Toeslagen voor studenten

Publicatiedatum 9 september 2022
Wijzigingsdatum 8 oktober 2024

Als student heb je recht op een aantal toeslagen. Welke voorwaarden zitten hier aan? In deze blog behandelen we welke soorten toeslagen er zijn voor studenten, wat de voorwaarden zijn voor deze toeslagen en hoe je jezelf aanmeld voor deze toeslagen.

Welke toeslagen zijn er voor studenten?

In Nederland zijn er vier toeslagen die u kunt aanvragen bij de belastingdienst. De toeslagen zijn: zorgtoeslag, huurtoeslag, kinderopvangtoeslag en kindgebonden budget. Voor het grootste deel van de studenten zullen kinderopvangtoeslag en kindgebonden budget niet van toepassing zijn. In deze blog gaan wij ervan uit dat de meeste studenten nog geen kinderen hebben wilt u toch meer weten over deze onderwerpen kunt u op de website van de Rijksoverheid meer informatie vinden.

Wat zijn de voorwaarden voor deze toeslagen?

Zorgtoeslag is een toeslag waar je recht op hebt vanaf jouw 18e verjaardag. Voordat je 18 bent hoef jij nog geen premie te betalen voor jouw zorgverzekering en kun je meeliften op de verzekering van jouw ouders. Meer hierover lees je in onze blog “welke verzekeringen hebben studenten nodig en waarom?”. Ouder dan 18 jaar zijn is echter niet de enige voorwaarde voor zorgtoeslag. Daarnaast moet je een Nederlandse zorgverzekering hebben, mag je niet meer verdienen dan €29.562, - en mag je vermogen niet meer dan €114.776, - zijn. Deze cijfers zijn over het jaar 2019 en kunnen net anders zijn als je later deze blog leest. Zorgtoeslag is geen vast bedrag, maar wordt vastgesteld aan de hand van jouw inkomen.

Huurtoeslag is een toeslag die jij kunt krijgen als jij in een zelfstandig woonruimte woont. Voorwaarden van een zelfstandige woonruimte zijn: Eigen toegangsdeur, eigen woon(slaap)kamer, eigen keuken en eigen toilet. Voor veel kamers in studentenhuizen heb je dus geen recht op huurtoeslag doordat jij vaak een deel van je voorwaarden deelt met je huisgenoten. Je kan echter wel huurtoeslag aanvragen als jij een appartement huurt en jouw voordeur, gang en trappenhuis deelt met andere bewoners. Als je niet zeker weet of jouw kamer voldoet checkt dit dan met jouw verhuurder of de belastingdienst.

Wil je weten op hoeveel toeslag jij recht hebt? Maak dan een proefberekening via de rekenhulp van de belastingdienst. Het is ook slim om dit te doen als je meer bent gaan verdienen en zeker wilt weten dat je niet te veel zorgtoeslag krijgt.

Hoe vraag je deze toeslagen aan?

Al je toeslagen kan je simpel aanvragen door in te loggen met je DigiD op de website van de belastingdienst. Je kan hier direct berekenen op hoeveel toeslag je recht hebt en dit aanvragen. Let bij je berekening wel op als je situatie is veranderd. Het kan zijn dat je meer of minder gaat krijgen afhankelijk van, of je inkomen lager of hoger is dan het voorgaande jaar.

Heb jij een nieuwe baan gekregen in de tweede helft van het jaar met een beter salaris? Dan kan het dat jij nu recht hebt op minder toeslag dan voorheen. Doe daarom altijd een nieuwe toeslag berekening als jouw inkomen verandert. Zo voorkom je dat je alsnog toeslagen terug moet betalen aan het einde van het jaar.

Ben je juist minder gaan werken of heb je alter in het jaar een baan met een minder salaris gekregen? Doe dan ook een nieuwe berekening. Wellicht dat je recht hebt op een hogere toeslag. Dit geld houdt u sowieso te goed en als u te weinig heeft gekregen zal u het restant in het nieuwe jaar alsnog krijgen.

 

Langskomen?

Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00

Of loop bij één van onze vestigingen binnen.