouwt, kun jij voor de rest van je leven nog toepassen. Als kers op de taart, kregen enkele studenten zelfs een vaste baan aangeboden bij het bedrijf na het behalen van hun diploma. Kortom, waar wacht je nog op?  

Waarom zou ik werkstudent willen worden tijdens mijn studie?

Na het lezen van dit hoofdstuk, ben jij vast al overtuigd om werkstudent te worden! Er zijn namelijk talloze redenen waarom jij als werkstudent aan de slag zou willen gaan. Ik zet ze hier nog even op een rijtje:

  • Je verdient (meestal) beter dan een standaard bijbaan
  • Je doet relevante werkervaring op, wat jou later in je carrière kan helpen
  • Je leert de praktijk kennen
  • Je kan ontdekken wat je leuk vindt én vooral ook wat je niet leuk vindt
  • Je bouwt een netwerk van professionals op 
  • Je leert efficiënt plannen door het combineren van jouw studie met werk
  • Je voelt je meer betrokken bij het vakgebied waarin jij studeert
  • Je wordt meer gemotiveerd om te studeren, aangezien jij kan ervaren hoe het werkveld is

Je ontwikkelt jezelf dus op professionele en persoonlijke vlakken. Daarnaast geef jij jezelf meer kansen voor jouw toekomstige carrière door nu al werkervaring op te doen. Zie het zijn van een werkstudent als een investering in jouw toekomst. 

Samenvatting hoofdstuk 2:

  • De ontwikkeling van jouw vaardigheden staat centraal bij het zijn van een werkstudent. Je verbetert persoonlijke en professionele vaardigheden zoals professionele communicatie, time management, en samenwerken. Deze vaardigheden komen van pas tijdens jouw studie, maar ook later in jouw carrière. 

  • Het opdoen van relevante werkervaring binnen jouw vakgebied is waar jouw periode als werkstudent over gaat. Het helpt jou om te kiezen wat je wel en niet wil doen na jouw studie, maar het versterkt ook jouw cv. Jij zult opvallen in vergelijking met studenten die geen relevante werkervaring op hebben gedaan tijdens hun studie. 

  • Het opbouwen van een professioneel netwerk tijdens jouw periode als werkstudent, kan jou helpen aan een stage, afstudeeropdracht of een vaste baan. Laat een positieve indruk achter op iedereen binnen het bedrijf. Je weet nooit wanneer deze professionele contacten van pas kunnen komen. 

  • Je vergroot je kans op een vaste baan door werkstudent te zijn. Werkstudenten worden vaak gezien als kandidaten met veel potentie, waardoor jij meer kans hebt om na jouw studie eenvoudiger door te stromen naar een vaste functie.

  • Doorgroeimogelijkheden binnen het bedrijf van jouw werkstudentschap, aangezien het bedrijf en de leidinggevers jou al door en door kennen. Vaak krijg jij binnen het bedrijf de kans om te groeien en verschillende verantwoordelijkheden uit te proberen. Dit helpt jou om een duidelijke beeld te krijgen van hoe jij jouw toekomstige carrière wil vormgeven. 

Hoofdstuk 3: Praktische zaken rondom werkstudenten 

Nu je hebt besloten dat je een werkstudent wilt worden, heb je vast nog veel vragen. Deze ga ik in dit hoofdstuk beantwoorden. 

Wat zijn de regels voor werkstudenten?

Het is goed om te weten dat werkstudenten dezelfde arbeidsrechten hebben als reguliere werknemers wanneer zij een arbeidsovereenkomst hebben. Dit houdt in dat je als werkstudent recht hebt op het minimumloon, vakantiedagen, vakantiegeld en een veilige omgeving om in te werken. Daarnaast gelden er nog enkele richtlijnen aangezien jij nog student bent. Deze zijn:

  • Je werkgever moet er rekening mee houden dat jouw studie altijd voor gaat
  • Flexibele werktijden, vooral tijdens examenperiodes
  • Controleer jouw studiefinanciering of er een maximaal aantal uur per week is dat jij mag werken 
  • Jouw werkgever moet jou aanmelden bij de Belastingdienst en sociale verzekeringen aangezien jij een reguliere werknemer bent 

Hoe werkt een werkstudent?

Een werkstudent combineert een studie met een (bij)baan. Het gaat niet zo maar over een bijbaan, maar over werkzaamheden die aansluiten op het vakgebied van de opleiding van de student. Vaak werk je als werkstudent op flexibele basis. Meestal is dit zo'n 8-24 uur per week. Hoeveel jij precies werkt hangt af van jouw studiebelasting, maar ook van de afspraken die jij maakt met je werkgever. Vaak begin je als werkstudent met inhoudelijke taken die passen bij jouw huidige niveau. Wanneer deze taken goed verlopen, krijg je meer verantwoordelijkheden. Vaak begin je met een tijdelijk contract van bijvoorbeeld zes maanden. In deze periode wordt jij ingewerkt als een volwaardig medewerker. Hierdoor krijg jij de kans om waardevolle werkervaring op te doen terwijl jij nog studeert. 

