Fysieke problemen onder studenten

Publicatiedatum 20 september 2022
Wijzigingsdatum 8 oktober 2024

In deze blog behandelen wij de fysieke problemen onder studenten en wat jij zelf kan doen om jezelf hiertegen te wapenen.

Studeren, het zou de mooiste tijd van je leven moeten zijn. Voor veel studenten is de studententijd echter een periode van slechte gewoontes die gezondheidsproblemen opleveren waar je de rest van je leven last van kan hebben.

In deze blog behandelen wij de fysieke problemen onder studenten en wat jij zelf kan doen om jezelf hiertegen te wapenen.

Overgewicht en slechte conditie​

Fysieke problemen zijn de problemen met je lichaam. Het eerste waar je waarschijnlijk aan denkt bij fysieke problemen is overgewicht en een slechtere conditie. Dit zijn twee problemen die zeer prominent zijn onder studenten als gevolg van het studentenleven. Er is een grote kans dat jij als student voor het eerst op jezelf gaat wonen. Dit zorgt er ook voor dat je voor het eerst voor jezelf moet koken. Vaak wordt er dan toch iets gekookt wat lekker is en wat niet altijd even gezond is. De verhuizing daarnaast betekent voor veel studenten het opzeggen van het lidmaatschap bij de sportclub.

Overmatig drankgebruik

Een tweede probleem die een impact heeft op de lichamen van veel studenten is overmatig drankgebruik. Studenten gaan over het algemeen het vaakste uit van alle bevolkingsgroepen en een klein aandeel zal tijdens het uitgaan een spa rood nemen. De gevolgen van overmatig alcoholgebruik kunnen worden opgedeeld in korte termijn gevolgen en lange termijn gevolgen.

Korte termijn:

-    Een kater: De bekendste symptomen van een kater zijn hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid en afwezigheid. Een kater geeft je niet alleen een beroerd gevoel het zorgt er ook voor dat je deze dag minder goed functioneert. Dit heeft gevolgen voor je prestaties op werk en studie.

-    Spijt: Wanneer je teveel drinkt ben je minder geremd en zal je vaak dingen doen die je niet zou doen wanneer je nuchter bent. Spijt kan schaamte veroorzaken wat je een onzeker gevoel kan geven over jezelf.

Lange termijn:

-    Hart, vaat en lever problemen: Alcohol is vergif voor ons lichaam. Wanneer je langere periode overmatig alcohol consumeert geef je jouw lichaam geen tijd om te herstellen waardoor jij lange termijn problemen creëert voor jouw lichaam.

-    Depressie en een negatief zelfbeeld: Problemen met onzekerheid en tegenvallende studieprestaties zijn factoren die ons zelfbeeld negatief beïnvloeden. Dit kan op de lange termijn een oorzaak zijn voor depressie en andere mentale klachten.

-    Spijt: De meeste acties onder de invloed van drank waar je spijt van zal hebben zullen alleen korte termijn gevolgen hebben. Een onbedachte actie van een dronken avond kan echter ook lange termijn gevolgen hebben. Een van de meest voorkomende voorbeelden hiervan is een SOA na onbeschermde seks.

Roken en experimenteren met drugs

Drankgebruik is niet het enige probleem dat speelt onder studenten die veel uitgaan. Daarnaast zijn ook roken en drugsgebruik gewoontes die vaak ontstaan tijdens de studententijd. Veel studenten zien deze tijd van hun leven als een goede periode om te experimenteren met deze middelen en voor velen levert het ook geen lange termijn problemen op. Toch moet de kans op verslavingen niet worden onderschat. Volgens verschillende onderzoeken is roken bijvoorbeeld meer verslavend dan bekende drugs als cocaïne en methamfetamine(meth).

Lange termijn gevolgen

Voor veel studenten lossen deze problemen zich na de studietijd op als zij een gezonder en evenwichtiger leven gaan lijden na hun studie. Echter geldt dit niet voor iedereen. Zoals hierboven al genoemd houden veel studenten een nicotineverslaving over aan hun studententijd en een overmatige alcoholconsumptie kan ook voor een verslaving zorgen. Overgewicht kan daarnaast omslaan in diabetes waar je de rest van je leven last van zult hebben. Daarnaast zijn er ook gevolgen waar je pas op latere leeftijd last van krijgt. Zo verhogen alcohol en tabaksconsumptie je kans op verschillende hart, vaat en longziektes.

Bron: Expertise centrum alcohol.  

Fysieke problemen voorkomen​

Niet aankomen

Om overgewicht te voorkomen is meer sporten en gezond eten belangrijk. Je kan als initiatief jezelf aanmelden bij een sportschool in je stad. Het nadeel van de sportschool is echter dat je niet verplicht bent te gaan. Meld je daarom ook zeker aan voor groepslessen en/of ga de uitdaging aan met een vriend of vriendin zodat jullie elkaar kunnen uitdagen. Hierdoor heb je altijd een stok achter de deur om te moeten gaan sporten.

Gezonder eten is ook lastig. Veel mensen proberen eerst minder te gaan eten. Het probleem met minder eten is dat je ook minder energie zal hebben om actief te zijn. Daarom is het belangrijker om bewuster te kiezen wat je eet. Zo kan je bijvoorbeeld een week lang je calorieën tellen om te zien wat je allemaal eet dat slecht voor je is. Deze realisatie kan je helpen met het kiezen voor gezondere alternatieven.

Drankgebruik minderen

Begin met minder alcohol in huis te halen. Als er altijd een krat bier/fles wijn in huis aanwezig is pak je er makkelijker naar. Een tweede stap die je kan zetten is drinken beperken tot 2 of 3 dagen. Drink bijvoorbeeld alleen in het weekend en vrijdag of alleen de dagen dat je uitgaat.

Stoppen met roken

Stoppen met roken is geen makkelijke opgave. Zoals eerder genoemd is nicotine een van de meest verslavende stoffen voor ons lichaam. Daarom zal de vraag naar nicotine van je lichaam je al snel een terugval geven als je zonder hulpmiddelen wilt stoppen.

Het is daarom goed om te weten dat er veel hulpmiddelen zijn om te stoppen met roken en deze vanaf 2020 volledig vergoed worden. Zo is de kans op stoppen voor mensen die hulp inschakelen van hun huisarts vier keer groter. Neem eens een kijkje op ikkanstoppen.nl om te zien welke hulp je allemaal kan krijgen.

Het voorkomen van SOA’s en andere gevolgen van onveilige seks

De meeste SOA’s onder studenten worden verspreid door onveilige seks. De makkelijkste manier om dit te voorkomen is simpel en effectief. Gebruik altijd een condoom. Zorg dat er een condoom op een vaste plek in je portemonnee zit zodat je altijd weet waar hij is en je hem ook kan vinden als je veel hebt gedronken. Zorg wel dat je deze condoom minstens een keer per maand vervangt. Wanneer een condoom langer in je portemonnee zit kan dit de kwaliteit verslechteren waardoor hij niet meer effectief is.

Heb jij nog geen flexibele baan? Recruit a Student is een studentenuitzendbureau die de leukste studiegerelateerde bijbanen en losse klussen heeft voor studenten. Via een van onze banen als werkstudent kan jij vast bijverdienen en echt relevante werkervaring op doen. Daarnaast kan jij onder hetzelfde contract lekker bijklussen op losse klussen. Zo kan je zonder probleem extra bijverdienen voor bijvoorbeeld een vakantie! Schrijf je nu in en je kan direct onze openstaande vacatures zien.

Langskomen?

Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00

Of loop bij één van onze vestigingen binnen.