Wat is loonheffingskorting?
Wanneer je in loondienst gaat werken, dan zal je baas vragen of je loonheffingskorting wilt ontvangen. Maar wat is loonheffing precies? En wat zijn de gevolgen van het wel of niet ontvangen hier van? In deze blog leggen we het uit.
Wat is loonheffingskorting?
Loonheffingskorting is een heffingskorting. Heffingskortingen zijn kortingen op de hoeveelheid belasting je moet betalen. In het geval van loonheffingskorting is dit korting op de hoeveelheid belasting die jouw werkgever voor jou afstaat. Als jouw werkgever loonheffingskorting voor jou toepast ontvang jij daardoor een groter deel van jouw bruto salaris. Iedereen die loon of uitkering krijgt in Nederland heeft het recht om loonheffingskorting toe te passen.
Hoe regel je loonheffingskorting?
Je vraagt je werkgever of uitkeringsinstantie schriftelijk om toepassing van de loonheffingskorting. Daarnaast moet je een loonbelastingverklaring invullen. Ook hierop geef je aan of je de korting wilt laten toepassen. De loonbelastingverklaring krijg je meestal van je werkgever bij het tekenen van je contract. Zo niet, dan kun je deze ook bij de Belastingdienst krijgen.
Wat als je verschillende werkgevers hebt
Werk je tegelijkertijd bij verschillende werkgevers? Of werk je naast je uitkering? Vraag dan bij 1 werkgever de korting aan. Zou je de loonheffingskorting toepassen bij alle werkgevers, dan krijgt je te veel korting. Je betaalt dan te weinig loonbelasting en moet achteraf belasting terugbetalen.
Je kunt de heffingskorting het beste aanvragen bij de werkgever bij wie je het meeste verdient. Stop je bij je huidige werkgever en ga je bij een nieuwe werkgever aan de slag in hetzelfde jaar? Dan kun je de heffingskorting bij elke werkgever aanvragen.
Gevolgen van teveel of te weinig loonheffingskorting
Zoals hierboven al genoemd krijg jij teveel loonheffingskorting doordat jij bij meer dan één werkgever korting ontvangt. Wanneer dit het geval is, dan zal jij het deel dat jij teveel gekregen hebt terug moeten betalen. Als je dit vooraf niet weet, kan dit zorgen voor een flinke financiële tegenvaller.
Het tegenovergestelde is als jij te weinig loonheffingskorting krijgt. Omdat je wel recht hebt op de korting, spaar je dit op. Zodra je jouw belasting aangifte invult zal dit berekent worden. Is dit bedrag meer dan
€15, -? Dan krijg je dit bedrag alsnog terug. Sommige studenten zetten om deze reden hun loonheffingskorting bewust uit als een soort spaarpot voor bijvoorbeeld een vakantie. Meer informatie over het doen van je belastingaangifte kun je onze blog lezen over "Hoe doe je belastingaangift?"
Heb je verder vragen over je loonheffingskorting? Dan kan je altijd contact opnemen met ons.
Langskomen?
Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00
Of loop bij één van onze vestigingen binnen.