Hoe kan ik geld besparen als student?
Zodra je gaat studeren verandert er heel veel. Je moet veel gaan betalen; je studie, je studentenkamer en je boodschappen. Hoe kan ik geld besparen als student? Je leest het hier!
Maaltijden
Veel studenten weten dat ze inderdaad goedkoop kunnen eten maar houden er of geen rekening mee of ze weten niet hoe ze het moeten doen. Daarom heb ik verschillende tips om te letten op goedkoop eten en drinken:
Het begint al bij de supermarkt. Veel studenten doen hun boodschappen bij de winkel die het dichtste bij is. Natuurlijk is dit te begrijpen maar zoek toch maar eens op of er ook een Aldi in de buurt zit. Misschien dat dit 5 minuten verder fietsen is dan de Albert Heijn maar het is het waard. Geloof mij, uiteindelijk ben je blij als je 50 euro per week meer in je portemonnee hebt zitten.
Vervolgens zijn natuurlijk de bonus producten en aanbiedingen erg belangrijk. 35% korting producten kan je makkelijk kopen als je het dezelfde dag nog op eet. Twee voor de prijs van één? Laat het niet liggen! Neem het mee en vries het in. Zolang iets is ingevroren kan je het weken bewaren.
Zorg er daarnaast voor dat je kookt in grote porties. Maaltijden voor 1 persoon zijn over het algemeen namelijk duurder als maaltijden voor 4 personen. Neem nou bijvoorbeeld een pasta. Deze kan je al snel maken voor 4 personen in plaats van voor 2 personen. Vries wat je over hebt gewoon in, dan kan je er 2 keer van genieten.
Woon je in het centrum, of dicht in de buurt van het centrum. Ga dan eens aan het eind van de dag langs de markt. Groenten en fruit wordt dan bijna voor niks weggegeven.
Deze tips spreken allemaal voor zich en de meeste studenten zullen hier dan ook wel op letten. Maar waar veel studenten zich in vergissen is het geld uitgeven buiten de boodschappen om. Neem nou de kantine op school, al die lekkere broodjes, snacks, drinken, noem het maar op. Je had geen tijd in de ochtend en bent vergeten brood te smeren, dus dan maar een broodje op school. Probeer dit niet te doen! Natuurlijk kan je wel eens een lekker broodjes nemen. Maar wekelijks zal je stiekem toch 20 tot 25 euro kwijt zijn aan broodjes op school wanneer je dit elke dag doet.
Sta dus 5 minuten eerder op en smeer je broodjes thuis! En over lekker gesproken, wie zegt dat je niet veel goedkoper de broodjes van school kan namaken. Neem nou een broodje zalm met roomkaas. Op school ben je 4,50 kwijt en in de supermarkt net iets meer maar dan kan je er ook meteen 5 broodjes van maken. Lekkere broodjes voor de hele week dus!
Ga je graag uiteten en ben je hier veel geld aan kwijt? Bij de Hema of Ikea heb je al een ontbijtje voor 1 euro. Ook zijn er vaak via supermarkten of groupon, spaaracties en kortingsbonnen voor studenten. Je kan dan bijvoorbeeld uiteten met ze 2e voor de prijs van 1 of je hebt een 3 gangen menu voor 20 euro. Niet te vergeten is natuurlijk het uiteten gaan bij je familie. Dit is gezellig en ook nog is gratis. Dus bel je moeder of oma wat vaker op!
Uiterlijke verzorging
Jezelf verzorgen is natuurlijk erg belangrijk. Maar studenten maken vaak de fout om een merknaam te kiezen wanneer ze hun verzorgingsproducten kopen.
Veel studenten denken dat een mascara van Chanel beter is als een mascara van Maybelline. Geloof het of niet. De merknaam is hetgene wat de mascara zo duur maakt. Laat je dus niet foppen en pak een goedkope mascara. Huismerk doet het altijd goed! Etos heeft een mascara voor 3 euro ipv 15. Probeer het gewoon een keer uit en dan kan je altijd nog kiezen voor de duurdere.
Daarnaast is het heel belangrijk om te letten op de grote voordeelverpakkingen. Ik weet dat je niet ziet te wachten op 10 tandpastatubes. Maar deze in een keer kopen is veel voordeliger dan tien keer een tandpastatube los kopen. Dus koop de voordeelverpakking en sla de overige tandpasta's gewoon op.
Wanneer je samen woont met andere studenten kan je ook samen inkopen doen. Koop producten die in de actie zijn ''2 deo's voor de prijs van 1'' bijvoorbeeld. betaal samen 1 deo ( dus de helft van de prijs van wat je normaal betaalt voor jezelf als je 1 deo koopt) en jij en je huisgenoot hebben allebei extra goedkoop een deo te pakken. Vergeet naast de Etos en Kruidvat niet te shoppen bij de OP=OP voordeel shop en bekijk ook dagelijks de aanbiedingen op de HEMA website.
De belangrijkste tip is het luisteren naar tips om je heen en het profiteren van andere studenten. Neem bijvoorbeeld een student die bezig is met een kappersopleiding. Dit kost je veel minder en er is altijd een docent in de buurt die alles een beetje in de gaten houdt.
Vakanties
We weten allemaal dat er voortaan overal apps voor zijn en ook voor goedkope vluchten en vakanties bestaan deze apps. Download bijvoorbeeld de apps, booking.com of cheaptickets.nl, en je zal hier de goedkoopste aanbiedingen op vinden. Vaak staan er deals op zoals ''vannacht hotel overnachtingen met 65% korting''. Deze deals kunnen vaak worden gegeven als er op de dag zelf nog geen kamer is volgeboekt en ze de kamer liever vol zien als leeg, beter iets dan niets. Dit is ideaal voor backpackers die op de dag zelf beslissen waar ze gaan slapen.
Probeer via internet ook geen volledige reizen te boeken, Vaak is een vlucht en een overnachting veel goedkoper als je het apart van elkaar boekt. Verder is airbnb een goede website. Hierop zetten mensen maar ook studenten over heel de wereld hun huis, appartement of kamer te huur. Dus wil jij een weekendje naar Londen? Waarom niet 2 nachten overnachten op een studentenkamer. Dit is vele malen goedkoper dan een hotel en als je op reis bent, ben je toch alleen op je kamer om te slapen.
Vergeet daarnaast je familie of vrienden niet. Heeft iemand uit jullie vriendengroep een huis in zeeland, dicht bij zee? Ga daar dan lekker een weekendje zitten met ze allen! Daarnaast is het ook slim om je te abonneren op nieuwsbrieven zoals Groupon Travel of Travelbird voor goedkope stedentrips, wintersportvakanties of vakantiehuisjes.
Probeer met de bovenstaande tips rekening te houden en je zal al snel merken dat je per maand flink wat geld bespaard! Natuurlijk is het ook slim om geld echt te sparen! Neem een spaarrekening en zet elke maand een bepaald bedrag van je loon op deze spaarrekening. Zo weetje dat je nooit met lege handen zit.
Als laatste tip, neem een spaarpot! Stop hier al je centjes in onder de 1 Euro. Zo heb je aan het eind van het jaar toch nog een fors bedrag om wat leuks van te doen!
Om minder te hoeven besparen, kun je er ook voor kiezen om te gaan werken. Studenten uitzendbureau Recruit a Student heeft de leukste vacatures en zorgt ervoor dat je een studenten (bij)baan vindt die bij je past!
Langskomen?
Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00
Of loop bij één van onze vestigingen binnen.