Wat is het verschil tussen een stage en een werkstudent?

Er zijn enkele verschillen tussen een stagiair en een werkstudent

  • Het grootste verschil tussen een stagiair en en werkstudent is dat een werkstudent een arbeidsovereenkomst heeft en recht heeft op het minimumloon. Een stagiaire heeft geen recht op het minimumloon en een eventuele vergoeding is afhankelijk van de werkgever. 
  • Daarnaast is een stage vaak een verplicht onderdeel van de studie, terwijl een werkstudentschap de keuze is van de student. 
  • Verder focust een stageperiode op de eisen vanuit de opleiding, terwijl een werkstudent echte werkzaamheden binnen een bedrijf krijgt. Hierdoor draagt een werkstudent echt bij aan het resultaat van het bedrijf. De werkstudent heeft vaak meer verantwoordelijkheden dan een stagiair. 
  • Een stageperiode is vaak fulltime voor een bepaald aantal maanden, terwijl een werkstudent vaak parttime werkt, met kans op verlenging. 
  • Het zijn van een werkstudent biedt vaak een uitgebreidere professionele ontwikkeling met een groot gevoel van zelfstandigheid vergeleken met een stageperiode. 

Wat is het verschil tussen een bijbaan en een werkstudent?

Een bijbaan is meestal een eenvoudige baan zonder directe link aan je studie. Denk hierbij aan werken in de supermarkt, retail of horeca. Daarentegen werkt een werkstudent in een functie die aansluit op de studie. Hierbij zijn enkele voorbeelden: IT-medeweker, communicatiemedewerker, of juridisch assistent. Een bijbaan gerelateerd aan jouw studie zorgt voor meer inhoudelijke ervaring op jouw cv. 

Daarnaast vragen reguliere studenten bijbanen om weinig specifieke kennis. Echter kun je bij werkstudentfuncties wél jouw interesses en opgedane kennis benutten. Hierdoor wordt jouw werk een belangrijke factor in jouw ontwikkeling tot jonge professional. 

Op het gebied van loon is er ook een verschil tussen een typische studenten bijbaan en een functie als werkstudent. Werkstudenten verdienen over het algemeen iets meer dan reguliere bijbanen voor studenten. Dit komt omdat er meer kennis en verantwoordelijkheden vereist zijn voor het zijn van een werkstudent. 

Vaak wordt een bijbaan alleen gezien als een inkomstenbron, terwijl je als werkstudent ook werkt aan jouw professionele ontwikkeling. Investeer dus in jouw toekomst door het worden van een werkstudent. 

Hoeveel uur mag je als werkstudent werken?

Er zijn geen wettelijke grenzen aan het aantal uren dat een werkstudent mag werken. Echter, werk je in de praktijk vaak tussen de 8-24 uur per week. Hoeveel uur je exact werkt, hangt af van je eigen beschikbaarheid, jouw studiebelasting en de afspraken die jij maakt met jouw werkgever.

Veel bedrijven bieden flexibele contracten aan waarbij jij als werkstudent zelf je uren kunt indelen. Dit is ideaal wanneer jij bijvoorbeeld een drukke examenperiode in gaat. 

Het kan verleidelijk zijn om zo veel mogelijk te werken, om jouw inkomsten te vergroten. Echter moet je er wel rekening mee houden dat jij voldoende rust neemt, want de prioriteit moet blijven bij het behalen van jouw studie. 

Bekijk ook even jouw studiefinanciering als jij hier gebruik van maakt. Als jij erg veel werkt, kun je boven de inkomensgrens uitkomen. Houd dit even in de gaten. 

Maak duidelijke afspraken met jouw werkgever in de arbeidsovereenkomst over het aantal werkuren, om verrassingen te voorkomen. 

Welk contract krijg je als werkstudent?

Wanneer jij werkstudent wordt, krijg jij meestal een tijdelijke arbeidsovereenkomst. Deze is vaak op parttime basis en voor een bepaalde tijd. Wat staat er in dit contract?: 

  • Afspraken over jouw werkzaamheden
  • Het aantal uur dat jij per week gaat werken
  • Jouw loon
  • Jouw rechten en plichten 

Door jouw contract heb jij altijd recht op loon, vakantiegeld en vakantiedagen. Daarnaast bouw jij bij bepaalde cao's ook pensioen op. 

Bij sommige bedrijven krijg jij een oproepcontract. Jij werkt dan alleen wanneer je ingepland staat. Er zit wel een minimumaantal uur per week aan vast, maar verder kunnen jouw gewerkte uren iedere week verschillend zijn. 

Het kan ook zijn dat jij een 0-urencontract krijgt aangeboden, waardoor er veel flexibiliteit is voor de werkgever en de werknemer. 

Lees je contract altijd goed door, voordat je deze ondertekend. Hierdoor ben jij altijd op de hoogte van jouw rechten en plichten. Let bij het doornemen van jouw contract vooral op de eventuele proeftijd, de opzegtermijn en de secundaire arbeidsvoorwaarden. 

Wat gebeurt er als je werkstudent bent?

