Hoe doe je belastingaangifte?

Publicatiedatum 16 september 2022
Wijzigingsdatum 8 oktober 2024

In Nederland is iedereen met een inkomsten verplicht belastingaangifte in te vullen. Dit is om te zien of er genoeg belasting is afgestaan. Jij als student zal dus ook jouw belastingaangifte moeten invullen.

Waar en hoe doe je belastingaangifte?

Je belastingaangifte doe je met jouw DigiD op de website van de Belastingdienst of via de Belastingaangifte app die de Nederlandse overheid heeft gemaakt voor IOS en Android. Tegenwoordig wordt de meeste informatie die je nodig hebt voor de belastingaangifte al verzameld door de Belastingdienst. Dit betekent dat jij vaak alleen hoeft te kijken of deze gegevens juist zijn en eventueel gegevens moet toevoegen of wijzigen. Leuker kunnen ze het niet maken, wel makkelijker ;) 

Wat heb jij nodig om jouw belastingaangifte in te vullen?

De belastingaangifte invullen lijkt moeilijker dan het is, maar goede voorbereiding is het halve werk. Zorg daarom dat je alle gegevens en documenten bij de hand hebt zodat je zo door de belastingaangifte loopt. Op de website van de belastingdienst staat precies welke documenten dat zijn, maar wanneer jij een student bent heb je alleen het volgende nodig:

Wanneer jij een student bent heb je maar weinig aftrekposten. Het belangrijkste dat jij nodig hebt tijdens het invullen van de belastingaangifte is de jaaropgave van 2021. Waarschijnlijk heb jij deze al ontvangen van jouw werkgever. Is dit niet het geval? Neem dan contact met hem op.  

Een andere aftrekpost waar jij (misschien) recht op hebt is studiekosten aftrek. Let op: studiekosten mogen alleen als aftrekpost gebruikt worden als jij geen studiefinanciering ontvangen hebt. Hieronder vallen de beurs en aanvullende lening, maar ook een ov-jaarkaart aangezien deze onderdeel is van de studiefinanciering.

Waar moet je op letten tijdens het invullen van de belastingaangifte?

Veel van jouw gegevens zijn al ingevuld door de Belastingdienst. Het enige wat jij moet doen, is deze gegevens vergelijken met de gegevens op jouw eigen papieren, zoals jouw jaaropgaaf. Pak jouw jaaropgaaf erbij en controleer of de afgestane belasting en ontvangen loon gelijk staat als die in jouw aangifte. 

Als er verder iets ontbreekt of niet klopt, moet je deze gegevens aanvullen of verbeteren. Het aanvullen of verbeteren kan alleen via de website, niet via de app. 

De aftrekpost waar het vaak 'mis' gaat bij studenten is de loonheffingskorting. In Nederland mag jij maar bij één werkgever loonheffingskorting aanvragen. Hierover wordt er wel eens slecht geïnformeerd door werkgevers, waardoor je het risico loopt dat je te weinig belasting hebt afgestaan. Hierdoor kan het zijn dat uit de belastingaangifte blijkt dat je nog geld terug moet betalen. Meer lezen over loonheffingskorting. Lees hier de blog over loonheffingskorting.

Wat doe je na het controleren van je gegevens?

Na het checken van al je gegevens zal je een berekening krijgen van je inkomstenbelasting. Dit kan meer of minder zijn dan de belasting die jij hebt afgestaan. Afhankelijk van hoeveel jij teveel of te weinig hebt afgestaan kan jij geld terug krijgen of moeten terugbetalen. 

Als je teveel belasting hebt betaald, kan de belastingaangifte wel eens positief uitvallen. Is het bedrag dat je teveel hebt afgestaan meer dan €16,-? Dat betekent het dat je dit terug krijgt. Dit bedrag wordt net voor de zomer teruggestort op jouw rekening. Om deze reden kiezen sommige studenten ervoor om expres hun loonheffing uit te zetten en dit als een soort spaarpot te gebruiken.

Heb jij te weinig belasting afgestaan? Dan wordt wordt het vervelender. Is het bedrag dat jij te weinig hebt betaald meer dan €49,-? Dan zal je het alsnog moeten betalen.

Aan het einde van jouw aangifte onderteken je hem met jouw DigiD en zal hij terug worden gestuurd naar de Belastingdienst. Zij zullen de gegevens nogmaals controleren. Let op: ook als jij je aangifte niet ondertekend en niet naar de belastingdienst terugstuurt stuurt wordt jouw aangifte alsnog gecontroleerd en riskeer je een boete.

Belastingvoordeel wanneer je via een uitzendbureau werkt

Een groot voordeel van werken via een uitzendbureau is dat het uitzendbureau altijd jouw werkgever is. Zo kan je voor verschillende opdrachtgevers werken onder hetzelfde contract. Dit betekent dus dat jij gewoon jouw loonheffingskorting aan kan zetten zonder dat dit problemen geeft bij jouw belastingaangifte. Recruit a Student is altijd op zoek naar jonge gemotiveerde studenten die zichzelf willen ontdekken en ontwikkelen op de arbeidsmarkt. Heb jij hier interesse in? Schrijf je dan in en bekijk direct de vacatures die open staan in jouw regio.

Langskomen?

Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00

Of loop bij één van onze vestigingen binnen.