Waar leg je de focus op tijdens een sollicitatie

Publicatiedatum 16 september 2022
Wijzigingsdatum 8 oktober 2024

Goed nieuws! Je bent uitgenodigd voor een (telefonisch of fysiek) gesprek. De datum staat en je bedenkt alvast wat je aan gaat doen om zo goed mogelijk voor de dag te komen. Een sollicitatiegesprek is het eerste moment dat je on the spot jezelf gaat verkopen aan de recruiter.

In dit gesprek probeert de recruiter uit te zoeken uit wat voor hout je bent gesneden en wat jou onderscheidt van andere sollicitanten, een ingewikkelde klus. Daarom geven we je in deze blog tips over hoe jij kan laten zien dat je het beste paard van stal bent.

Voorbereiding

Vóór het gesprek ga je jezelf nog een keer goed inlezen. Als het goed is heb je dit al voor je sollicitatiebrief (link) gedaan. Door de vacature en functieomschrijving nog een keer door te lezen zit het vers in je geheugen.

Vervolgens verdiep je je verder in de organisatie. Wat doen ze precies? Wat zijn de missie en visie? Wat is de doelgroep? Waar zijn ze operatief? Etc.

Noteer ook vragen die je tijdens het gesprek wilt stellen. Dit kunnen vragen zijn als: wanneer kan ik beginnen? Krijg ik reisvergoeding? Wat is het salaris? Etc.

Vervolgens ga je nog even na wat jouw sterke punten zijn en wat je de organisatie kan bieden? Kijk hiervoor naar je cv en sollicitatiebrief. Zoek ook alvast een aantal sollicitatievragen op en beantwoord deze. Zo heb je vragen die eventueel in het gesprek gesteld worden al een keer voorbereid.

Tot slot bereid je jouw reis voor. Waar is het kantoor? Ga ik met het ov of de auto? Hoe lang is dit reizen? Vertrek ruim van tevoren en kom op tijd!

Non-verbale communicatie ​

Onder non-verbale communicatie valt alle communicatie waar geen woorden aan te pas komen. Bij een sollicitatiegesprek is non-verbaal gedrag of lichaamstaal van belang. Voorbeelden hiervan zijn kleding, lichaamshouding, gezichtsuitdrukking en oogcontact.

Een eerste indruk telt. Het geven van plusjes en minnetjes begint dus voor de recruiter al bij binnenkomst. Je kleding is stap één. Probeer je kleding te spiegelen op de organisatie maar draag waar jij je het beste in voelt. Een advocatenkantoor is een stuk formeler dan een reclamebureau. Hoe formeler de organisatie hoe netter je je kleedt. Vermijd wel ten allen tijde je Netflix outfit.

Na binnenkomst geef je de recruiter een hand en stel je je netjes voor. Een goede hand geven is lastiger dan het klinkt. Zorg dat je een stevige hand geeft maar niet knijpt. Hou je arm niet gestrekt maar ook niet te dicht bij je lichaam. Wanneer je je arm strekt komt het afstandelijk en onzeker over. Maar trek je de hand van de recruiter naar je toe dan kom je al snel dominant over en begeef je je in de persoonlijke ruimte van de recruiter. Zo moet het dus niet: “Trump en handshakes: zo is hij zijn collega’s de baas”. Articuleer bij het uitspreken van je naam en glimlach vriendelijk.

Wacht totdat de recruiter je verzoekt om te gaan zitten. Ga rechtop op de stoel zitten met je armen naast je lichaam. Kruis je armen niet! Ook dit komt gesloten en onzeker over. Pak eventueel je notitieboek en pen tevoorschijn. Gesetteld? Dan kan het gesprek beginnen.

Het gesprek​

Vaak begint de recruiter met een vraag of anekdote om de spanning eraf te halen. Dit kan een vraag zijn als: “Ben je met de auto of het ov?”. Dit is voor jezelf ook prettig om nog even de zenuwen te kunnen bedaren.

Vervolgens begint de recruiter de vragenronde. Dit gaat over je werkervaring, opleiding, sterke en zwakke punten en persoonlijke interesses. Articuleer goed en praat rustig en op een verstaanbaar volume. Zorg tijdens het gesprek dat je oogcontact houdt met je gesprekspartner. Na de vragenronde van de recruiter krijg jij nog de ruimte om je eerder opgestelde vragen te stellen.

Zorg aan het einde van het gesprek dat je de vervolgstappen bespreekt. Hoe ziet het proces er verder uit? Wanneer laten ze iets weten? Laten ze dat telefonisch of via de mail weten?

Vervolgstappen

Het gesprek zit erop! Good job. Nu is het afwachten geblazen. De recruiter laat zo spoedig mogelijk weten of jij aan de slag kan. We zullen voor je duimen! Heb je nog niks gehoord? Lees in onze blog wat je kan doen.

Heb je nog geen leuke vacature gevonden? Schrijf je in bij Recruit a Student! Je komt ongetwijfeld een leuke vacature tegen.

Langskomen?

Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00

Of loop bij één van onze vestigingen binnen.