Als werkstudent ga je aan de slag op de arbeidsmarkt in de sector waarvoor jij studeert. Jij leert samenwerken op een professioneel niveau binnen jouw team, je ontwikkelt soft skills die op de arbeidsmarkt van pas komen én je doet praktische ervaring op in jouw vakgebied. Zo kun jij je goed voorbereiden op jouw toekomstige carrière. Doordat jij kennis maakt met verschillende mensen binnen jouw branche, kun jij al beginnen aan het opbouwen van jouw professionele netwerk. Hier kun jij weer gebruik van maken wanneer jij op zoek gaat naar een stage, afstudeeropdracht, of een fulltime baan. Door het uitproberen van een functie binnen jouw branche, kun je erachter komen of deze werkomgeving echt bij jou past. Zo kun jij professioneel en persoonlijk veel groeien wanneer jij aan de slag gaat als werkstudent. 

Wat zijn de voorwaarden van een werkstudent?

De enige voorwaarde om werkstudent te worden, is dat jij ingeschreven staat bij een erkende onderwijsinstelling. Dit kan een mbo, hbo of universiteit zijn. Welk werkstudentschap jij mag volgen, ligt aan de functie eisen en jouw opleidingsniveau. Jij hebt de grootste kans om werkstudent te worden vanaf jouw tweede studiejaar. Werkgevers weten dan dat jij een basisniveau aan kennis hebt opgedaan. Daarnaast willen de meeste werkgevers dat jij iedere week een minimaal aantal uur per week beschikbaar bent. Vaak ligt dit minimaal aantal uur tussen de 8 en 16 uur per week. 

Let wel op dat sommige functies vragen om specifieke vaardigheden die passen bij het werkstudentschap in die branche. Dit staat vaak beschreven in de vacature, maar vraag hier nog even naar tijdens jouw sollicitatiegesprek. Zo weten de werkgever en jij allebei waar jullie aan toe zijn. 

Ben jij een internationale student? Dan moet je mogelijk een werkvergunning aanvragen. Dit ligt aan het land van jouw herkomst. 

Kun je werkstudent zijn goed combineren met studie?

Of jij jouw taak als werkstudent goed kan combineren met jouw studie, is afhankelijk van hoe goed jij kan plannen. Wanneer jij goede afspraken maakt met jouw werkgever en wanneer jij goed kan plannen, kun jij zeker werkstudent worden naast jouw studie. 

Het is vooral goed te combineren, doordat je als werkstudent parttime aan de slag gaat. Hierdoor heb jij genoeg tijd om jouw colleges bij te wonen, aan jouw projecten te werken en te leren voor jouw examens. 

Werkgevers weten dat jij studeert, dus vaak zijn zij flexibel in jouw werktijden, wanneer je periodes met een hogere studiebelasting doorgaat. 

Zo lang jij duidelijk communiceert met jouw leidinggevende over jouw beschikbaarheid, kun jullie samen de werktijden indelen. 

Het zijn van een werkstudent werkt voor veel studenten motiverend. Je kunt de theorie die je leert direct toepassen in de praktijk. Daarnaast kun jij praktische zaken die jij op de werkvloer leert weer direct toepassen in jouw studieprojecten. Zo haal jij het beste uit jouw studententijd! 

Ben ik verzekerd via mijn werkgever?

Aangezien jij een werkstudent bent én een arbeidsovereenkomst hebt, ben je in principe automatisch verzekerd voor o.a. de Ziektewet en de Werkloosheidswet. Dit betekent dus dat jij recht hebt op loon bij ziekte en mogelijk ook een WW-uitkering als je werk stopt, maar dit is afhankelijk van de situatie. Aangezien jij, net als andere medewerkers, in dienst bent bij het bedrijf, draagt jouw werkgever premies af voor de verzekeringen. 

  • Controleer zelf nog even of een aanvullende aansprakelijkheidsverzekering of ongevallen verzekering is inbegrepen.

Mocht je twijfelen over of jij goed bent verzekerd, kun je altijd informatie opvragen bij jouw HR-afdeling of direct bij jouw werkgever.

Mag ik meerdere bijbanen combineren met een werkstudentschap?

Je mag meerdere banen met elkaar combineren, maar let er wel op dat jij de totale belasting van al deze banen aan kunt. Bekijk ook heel goed jouw contracten, om te controleren of jouw contract het combineren van banen toe staat. Wanneer jij meerdere banen met jouw studie combineert, is het essentieel dat jij goed kunt plannen en verantwoordelijkheid draagt over al jouw functies. Je moet jouw verschillende werkroosters goed op elkaar kunnen afstemmen, zodat je voorkomt dat deze overlappen met elkaar of met jouw colleges. De focus moet altijd blijven liggen op het behalen van jouw studie. 

Wanneer jij gebruik maakt van studiefinanciering, moet je ook controleren of jouw totale inkomen niet boven een bepaalde grens uitkomt. 

Let ook op dat je maar bij één werkgever de loonheffingskorting toepast. Je kunt dit het beste doen bij de baan waar jij het meeste verdient. 

