Studieschuld afbetalen - hoeveel en wanneer?
Je bent afgestudeerd, en vraagt je nu af, wanneer moet ik mijn studieschuld afbetalen en hoe zit dit nu precies? We hebben het opgesomd in deze blog voor je.
Het percentage voor studieschulden wordt jaarlijks opnieuw vastgesteld op basis van de rente op vijfjarige staatsobligaties. Dit percentage bepaalt hoeveel rente je gedurende je eerste 'rentevaste periode' van vijf jaar betaalt na het afstuderen.
Vanaf 1 januari 2023 zal de rente voor het eerst sinds de invoering van het leenstelsel hoger zijn dan nul, namelijk 0,46 procent. Dit betekent nieuwe regels voor het terugbetalen van je studieschuld. Onder het oude stelsel (voor 2015) bedraagt dit percentage 1,78 procent. Op 1 januari 2024 stijgt de rente verder naar 2,56 procent; onder het oude stelsel is dit percentage 2,95 procent.
Na het afronden van je opleiding treed je de aanloopfase in. In deze fase heb je de tijd om een baan te vinden en je financiën te stabiliseren voordat je begint met terugbetalen. De aanloopfase begint op 1 januari na je afstuderen en duurt twee jaar. In deze periode hoef je nog niet af te lossen, hoewel het wel mag. De aflosfase van je studieschuld begint na de aanloopfase.
Studenten onder het nieuwe stelsel van studiefinanciering hebben 35 jaar de tijd om af te lossen. Het maandelijkse terug te betalen bedrag is nooit meer dan 4% van het extra inkomen boven het minimumloon, waarbij het inkomen van een eventuele partner altijd wordt meegerekend. Je kunt er altijd voor kiezen om sneller af te lossen.
Na afloop van de aflosfase, die 15 of 35 jaar duurt, wordt een eventuele restschuld automatisch kwijtgescholden. Jokerjaren bieden de mogelijkheid om tijdelijk het terugbetalen stop te zetten, waarbij de rente over de schuld blijft lopen en de maximale aflosperiode wordt verlengd met het aantal aflosvrije maanden.
Bij een studieschuld uit het oude stelsel kun je kiezen om deze volgens de oude of nieuwe regels af te lossen als je start met een nieuwe opleiding onder het nieuwe stelsel.
Het berekenen van het maandbedrag dat je moet aflossen hangt af van de hoogte van je studieschuld, het rentepercentage, je inkomen (en dat van je partner) en je draagkracht, die jaarlijks door DUO wordt vastgesteld.
Eerder aflossen is boetevrij mogelijk, maar moet financieel haalbaar zijn. Het kan je helpen om eerder van je studie lening af te zijn en minder rente te betalen.
Het hebben van een studieschuld kan invloed hebben op het verkrijgen van een hypotheek, omdat deze wordt meegenomen in de berekening van je maximale maandlasten. Het is daarom belangrijk om dit aan te geven bij het aanvragen van een hypotheek.
Voor meer informatie over het terugbetalen van je studieschuld kun je gebruikmaken van de rekenhulp van DUO of advies inwinnen bij een financieel adviseur.
Ben jij recentelijk afgestudeerd of nog een student? En zoek je een (bij)baan? Recruit a Student / Recruit a Professional is een uitzendbureau die jou kan helpen! Met de leukste vacatures die kunnen helpen bij het vinden voor de (bij)baan die bij je past! Schrijf je hier in om altijd op de hoogte te zijn van onze nieuwste vacatures!
Langskomen?
Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00
Of loop bij één van onze vestigingen binnen.