Beleggen als student
Iets ingewikkelds met beurzen, aandelen en saaie tabellen, of juist een leuke slimme manier om veel geld te verdienen: het is maar net welk idee je krijgt bij het woor ‘beleggen’. Maar wat is het precies? Kun je als student ook beleggen? En brengt dit veel bijkomende risico’s met zich mee? In deze blog geven we je informatie over deze onderwerpen.
Wat is beleggen?
Onder beleggen verstaan we: het investeren van geld met als doel vermogen op te bouwen of het bestaande bezit te vergroten. Beleggen kan op veel verschillende manieren, bijvoorbeeld door:
De handel in effecten: Een effect is een waardepapier of een vermogensbewijs dat op de beurs kan worden verhandeld, zoals een aandeel in een groot bedrijf als Phillips. ‘Effect’ is een verzamelnaam, aandelen en obligaties zijn voorbeelden van effecten. Dit is de meest voorkomende vorm van beleggen.
Sparen: Sparen kan ook worden gezien als een vorm van beleggen. Geld wordt op een bankrekening gestort om er rente over te ontvangen.
De handel in postzegels, diamanten of zeldzame stripboeken met het doel hier geld mee te verdienen. Erg populair bij studenten is ook het handelen in zeldzame sneakers van beroemdheden en speciale designmerken.
Het verzamelen van kunstwerken. Veel mensen kopen kunst en hopen dat het door hen gekochte kunstwerk in prijs zal stijgen om het met winst te kunnen verkopen.
Risico’s van beleggen
Wat al deze vormen van beleggen met elkaar gemeen hebben, is dat je gebruik maakt van geld dat je niet direct nodig hebt. Bij elke vorm van beleggen horen risico’s. Het is belangrijk om van te voren de risico’s helder voor jou helder voor je te hebben. Wij hebben wel een aantal praktische tips voor je om de risico’s zoveel mogelijk te beperken:
- Beleg alleen met geld dat je (voorlopig) niet nodig hebt
Belggen kan mooie rendementen opleveren, maar er is altijd een kans dat je je inleg of een deel ervan verliest. Beleg daarom nooit met geld dat je nodig hebt.
- Spreid zoveel mogelijk waar je in belegt en hoe vaak je belegt
Gespreid beleggen is verstandig. Verspreid het niet alleen over verschillende bedrijven, maar ook in verschillende sectoren en landen. En ook: stort niet al je geld in één keer, maar maak maandelijks of elke twee maanden een bedrag over. Zo beperk je namelijk je risico’s en vergroot je de kans op rendement.
- Bepaal je beleggingshorizon (beleggingsperiode)
Jongeren hebben over het algemeen een lange beleggingshorizon. Dat is de periode in je leven waarin je kunt beleggen en de tijd die je hebt om je beleggingsdoelen te halen. Je horizon bepaalt hoeveel risico’s je kunt lopen, als je dit zelf wil natuurlijk.
- Bedenk of je zelf wil beleggen of het wil uitbesteden
Je kunt ervoor kiezen om zelf te beleggen, met of zonder advies. Indien je zelfstandig belegt zonder advies is het verstandig om je erg goed in te lezen en het beursnieuws in de gaten te houden. Heb je daar geen zin of tijd voor? Dan kun je ook zelfstandig beleggen met advies of kan je het uitbesteden aan een vermogensbeheerder. Daar zijn uiteraard extra kosten aan verbonden.
Als student goedkoop lenen bij DUO en hiermee beleggen?
Voor veel studenten is geld lenen noodzakelijk om de studietijd door te komen. Een nieuwe trend onder studenten is om extra geld te lenen bij DUO in verband met de lage rente die over het geleende geld betaald moeten worden. Deze rente is lager dan de gemiddelde spaarrente. Je zou het dus kunnen zien als ‘gratis geld’. Dit geld gebruiken voor beleggen is behoorlijk risicovol. Je kunt veel beter gaan beleggen met geld dat je kunt missen, bijvoorbeeld spaargeld dat je al hebt. Ga dus niet met geleend geld aan de slag.
Conclusie
Je kan een grote voorsprong krijgen op de rest door op jonge leeftijd te starten met beleggen. Je bent nog jong en je geld heeft meer tijd om rendement op te leveren. Ook investeer je doordat je jong al veel kennis opdoet. Let wel op dat je nooit belegt met geld wat je nodig hebt of met geleend geld. Zo beperk je je risico's en kan je met een gerust gevoel starten met beleggen.
Wil jij ook extra geld bijverdienen met een leuke studenten bijbaan? Studenten uitzendbureau Recruit a Student heeft de leukste vacatures en vindt voor jou de bijbaan die bij je past! Schrijf jezelf hier in om altijd als eerste op de hoogte te zijn van de nieuwste vacatures.
Langskomen?
Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00
Of loop bij één van onze vestigingen binnen.