  • Het is dus toegestaan om jouw studie met het zijn van een werkstudent én een andere bijbaan te combineren. Weer eerlijk naar jezelf om te voorkomen dat jij jezelf overwerkt. Wees bewust van je eigen grenzen en de verplichtingen binnen elke functie. 

Hoe zorg ik voor een goede work-life balance?

Wanneer jij het zijn van werkstudent met een studie gaat combineren, is het belangrijk dat jij zorgt voor een goede balans tussen werken en genieten van jouw studenten leven. Jij moet je tijd bewust én realistisch gaan inplannen, zodat jij al jouw verantwoordelijkheden kunt nakomen. Enkele tips zijn:

  1. Gebruik een planner. Dit kan een fysieke planner zijn of een digitale planner die jij altijd bij hebt.
  2. Plan ook jouw vrije tijd in. Wanneer jij heel jouw week vol plant met studeren, voorbereidingen voor presentaties en werken, kun jij snel in een burn-out raken. Het is dus belangrijk dat jij ook genoeg tijd neemt om te ontspannen. 
  3. Communiceer jouw beschikbaarheid naar iedereen in jouw omgeving. Dit is natuurlijk belangrijk richting jouw werkgever, voor het opstellen van jouw werkrooster. Daarnaast is het ook belangrijk voor jouw persoonlijke contacten, dat zij op de hoogte zijn van wanneer jij niet beschikbaar bent. Zo kun je voorkomen dat zij jou gaan afleiden, wanneer jij productief wilt werken. 
  4. Wees eerlijk met jezelf. Als jij voelt dat de werkdruk te hoog wordt, communiceer dit en neem een stapje terug. 
  5. Neem regelmatig pauze. Je kan niet heel de dag, aan een stuk door gefocust blijven. Verwacht dit ook niet van jezelf. Neem regelmatig een korte pauze om even op adem te komen en frisse energie te krijgen om door te werken. 
  6. Daarnaast is jouw gezondheid het allerbelangrijkste. Wanneer jij druk bent, is het makkelijk om terug te vallen op simpele maaltijden waar je weinig voor hoeft te doen. Let goed op dat je wel alle voedingsstoffen binnen krijgt. Zonder goede voeding, kun jij niet efficiënt werken. Zet je gezondheid voorop!
  7. Naast het vele werken, is het ook essentieel dat jij jouw sociale contacten bijhoud. Neem hier ook de tijd voor. Dit is niet alleen leuk en gezellig, maar hier kun je ook van opladen. 
  8. Leer nee zeggen, wanneer het niet in jouw agenda past. Jij kent jezelf het beste en wanneer iets niet goed voelt voor jou, zeg hier dan nee tegen. 

Kortom, leer jouw tijd efficiënt indelen, maar neem wel genoeg rust tussendoor. 

Kun je remote werken als werkstudent?

Het is zeker mogelijk om als werkstudent remote te werken. Het ligt echter wel aan het desbetreffende bedrijf of dit mogelijk is. Steeds vaker bieden bedrijven aan dat medewerkers (deels) remote mogen werken. Informeer hier ook zeker naar tijdens jouw sollicitatie! Je moet wel goed kunnen samenwerken met jouw team, dus vaak wordt jouw onboarding wel op locatie voltooid. Wanneer het bedrijf ziet dat jij goed individueel aan de slag kan, zijn er vaak meer mogelijkheden om vanuit huis te werken. 

Mocht jij kiezen voor remote werken, is het wel belangrijk dat jij een goede werkplek hebt. Denk aan elementen zoals goede wifi, maar ook beschikbare stopcontacten om jouw laptop op te laden. Wil jij meer tips over een goede werkplek? Lees deze blog

Helaas kunnen niet alle werkstudenten vanuit huis werken, aangezien sommige functies vereisen dat de student op locatie aanwezig is. Dit is bijvoorbeeld het geval in de retail of de zorg. 

Samenvatting hoofdstuk 3:

  • Arbeidsrechten en flexibiliteit: Als werkstudent heb je dezelfde rechten als gewone werknemers, zoals recht op minimumloon en vakantiedagen. Tegelijkertijd moet je werkgever flexibel omgaan met je werktijden, vooral rondom tentamenperiodes.

  • Verschil met stage en bijbaan: Een werkstudent heeft een arbeidsovereenkomst en werkt inhoudelijk mee in het vakgebied van de studie, in tegenstelling tot een stagiair of iemand met een reguliere bijbaan.

  • Contract en werktijden: Werkstudenten hebben meestal een tijdelijk parttime contract van 8-24 uur per week. Het aantal uren wordt afgestemd op je studie en beschikbaarheid, en moet helder in het contract zijn vastgelegd.

  • Combinatie met studie en werkbalans: Werkstudent zijn is goed te combineren met een studie, mits je goed kunt plannen, communiceert over je beschikbaarheid en zorgt voor voldoende rust en ontspanning.

  • Professionele ontwikkeling en netwerken: Je doet relevante werkervaring op, ontwikkelt soft skills en bouwt een professioneel netwerk op, wat je kansen op de arbeidsmarkt vergroot.

Hoofdstuk 4: Financiën van een werkstudent

Hoeveel verdient een werkstudent?

