Hoe schrijf je een goede sollicitatiebrief?
Wanneer je op een vacature solliciteert wordt er in de meeste gevallen verwacht dat je een sollicitatiebrief schrijft. Maar hoe schrijf je een goede sollicitatiebrief? In deze blog leggen we het stap voor stap uit.
1. Instructies en inzendtermijn
Bekijk goed wat er in de vacature staat wat betreft de wijze van reageren en de inzendtermijn. Lees goed waar de werkgever om vraagt. Moet je alleen je cv en sollicitatiebrief aanleveren? Of wordt er ook om bijvoorbeeld een foto en referenties gevraagd? Vooral bij de wat formelere bedrijven is het belangrijk dat je hier aanhoudt. Solliciteer je bij een creatievere organisatie zoals een reclame bureau? Dan kun je gerust wat meer out-of-the-box denken en bijvoorbeeld een video-cv versturen in plaats van een geschreven cv.
2. Pas de sollicitatiebrief aan op het bedrijf en de functie
De grootste (en meest voorkomende!) misser is het versturen van een standaard sollicitatiebrief naar meerdere bedrijven zonder deze te ‘personaliseren’. Wanneer een recruiter jouw standaard brief leest bestaat de kans dat deze meteen aan de kant gelegd wordt en dat je niet wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek.
Zorg ervoor dat je jouw sollicitatiebrief altijd aanpast op het bedrijf en de functie waarop je solliciteert. Lees goed in de vacature wat de functie-eisen zijn en zorg dat je in jouw brief vermeld waarom jij specifiek aan deze eisen voldoet. Beschrijf waarom jij zo goed binnen de organisatie past en waarom de functie jou aanspreekt. Wat is jouw toegevoegde waarde?
3. Maximaal één A4
Zorg ervoor dat jouw sollicitatiebrief niet langer is dan één A4. Vaak krijgen recruiters op een vacature tientallen of zelfs honderden sollicitaties binnen en daardoor hebben zij weinig tijd om lange en ingewikkelde sollicitatiebrieven te lezen.
Vermijd lange alinea’s, gebruik korte zinnen, zorg voor een overzichtelijke lay-out en zorg voor een duidelijk en helder verhaal. Pas ook de schrijfstijl aan op het type organisatie, gebruik bij een formeel bedrijf formele taal. Valt het je op dat de stijl op de website en/of vacaturetekst informeel is, schrijf dan ook wat losser.
4. Voorkom spelfouten
Spelfouten in een sollicitatiebrief zijn een grote afknapper. Laat je brief daarom altijd door iemand anders lezen en lees de brief vervolgens zelf ook nog een keer grondig na.
5. Een sterke openingszin
De eerste zin van je sollicitatiebrief moet er voor zorgen dat de recruiter nieuwsgierig is naar de rest van jouw brief. Begin daarom niet met de standaard zin over waar je de vacature hebt gevonden. Je kunt beter beginnen met een antwoord op de vraag: waarom schrijf je deze brief? Of wat spreekt je het meest aan van het bedrijf?
6. Verplaats je in het bedrijf
Verplaats je in het bedrijf en probeer te bedenken naar wat voor iemand zij precies opzoek zijn. Je cv bewijst dat je voldoet aan de harde functie-eisen zoals opleidingen en relevante werkervaring. Probeer daarom in de sollicitatiebrief jouw persoonlijke kant te belichten.
Denk hierbij goed na welke van jouw eigenschappen goed aansluiten op de vacature. Een commerciële organisatie zoekt bijvoorbeeld vaak naar mensen die prestatiegericht zijn maar een maatschappelijke non-profit organisatie is meer geïnteresseerd in jouw sociale eigenschappen en vaardigheden.
7. Wees concreet
Benoem in je sollicitatiebrief ervaringen die relevant zijn voor de baan en licht deze toe door feiten en resultaten te benoemen. Maak zoveel mogelijk gebruik van cijfers; om hoeveel omzet ging het? Binnen welke tijd? Hoeveel nieuwe klanten heb je binnen een bepaalde tijd binnen gehaald? Door het benoemen van harde cijfers krijgt de recruiter direct een duidelijk beeld van jij bereikt hebt en wat jij hierdoor voor de organisatie kan betekenen.
8. Beeld je in dat je de baan al hebt
Wanneer je een sollicitatiebrief gaat schrijven kun je het best doen alsof je baan al hebt en dat je aan een vriend vertelt waarom je voor het bedrijf en de functie hebt gekozen. Hierdoor heb je minder de neiging om te overdrijven en jezelf teveel te bewijzen. Bij een sollicitatiebrief gaat het er om dat je op een objectieve wijze uitlegt waarom jij de geschikte kandidaat bent voor deze functie.
9. Afsluiten met een samenvattende zin
Natuurlijk schrijf je de sollicitatiebrief in de hoop dat je uitgenodigd wordt voor een sollicitatiegesprek. Sluit je brief daarom af met een korte samenvatting en licht hier de belangrijkste punten nogmaals uit. Vergeet ook niet om te verwijzen naar een mogelijk sollicitatiegesprek. Zo laat je merken dat je graag jouw cv en sollicitatiebrief in een persoonlijk gesprek wilt toelichten.
Wil je graag meer lezen over bijvoorbeeld het maken van een cv of het voeren van een sollicitatiegesprek? Op deze pagina vind je allerlei handige sollicitatie tips & tricks. Ben je op zoek naar een leerzame en flexibele bijbaan? Studenten uitzendbureau Recruit a Student helpt jou graag met het vinden van een (bij)baan die echt bij je past. Bekijk het grote aanbod van vacatures of schrijf jezelf in bij Recruit a Student!
Langskomen?
Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00
Of loop bij één van onze vestigingen binnen.