Student & health: het aantal depressies onder studenten neemt toe
Waar twintig jaar geleden nog voornamelijk veertigers te maken hadden met een depressie, is deze leeftijd steeds meer aan het zakken. Voornamelijk bij studenten in de leeftijd van 20 tot 28 jaar komen steeds vaker depressieve klachten voor. In deze blog vertellen wij je er meer over.
Mensen zeggen vaak dat studeren ‘de mooiste tijd van je leven is’. En natuurlijk brengt studeren ook veel leuke dingen met zich mee. Maar door de toenemende maatschappelijke druk en social media stijgt depressiviteit onder studenten flink.
Op social media toont iedereen zijn ‘perfecte leventje’ waardoor je snel het idee kan krijgen dat het leven van anderen veel leuker is dan dat van jou. Een vertekend beeld van mensen die hun studie, bijbaan en sociaal leven helemaal op orde hebben kan er voor zorgen dat jij gaat twijfelen aan jezelf en aan alles wat je bereikt hebt.
De Landelijke Studentenvakbond stelt dat 49 procent van de Nederlandse studenten kampt met klachten. Volgens Zembla is het aantal jongeren onder de 21 jaar dat antidepressiva slikt met 40 procent gestegen. Schokkende cijfers!
Volgens Amerikaans onderzoek is één van de mogelijke oorzaken van deze toename het hebben van té grote ambities. Deze zijn volgens dit onderzoek in de afgelopen decennia stelselmatig toegenomen. We proberen steeds verder in de maatschappij te komen en dit zorgt dus voor onmogelijke ambities.
Nog een andere oorzaak kan de hedendaagse opvoeding zijn. Er wordt van jongs af aan tegen kinderen gezegd dat je alles kan worden wat je wilt en de kinderen worden altijd maar geweldig gevonden. Alles is gericht op presteren. En als het dan even wat minder gaat, raken ze van slag. In de opvoeding wordt te weinig aandacht besteed aan het omgaan met tegenslagen. Wanneer deze negatieve gevoelens steeds meer worden en hier niet over gesproken wordt door het taboe wat hier op rust, kan een depressie ontstaan.
Maar wat kan je nou het beste doen als je merkt dat je dit soort klachten hebt? Ten eerst: praat er over. Maak het bespreekbaar met iemand die je vertrouwt: ouders, je beste vrienden of een vertrouwenspersoon op je school. Zoek tijdig professionele hulp en onthoud dat je nooit alleen bent.
Langskomen?
Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00
Of loop bij één van onze vestigingen binnen.