Hoeveel een werkstudent verdient is afhankelijk van enkele factoren:

  • Het opleidingsniveau van de student
  • De leeftijd van de student
  • De sector waarin de student werkt
  • De ervaring van de student

Dus wat verdient een werkstudent? Het exacte loon wat jij gaat verdienen verschilt dus per functie, bedrijf en situatie. Over het algemeen verdien je wel meer dan bij reguliere bijbanen voor studenten. Hieronder leggen wij het verder uit.  

Wat verdient een werkstudent per uur?

Vaak ligt het uurloon tussen €10 - €15 bruto per uur. Voor specialistische functies kan het salaris oplopen tot €20 per uur. Vaak krijgen werkstudenten meer dan minimumloon aangezien meer kennis nodig is voor deze functies. Sommige werkstudenten krijgen ook extra vergoedingen zoals een dertiende maand of reiskostenvergoeding. Wil je weten of jij dit ook krijgt? Vraag dit aan jouw werkgever. 

Als gemiddelde, kun je er rekening mee houden dat jij als werkstudent tussen de €500-€1.200 per maand gaat verdienen, gebaseerd op 12-20 uur werk per week. Het exacte bedrag wat jij als werkstudent gaat verdienen hangt natuurlijk af van jouw daadwerkelijk gewerkte ure, eventuele toeslagen en of jij recht hebt op vakantiegeld. Maak duidelijke afspraken over jouw salaris, zodat jij exact weet wat je kunt verwachten. Het is ook handig om jouw werkgever te vragen wanneer jouw loon wordt uitbetaald. Werkstudenten worden soms per week uit betaald, maar in andere gevallen word je maandelijks uitbetaald. Regel dit ook goed met jouw werkgever, zodat jij jouw financiën goed op orde hebt.

Wat is het minimumloon van een werkstudent?

Het minimumloon voor een werkstudent is o.a. afhankelijk van de leeftijd van de student. In Nederland wordt het wettelijke minimumloon elk half jaar aangepast en is geldig voor alle werknemers vanaf 21 jaar. Werkstudenten vallen hier dus ook onder. 

Jongeren tussen de 15 - 20 jaar krijgen een percentage van het minimumloon voor 21+. Naarmate je ouder wordt, wordt het minimumloon ook hoger. 

  • Sinds januari 2025 is het wettelijke minimumloon van een 18-jarige ronde de €7,95 per uur en voor 21+ is dit ongeveer €13,27 per uur.

Daarnaast zijn er ook cao's waarin een hoger minimumloon kan zijn vastgesteld. Om te controleren wat jouw minimumloon als werkstudent is, moet je dus controleren wat het minimumloon voor jouw sector én jouw leeftijd is. 

Wat is het minimumloon voor een student per uur?

Aangezien jij student bent, kan het zijn dat jouw loon ieder jaar nog verandert. In januari 2025 is het minimum bruto uurloon als volgt vastgesteld: 

  • 15 jaar: ca. €4,22 per uur

  • 16 jaar: ca. €4,85 per uur

  • 17 jaar: ca. €5,55 per uur

  • 18 jaar: ca. €7,03 per uur

  • 19 jaar: ca. €8,44 per uur

  • 20 jaar: ca. €11,25 per uur

  • 21 jaar en ouder: ca. €14,06 per uur

Als werkstudent ontvang je vaak iets meer dan het minimumloon, aangezien jij relevante kennis voor de functie hebt. Dit is voordelig vergeleken met reguliere studenten bijbanen in bijvoorbeeld de supermarkt. 

Hoeveel mag je verdienen als werkstudent? 

Er is geen limiet aan hoeveel een werkstudent mag verdienen. Daarnaast is er ook geen maximumloon voor een werkstudent. Dit mag zo veel zijn als jij met de werkgever afspreekt. Uiteraard, zolang dit niet onder het minimumloon ligt. 

In 2025 mag een student onbeperkt bijverdienen, ook wanneer ze gebruik maken van het studiefinancieringsstelsel. Echter, kunnen toeslagen van de Belastingdienst wel worden beïnvloed wanneer jij veel verdient. Wanneer jij valt onder het oude financieringsstelsel, dus voor 2025, kun je wel te maken hebben met een bijverdiengrens. Mocht je hierover twijfelen? Neem contact op met DUO of jouw belastingadviseur. 

Jouw inkomen heeft invloed op toeslagen zoals jouw zorgtoeslag, huurtoeslag en kinderbijslag bij je ouders. Wanneer jij te veel verdient, kan je toeslag lager worden of zelfs vervallen. 

  • Een werkstudent verdient vrijwel nooit zo veel dat het fiscale gevolgen heeft, maar het is toch verstandig om dit te controleren.

Heeft een werkstudent recht op pensioen?

Over het algemeen, bouw je als werkstudent geen pensioen op, tenzij dit anders is afgesproken in de desbetreffende cao of in jouw contract. Aangezien veel werkstudenten tijdelijk of parttime werken, vallen zij vaak buiten pensioenregelingen. 

