Buitenlandse studenten blijven plakken

Publicatiedatum 16 september 2022
Wijzigingsdatum 8 oktober 2024

"Buitenlandse studenten blijven plakken" is een uitspraak die je steeds vaker hoort. Maar waar komt dat door en hoeveel zijn dat er precies? Je leest het in deze blog!

Uit onderzoek is gekeken naar 7350 buitenlanders die in het collegejaar 2008-2009 waren afgestudeerd. Na een jaar bleek 70% nog in Nederland te wonen. In 2011 was dit iets minder dan de helft en op 1 oktober 2013 stond nog 38% ingeschreven. 70% van deze mensen heeft een baan. De meeste buitenlanders die er nog zijn hebben een opleiding gezondheid of bètatechniek gevolgd. Ze komen uit Duitsland, China, Indonesië, Polen, de Verenigde Staten en Frankrijk. De bekendste steden zijn Delft, Maastricht, Groningen en Nijmegen.

Deze gegevens zijn vast gesteld in een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek voor EP-Nuffic, een organisatie die zich richt op internationalisering in het Nederlands onderwijs. Het aantal buitenlandse studenten neemt flink toe. Dit schrijft de Volkskrant. Universiteit Maastricht is het populairst. De universiteit heeft dit jaar ongeveer 3500 vooraanmeldingen meer dan het jaar ervoor. In Limburg studeren meer buitenlandse studenten dan Nederlandse.

De Universiteit van Amsterdam ligt ook goed in de markt. Daar waren dit jaar 3500 vooraanmeldingen en het jaar ervoor 2800. In Tilburg waren dit jaar 4000 vooraanmeldingen. De TU Delft en de TU Eindhoven, waar vooral Chinese en Indiase studenten komen, verwachten komend jaar een toename van tientallen procenten.

Het ministerie van Onderwijs is blij met deze toename, maar ze willen de internationale studenten niet te veel in de watten leggen. “Buitenlandse studenten zijn vaak erg gedreven en voor Nederlandse studenten is het ook gunstig. Zij worden beter voorbereid op de steeds internationaler wordende arbeidsmarkt.” – aldus een woordvoerder. Voor de arbeidsmarkt in Nederland is het gunstig, omdat volgens het ministerie een deel van de internationale studenten in Nederland blijft.

In het totaal zijn er dit jaar 90.000 internationale studenten in Nederland komen studeren. 23.000 studenten komen niet uit Europa. De meeste studenten komen uit Duitsland.

​Waarom komen studenten naar Nederland?

Maar waarom komen deze studenten naar Nederland? Volgens Sabina van der Zwan komt dit doordat steeds meer opleidingen Engelstalig worden gemaakt. Er worden honderd bachelor programma’s en meer dan duizend masteropleidingen in het Engels aangeboden. Daarnaast is de kwaliteit van de opleidingen goed. Alle Nederlandse universiteiten staan in de top 300 van de Times Higher Education Ranking. Dit speelt mee in de keuze die buitenlandse studenten moeten maken.

Ontwikkelingen in het buitenland beïnvloeden de komst van internationale studenten naar Nederland. Dit kan te maken hebben met de verhoging van het collegegeld. Er is ook sprake van ‘crisisstudenten’. Deze komen uit Europese landen met een hoge jeugdwerkloosheid (Griekenland, Italië, Bulgarije).

Buitenlandse studenten krijgen meestal te maken met immigratieprocedures. Als ze naast hun studie een bijbaantje nemen of stage gaan lopen, is een werkvergunning vaak verplicht. Niet iedereen mag zomaar in Nederland binnen komen. Naast een geldig paspoort is vaak een inreisvisum nodig. Dit is afhankelijk van de nationaliteit van de gast en de verblijfsduur. Het maakt niet uit of de studenten een visum hebben voor een korte of een lange periode, er gelden regels.

Sommige documenten moeten gelegaliseerd zijn, inschrijven in de gemeente (bij verblijf langer dan 4 maanden), verzekeringen afsluiten, ziektekostenverzekering regelen en het regelen van bankzaken. Hier zie je dat er veel moet gebeuren voor je in Nederland mag komen studeren. Om je verblijfsvergunning te behouden, moet je studievoortgang voldoende zijn. Als je aan het einde van het jaar niet genoeg studiepunten hebt, dan mag de IND je verblijfsvergunning intrekken.

De PVV en de SP maken zich zorgen. Zij zijn bang dat, door de grote toename van buitenlandse studenten in Nederland, er op een gegeven moment geen kansen meer zijn voor Nederlanders. Zij denken dat er voor hun nu minder plaats beschikbaar is. Beide partijen willen afspraken over het maximumaantal buitenlandse studenten dat in Nederland mag worden toegelaten.

Als je een verblijfsvergunning krijgt, mag je in Nederland verblijven tot het einde van je studie plus 3 maanden. Je mag maximaal 5 jaar in Nederland blijven. Daarna moet je weer terug.

Maar.. wat gebeurt er nou als je je niet aan de regels houdt? Dan wordt je verblijfsvergunning ingetrokken. Er wordt aangifte gedaan door de IND als er vermoeden is van een strafbaar feit. Als je niet meer voldoet aan de eisen dan moet je Nederland verlaten.

Studenten uitzendbureau Recruit a Student helpt zoveel Nederlandse als internationale studenten aan leuk studentenwerk. Bekijk onze vacatures of schrijf jezelf in!

Langskomen?

Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00

Of loop bij één van onze vestigingen binnen.