On your own: Gezond leven als student
Zodra je op jezelf woont kan je zelf beslissen wat je eet, wanneer je uitgaat en hoe laat je thuis komt. Deze vrijheid is fijn, maar creëert vaak een ongezonde levensstijl die veel studenten moeilijk kwijt raken na hun studententijd. In deze blog geven wij je tips om gezond te blijven als student!
Gezond eten
Als student is het erg makkelijk om zo nu en dan eens thuisbezorgd te bestellen. Eten wat je thuisbezorgd is niet alleen duurder, maar ook vaak minder gezond. Het is daarom bijna altijd een betere keuze om zelf een maaltijd voor te bereiden. Heb jij voor dat je op kamers ging bijna tot nooit voor jezelf gekookt? Lees dan onze blog “On your own:Voor jezelf leren koken” nog eens. In deze blog geven we je tips om jezelf culinair te laten groeien.
Een tweede tip om te zorgen dat je minder ongezond eet is geen ongezonde snacks meer kopen. Heb je geen snacks als chips en chocolade in huis dan kan je er ook niet naar pakken als na het eten trek krijgt. Kies voor gezonde alternatieven zoals fruit, een volkoren wrap, groente sticks en andere snacks met lage calorieën.
Sporten en fysieke activiteiten
Fysieke gezondheid draait niet alleen om gezond eten. Een tweede probleem waar veel studenten tegenop lopen is een gebrek aan fysieke inspanning. Na het verhuizen naar een nieuwe stad vallen de wekelijkse trainingen voor de voetbal of hockey club bij veel studenten weg. Dit scheelt toch al snel 3 tot 4 uur sporten in de week. Ook studenten die niet aan een groepssport deden merken nadat zij uit huis gaan dat hun prioriteiten vaak veranderen. Sport wordt een bijzaak en andere onderdelen van het studentenleven nemen meer tijd in beslag.
Nu is het echt niet erg als je een aantal jaren wat minder sport dan tijdens je middelbare schooltijd. Het probleem is vaak dat studenten ook na hun studententijd in dit ritme blijven hangen. Probeer daarom jezelf toch aan te melden voor een sportvereniging of sportschool in je nieuwe stad en minstens een keer in de week te blijven sporten. Daarnaast helpt het ook om een sportmaatje te vinden. Spreek af met een vriend of vriendin zodat je ook elkaar kan stimuleren om te gaan sporten.
Heb je minder tijd om te sporten dan kan je ook op andere manieren fysiek bezig zijn. Heeft jouw hogeschool of universiteit een gebouw met meerdere verdiepingen? Neem dan eens wat vaker de trap in plaats van de lift. Moet je ergens naartoe op fietsafstand? Pak dan ook de fiets en stap niet in het openbaar vervoer. Zo ben je toch fysiek bezig zonder dat je er tijd voor vrij moet maken.
Drankgebruik en uitgaan
Alcohol is niet gezond dat weten we allemaal wel. Een eerste tip om je alcoholgebruik te verminderen is ga minder vaak stappen. Vind je het veel te gezellig om te gaan stappen dan zijn er nog andere manieren waarop je stappen toch iets gezonder kan maken. Zo kan je ook gewoon minder drinken. Alcoholische dranken zijn op zichzelf al hoog in calorieën dus dat tikt al snel aan. Daarnaast zijn mixdrankjes met cola en Red-Bull ook nog hoog in suiker. Stel voor jezelf een limiet op voor het aantal drankjes zo houd je jouw consumptie van calorieën en suiker tot zekere hoogte binnen de perken.
Aan het einde van een avond stappen komt het volgende probleem voor een gezonde levensstijl. De enige plekken waar je nog kan eten serveren voornamelijk junk food. Probeer dit zoveel mogelijk over te slaan en zorg ook hier dat je gezonde snacks thuis hebt zodat je alsnog je trek kan stillen.
Probeer ook drankgebruik buiten het stappen zoveel mogelijk te vermijden. Veel studenten drinken dagelijks bier. Probeer dit te beperken tot alleen de avonden dat je gaat stappen en dit scheelt al voor je gezondheid. Ga dan wel voor een gezond alternatief natuurlijk. Kies je voor frisdranken dan heb je weer het probleem van overmatige suikerinname. Het beste kan je kiezen voor water of ander drinken met weinig suiker en calorieën.
Slaap ritme
Een slecht slaap ritme is vaak het gevolg van een onregelmatig lesrooster en stapavonden. Het is bewezen dat een onregelmatig slaapritme slecht is voor ons lichaam. Ons lichaam functioneert minder waardoor je minder calorieën verbrand, minder energie hebt om activiteiten te doen en de combinatie van deze twee zorgt er voor dat je kan aankomen.
Het best voor je is om zoveel mogelijk op een vast moment te gaan slapen en opstaan. Probeer dit ook vol te houden als je geen colleges hebt in de ochtend en ook in de weekenden. Dit is niet altijd makkelijk zeker niet als je bent gaan stappen de avond ervoor. Probeer in ieder geval niet te vaak overdag te slapen en ga je vermoeidheid niet bestrijden met cafeïne en suiker. Hierdoor raakt je lichaam alleen nog maar meer verward.
Langskomen?
Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00
Of loop bij één van onze vestigingen binnen.