Echter kennen sommige sectoren een verplichte pensioenregeling, waarin jij als werkstudent dus ook valt. Een voorbeeld van zo'n sector is de zorg.

Bekijk jouw contract goed, maar je kan ook jouw werkgever over jouw pensioenregeling vragen. 

Soms is het ook mogelijk om vrijwillig pensioen op te bouwen. Dit kun je bijvoorbeeld doen via een persoonlijke pensioenrekening. Echter is dit voor veel studenten niet relevant, aangezien je als student vaak een lager inkomen hebt en nog lang niet bezig bent met je pensioen. Ondanks dat jij er nu misschien nog niet zo mee bezig bent, is het wel verstandig om zo vroeg mogelijk te beginnen met jouw pensioenopbouw. Hier ga jij later veel plezier van hebben. 

Hoeveel belasting betaal je als werkstudent?

Wanneer jij werkstudent bent, betaal jij net al alle andere werknemers belasting over jouw inkomen. Wanneer jij de loonheffingskorting toepast, betaal jij vaak weinig tot geen belasting. 

Daarnaast geldt in 2025, dat jij een bepaald bedrag belastingvrij kunt verdienen per jaar. Dit bedrag ligt rond de €8.000 - €10.000 per jaar. Als jouw totale inkomen per jaar onder dit bedrag blijft, dan krijg jij de ingehouden loonbelasting vaak terug wanneer jij belastingaangifte doet. 

Vaak houdt jouw werkgever automatische premies en loonbelasting in via de loonheffig. 

Wanneer jij meerdere banen hebt, moet jij er goed op letten dat je maar bij één bedrijf loonheffingskorting toepast. Doe dit bij de baan waar jij het meeste verdient. 

Vergeet ook niet om jaarlijks aangifte te doen bij de Belastingdienst. Zo kun jij controleren of je te weinig of te veel belasting hebt betaald. Het kan zo maar zijn dat je honderden euro's terug krijgt. Dat is weer mooi meegenomen! 

Welke belastingen moet ik betalen als werkstudent?

Als werkstudent worden jouw premies voor de volksverzekeringen en loonbelasting automatisch ingehouden op je loon. Dit valt namelijk onder de loonheffing die jouw werkgever van jou inhoudt en voor jou afdraagt aan de Belastingdienst. In principe hoef je zelf dus niks te doen om belastingen over jouw loon te betalen.

Het kan zijn dat je recht hebt op een teruggave, wanneer je weinig hebt verdiend. Dit komt door de arbeidskorting en algemene heffingskorting. Daarom is het belangrijk om elk jaar aangifte te doen. Ook wanneer jij denkt dat het niet nodig is. Je weet maar nooit of je per ongeluk geld mis loopt! Het zou zonde zijn als je te veel hebt betaald en dit niet terug vraagt. 

Heb ik recht op vakantiegeld als werkstudent?

Wanneer ji werkstudent bent, heb jij recht op vakantiegeld. Dit is namelijk wettelijk vastgelegd. Jouw vakantiegeld bedraagt minimaal 8% van jouw bruto jaarsalaris. Vaak wordt dit één keer per jaar uitbetaald in mei. Echter, kan het ook voorkomen dat je dit maandelijks als toeslag op jouw loon krijgt uitbetaald. Wanneer jij vakantiegeld ontvangt hangt af van de cao en van je contract. Lees jouw arbeidsovereenkomst goed door en controleer jouw loonstrook om te zien hoe jij jouw vakantiegeld krijgt uitbetaald. Over jouw vakantiegeld wordt ook belasting ingehouden. Het nettobedrag kan dus lager uitkomen dan je verwacht. Houd hier rekening mee. Zo kom jij niet voor verrassingen te staan. 

Wat verdient een werkstudent gemiddeld?

Het gemiddelde salaris van een werkstudent ligt tussen de €13 en €16  per uur. Echter is het bedrag wat jij gaat verdienen afhankelijk van een aantal factoren, zoals: 

  • Jouw leeftijd
  • De sector waarin jij werkzaam bent
  • Jouw opleidingsniveau
  • De organisatie waarvoor jij werkt

Daarnaast kan het zijn dat je extra vergoedingen krijgt van je werkgever. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een maaltijdvergoeding of reiskostenvergoeding. 

  • Als jij veel specialistische kennis bevat, kan het ook zijn dat jouw uurloon hoger ligt dan gemiddeld. Jouw rol en vaardigheden spelen ook een rol in het loon dat jij gaat verdienen. Zo kan jouw uurloon oplopen tot wel €20 per uur.

Over het algemeen, verdient een werkstudent gemiddeld tussen de €700 en €1.200 bruto per maand. Of jij dit ook gaat verdienen, ligt natuurlijk ook aan hoeveel uur jij werkt. 

Heb ik recht op reiskostenvergoeding?

Als werkstudent, kan het voorkomen dat jij recht hebt op een reiskostenvergoeding. Dit hangt af van de afspraken met jouw werkgever. Jouw werkgever is namelijk niet verplicht om jou een reiskotenvergoeding te geven. 

