Persoonlijke ontwikkeling: hoe verminder je onzekerheid?
Iedereen voelt zichzelf wel eens onzeker en soms is het lastig om onzekerheden toe te geven. Maar hoe verminder je deze onzekerheid? Je leest het hier!
Je bent echt niet de enige die zichzelf wel eens onzeker voelt. Toch rust er een taboe op het toegeven van je onzekerheden. Veel mensen willen zich niet onzeker voelen en dat al helemaal niet aan anderen laten zien. Hoe wij over ons zelf denken of het beeld wat onze omgeving over ons heeft, zorgt er voor dat we ons hier naar gaan gedragen. Een positiever zelfbeeld beïnvloed dus ook de mening van anderen over jou. Ben je benieuwd wat onzekerheid nou precies is en hoe je er voor kan zorgen dat zelfvertrouwen groeit? Je leest het hier!
Wat is onzekerheid?
Er zijn veel verschillende omschrijvingen van onzekerheid. Maar welke definitie komt nu het dichtste in de buurt? Onzekerheid is een emotionele staat die de mens ervaart wanneer we ons ongemakkelijk of nerveus voelen omdat we onszelf als kwetsbaar of minder dan anderen voelen. Hierdoor ontstaat het idee dat anderen negatief over ons denken en is er een gebrek aan gevoel van veiligheid.
Waar de één alleen last van onzekerheid heeft in een bepaalde situatie, heeft een ander continu last van een onzeker gevoel. Onzekerheid uit zich niet altijd in uiterlijke kenmerken, maar dat kan wel. Onzekerheid is voornamelijk te zien door nerveuze tics, een overslaande stem, een rode blos op de wangen of zweet handen. Het verschilt ook of iemand een negatief beeld over zichzelf heeft of ze alleen de angst hebben dat anderen een negatief beeld over hen hebben. Buiten het nare gevoel wat je over jezelf hebt wanneer je onzeker bent, kan dit ook andere gevolgen hebben. Het kan zijn dat je sociaal angstig wordt, bepaalde situaties liever vermijd en het kan soms lijden tot een depressie.
Hoe verminder ik mijn onzekerheid?
Tip 1: Erken en accepteer het gevoelBesef jezelf dat het helemaal niet vreemd is om jezelf onzeker te voelen. Iedereen in je omgeving heeft hier wel eens last van, zelfs de mensen die het meest zelfverzekerd over komen. Om jezelf in te laten zien dat je niet de enige bent met deze gevoelens, kun je aan mensen uit je vertrouwde omgeving vragen hoe zij onzekerheid ervaren en wanneer zij dit gevoel hebben. Zo hoor je daadwerkelijk dat jij niet de enige bent.
Tip 2: Wees realistischEen té hoge en onrealistische verwachting is de meest voorkomende reden voor onzekerheid. Deze verwachtingen waar je waarschijnlijk toch nooit aan kunt voldoen, zorgen voor een laag zelfbeeld en dus onzekerheid. Pas gerust je verwachtingen aan, zodat je zeker weet dat je doelen haalbaar zijn. Wanneer je je gestelde doelen behaalt, zal je ook een beter gevoel krijgen over je eigen kunnen. Neem kritiek ook niet persoonlijk op maar zie het als een teken dat je vooruitgang boekt.
Tip 3: Niet iedereen vindt jou aardig (net zoals jij niet iedereen aardig vindt)Het opnoemen van vijf mensen die jij niet aardig vindt, zal vast niet lastig zijn. Er zijn nou eenmaal mensen die je liever ziet gaan als komen. En het is ook een feit dat mensen jouw naam zullen noemen wanneer je hen vraagt om mensen op te noemen die zij niet aardig vinden. En dat is helemaal niet erg! Je hoeft niet iedereen te pleasen en stel jezelf de vraag: “Besteed ik liever mijn aandacht aan mensen die positiviteit in mijn leven brengen of aan mensen voor wie ik het toch nooit goed kan doen?”.
Tip 4: Gis niet naar wat anderen denken
Mocht je toevallig beschikken over de gave om gedachten te kunnen lezen, dan is deze tip niet van toepassing op jou. In ieder ander geval is mijn laatste tip om te stoppen met het invullen van wat anderen van jou denken. Iedereen ziet jou op een andere manier en zal dit op een andere manier laten blijken. Het kan dus voorkomen dat de persoon die op een botte manier op jou reageert, jou eigenlijk graag mag en positief over je denkt. Maar door een gebrek aan sociale vaardigheden laat hij jou dit niet zien op de manier die jij graag zou willen zien. Hieruit kun je dus opmaken dat je niet kan invullen wat anderen over je denken, tenzij zij dit naar je uitspreken.
Wanneer je onzekerheid ervaart, raad ik je zeker aan om bovenstaande tips uit te proberen. Maar houdt altijd in je achter hoofd dat je goed bent, zoals je bent. Iedereen heeft zijn eigen kwaliteiten en mooie eigenschappen, ook al zie je dit wellicht zelf niet in. Verander niet om maar te kunnen voldoen aan verwachtingen van anderen of door de druk van “ideaal beelden” uit de maatschappij. Je bent mooi en goed op jouw eigen manier, wees nooit bang om dit aan de buiten wereld te laten zien!
Ben jij op zoek naar een studenten (bij)baan waarbij jij jouw unieke talenten en kwaliteiten in kunt zetten? Studenten uitzendbureau Recruit a Student vindt voor jou de bijbaan die bij je past! Schrijf jezelf in als je op de hoogte wilt blijven van onze nieuwste vacatures of bekijk onze actuele vacatures.
Langskomen?
Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00
Of loop bij één van onze vestigingen binnen.