Wanneer jij wél recht hebt op een reiskostenvergoeding, verschilt de vergoeding door de afspraken in jouw contract of cao. Sommige werkgevers vergoeden een vast bedrag per dag of per kilometer. Vraag jouw werkgever hiernaar om te weten waar jij recht op hebt. 

Wordt een werkstudent per uur of per maand betaald? 

Werkstudenten worden meestal per uur betaald. Het loon wat jij gaat ontvangen bedraagt dan jouw uurloon vermenigvuldigd met jouw gewerkte uren. Dit is vaak het geval wanneer jij op oproepbasis werkt of op onregelmatige uren. 

Wanneer jij in loondienst bent met een vast aantal uur per week, kan het ook zijn dat jij elke maand een vast bedrag ontvangt. Dit wordt berekend met jouw uurloon en jouw contracturen. 

Om te weten hoe jij wordt betaald, moet je jouw contract bekijken. Hoe jij wordt uitbetaald, hangt dus af van het type dienstverband. 

Krijgt een werkstudent loonheffing?

Loonheffing wordt door jouw werkgever ingehouden op jouw loon. Jouw werkgever draagt dit af aan de Belastingdienst. Als werkstudent doe jij hier ook aan mee, maar waarschijnlijk heb jij de heffingskorting toegepast bij jouw baan. Hierdoor hoef je zelf niks of weinig te betalen. 

  • Let op! Wanneer jij meer dan één werkgever hebt, mag je maar bij één werkgever de loonheffing laten toepassen.

Hoe kun je loonheffing aanzetten? Dit geef je door aan je werkgever of de administratie afdeling van het bedrijf. 

Verlies ik mijn OV of studiefinanciering of als ik werkstudent word?

Vanaf 2020 is de bijverdiengrens afgeschaft voor studiefinanciering. Dit betekent dat jij in principe jouw OV en studiefinanciering niet verliest wanneer jij werkstudent wordt. 

  • Echter is er wel een uitzondering. Wanneer jij onder het oude stelsel valt, dan kan dit wel invloed hebben.

Over het algemeen, heeft werkstudent worden en verdienen geen negatief effect op studenten die onder het huidige leenstelsel vallen. 

  • Wanneer jij werkstudent wordt, is het wel verstandig om te focussen op het behalen van jouw studie. Als jij vertraging oploopt in jouw studie, doordat je het lastig kunt combineren met jouw baan, dan kan dat natuurlijk wel effect hebben op jouw studiefinanciering. 

Hoeveel mag ik maximaal verdienen naast mijn studie?

Sinds 2020 is er geen maximum meer aan hoe veel jij naast je studie mag verdienen. Als jij onder het nieuwe studiefinancieringsstelsel valt, is het geen probleem hoeveel jij verdient. 

Het kan wel voorkomen dat jij bijvoorbeeld het recht op zorgtoeslag verliest, wanneer jij meer dan ongeveer €35.000 per jaar verdient. Daarnaast zijn de aanvullende beurs en huurtoeslag ook afhankelijk van jouw inkomen. 

Controleer daarom goed hoeveel jij verdient en wat dat betekent voor jouw eventuele toeslagen. Mocht jij een berekening hiervoor willen maken, kun je de rekenhulp van de Belastingdienst gebruiken of zelf contact opnemen met DUO. Voorkom verrassingen door goed op de hoogte te zijn van jouw financiën. 

Samenvatting hoofdstuk 4:

  • Het salaris en het minimumloon van een werkstudent zijn als volgt: gemiddeld verdient een werkstudent tussen de €13 - €16 per uur, met uitzonderingen tot €20 poer uur. Het minimumloon van een werkstudent is afhankelijk van de leeftijd van de student, de cao en het bedrijf waar de student in dienst is. 

  • Werkstudenten betalen net als andere werknemers belastingen. Dit gebeurt via de loonheffing, maar als werkstudent kun je ook loonheffingskorting laten toepassen, waardoor jouw werkgever de belastingen en premies voor jou afdraagt. 

  • Rechten zoals pensioen en vakantiegeld zijn ook van toepassing op werkstudenten. Net als andere werknemers, hebben werkstudenten recht op minimaal 8% vakantiegeld. Dit wordt meestal in mei uitbetaald. Voor werkstudenten is pensioenopbouw meestal niet van toepassing, tenzij dit in het contract of de cao is geregeld. 

  • De invloed van jouw inkomen als werkstudent heeft sinds 2020 minder zwaarte, aangezien er geen bijverdiengrens meer is voor studiefinanciering. Echter kan een hoog inkomen wel invloed hebben op toeslagen zoals huurtoeslag en zorgtoeslag. Vaak verdienen werkstudenten niet zo veel dat het negatieve gevolgen heeft voor de toeslagen, maar het is wel verstandig om dit te controleren. 

  • Vaak worden werkstudenten per uur betaald, maar jouw contract kan ook aangeven dat jij een vast bedrag per maand krijgt. Daarnaast kan het zijn dat je extra vergoedingen zoals een dertiende maand of een reiskostenvergoeding krijgt. Dit hangt af van de cao-afspraken en van jouw werkgever. 

Hoofdstuk 5: Conclusie - Waarom wil jij werkstudent worden?

Na het lezen van deze blog, heb je ontdekt dat werkstudent zijn een slimme en strategische zet is tijdens jouw opleiding. Het zijn van een werkstudent biedt jou een unieke mogelijkheid om de theorie die jij tijdens jouw opleiding opdoet, toe te passen in de praktijk op de werkvloer. Het zijn van een werkstudent biedt veel voordelen. Namelijk het ontwikkelen van professionele vaardigheden, het opbouwen van een waardevol netwerk en lekker bijverdienen. Daarnaast, vergroot jij jouw kans op een baan in jouw branche na het behalen van jouw studie. 

Naast dat een werkstudent niet alleen leerzaam is, is het ook een laagdrempelige manier om een kijkje te krijgen in het bedrijfsleven van jouw opleiding. Werkgevers weten dat jij nog geen expert bent binnen jouw functie en zij staan klaar om jou goed te begeleiden in jouw professionele ontwikkeling. Je komt al in aanmerking om werkstudent te worden wanneer jij ingeschreven staat bij een studie die aansluit op de functie binnen het bedrijf. Als werkstudent kun jij jouw zelfvertrouwen vergroten, krijg je een realistisch beeld van hoe het werkveld er echt uit ziet en leer je goed omgaan met verschillende verantwoordelijkheden. 

Een werkstudent zijn is dé manier om te investeren in jouw toekomst. Het vormt een goed begin aan jouw carrière, doordat jij een voorsprong hebt op andere afgestudeerden. Bouw nu al aan jouw toekomst, zodat jij er straks profijt van kan hebben!

Zoek jij nog een studenten (bij)baan?

Extra bijverdienen naast jouw studie?

Op zoek naar een flexibele en goedbetaalde bijbaan naast je studie? Via Recruit a Student vind je snel werk dat perfect aansluit bij jouw agenda én interesses. Wij werken samen met topwerkgevers en bieden uitdagende functies in verschillende sectoren. Bovendien zorgen wij voor een snelle betaling en leuke extra's, zoals eventuele bonussen. Schrijf je vandaag nog gratis in en ontdek de voordelen van werken via Recruit a Student!

  • Snel werken
  • Diverse banen
  • Eenvoudig

Hoofdstuk 6: Werkstudent worden via Recruit a Student

Hoe gaan wij te werk?

Tijdens jouw intake gesprek, leren wij jou goed kennen. Wij vragen jou naar jouw eerdere werkervaring, jouw studie, jouw interesses en waar jij graag in wilt ontwikkelen. Na een positieve kennismaking, gaan wij kijken of er een match is tussen jou en een werkstudent vacature of een bedrijf. Wij introduceren jou binnen het bedrijf en bij wederzijdse interesse mag jij op sollicitatie gaan. Gedurende jouw sollicitatieronde en jouw werkstudentschap, zullen wij een van jouw contactpersonen blijven. Je kan altijd bij ons terecht voor vragen of zorgen. 

In welke branches zijn wij actief?

Wij zijn actief in diverse branches en bieden banen aan in verschillende sectoren, zoals: 

  • Juridische sector
  • Marketing en communicatie sector
  • Finance en accountancy sector
  • Data & IT sector
  • Human resources sector
  • Bedrijfskunde sector
  • Onderzoek en consultancy sector

Heb je vragen over een bepaalde branche of functie waar jij interesse in hebt? Neem contact op met de vestiging in jouw buurt en wij bespreken jouw mogelijkheden! 

Hoe (snel) regelen wij een werkstudentschap voor jou?

Hoe snel wij jouw baan als werkstudent kunnen regelen ligt aan een aantal factoren: 

  • Jouw beschikbaarheid
  • De match tussen jou en een openstaande vacature 
  • De vraag vanuit onze werkgevers

CV maken

Nu je hebt besloten dat je werkstudent wil worden, moet je natuurlijk wel een professioneel cv maken en opsturen. 

Met een goed cv kun jij opvallen en jouw droombaan binnenslepen!

Sollicitatie tips

Top! Na het opsturen van jouw professionele en actuele cv, mag je op sollicitatie gaan. Ben je nog nerveus voor jouw sollicitatiegesprek? Lees onze blog met uitgebreide sollicitatietips om goed voorbereid naar jouw sollicitatiegesprek te gaan! 

Jouw contactpersoon 

Als jij jouw werkstudentschap via Recruit a Student wilt regelen, krijg je één accountmanager aangewezen die jouw contactpersoon is bij vragen of opmerkingen. Zo heb jij altijd iemand die jouw wensen begrijpt én met je mee denkt. Wij staan voor jou klaar! 

Combineren van studie en werkstudent of een andere bijbaan

Het is in het begin misschien wat wennen om jouw studie met een bijbaan of werkstudentschap te combineren. Het is belangrijk om realistisch met jezelf te zijn en niet heel jouw week vol te plannen. Je zult merken dat je als werkstudent goed leert plannen. Daarnaast leer je beter omgaan met het hebben van veel verantwoordelijkheden tegelijkertijd.