Verkeerde studie gekozen? Hier een aantal tips!

Publicatiedatum 10 januari 2024
Wijzigingsdatum 8 oktober 2024

Verkeerde studiekeuzes komen vaak voor. Heb jij ook een verkeerde studiekeuze gemaakt? Je bent niet alleen. Gelukkig hoeft een foute studiekeuze geen eindpunt te betekenen. Ontdek vijf waardevolle tips om om te gaan met een verkeerde studiekeuze en je pad te herstellen. Zo zijn er een aantal keuzes die je kunt maken:

  1. Twijfelen over switchen studie

Zit je nog in dubio over je studiekeuze? Switchen van studie of niet? Het kan gebeuren dat de opleiding die je volgt momenteel niet goed bij je past. Vaak ontstaat twijfel omdat veel studierichtingen zo breed zijn, met sterk variërende inhoud per studiejaar. Hoewel het een bekend verhaal is, is communicatie essentieel. Zoek advies bij een studiebegeleider om je twijfels te bespreken, maar schroom ook niet om je gedachten te delen met ouders, vrienden, leraren of medestudenten. Hun frisse perspectieven kunnen waardevol advies bieden voor jouw situatie.

  1. Overweeg een tussenjaar

Overweeg een tussenjaar te nemen als je zeker weet dat je huidige studie niet de juiste is. Het besluit om te stoppen met een studie neem je niet lichtvaardig, gezien de tijd en energie die je erin hebt gestoken. Het is cruciaal dat je volgende studiekeuze beter bij je past. Een tussenjaar kan een optie zijn om de juiste richting te vinden. Gebruik deze tijd om te reizen of meer werkervaring op te doen. Het is van essentieel belang om je gedachten te ordenen, tijd te nemen en te ontdekken wat je werkelijk interesseert en energie geeft. Zodra je dat helder hebt, kun je gericht op zoek gaan naar een studie die beter aansluit bij je interesses, waardoor de kans op een verkeerde studiekeuze aanzienlijk verkleint.

  1. Switchen studie

Overstappen naar een andere studie is een mogelijke oplossing bij een verkeerde studiekeuze. Vooral in het eerste jaar is het vaak mogelijk om vóór februari te stoppen met de studie zonder nadelige financiële gevolgen (HBO opleidingen). Wanneer je al een concreet idee hebt van welke studie beter bij je past, is dit een waardevolle optie om te overwegen. Het loont de moeite om contact op te nemen met je onderwijsinstelling om de mogelijkheden voor een studiewissel te bespreken. Soms kunnen zij je zelfs adviseren over alternatieve studies die beter aansluiten op je interesses en vaardigheden. Een gesprek met een studieadviseur kan hierbij van onschatbare waarde zijn; zij kunnen je uitgebreid begeleiden en antwoord geven op diverse vragen die je hebt over je studiekeuzeproces.

Wanneer je beseft dat je de verkeerde studiekeuze hebt gemaakt, zijn er praktische zaken waar je aan moet denken. Allereerst is het verstandig na te denken over uitschrijving. Blijf je ingeschreven, dan ontvang je natuurlijk nog (geleend) collegegeld en behoud je de mogelijkheid om vakken bij andere studies te volgen. Het overwegen van deze opties is belangrijk bij het nemen van vervolgstappen na een verkeerde studiekeuze.

  1. Jaar afmaken

Hoewel het een moeilijke beslissing lijkt, kan het zeker een optie zijn, vooral bij een verkeerde studiekeuze. Als je tijdens je eerste jaar van een hbo-opleiding beseft dat deze studie niet bij je past, bestaat de mogelijkheid om je jaar af te ronden en je propedeuse te behalen. Met je propedeuse op zak kun je bijvoorbeeld overstappen naar de universiteit, waar je een studie kunt kiezen die beter bij je past. Mocht de universiteit niet je voorkeur hebben, dan laat je in ieder geval zien te beschikken over hbo-denkniveau door het behalen van je propedeuse. Dit opent mogelijkheden voor verdere stappen in je academische of professionele carrière.

  1. Voorkomen verkeerde studiekeuze

Om een verkeerde studiekeuze te vermijden, is het essentieel om op tijd te beginnen met het verkennen van je studieopties, bij voorkeur zelfs een jaar voor aanvang. Door vroegtijdig te starten, vermijd je keuzestress en voorkom je dat je overhaaste beslissingen neemt. Bovendien is het sterk aan te raden om deel te nemen aan meeloopdagen of proefstudeerdagen. Deze mogelijkheden bieden je een realistisch beeld van de opleiding en helpen je te bepalen of de studie daadwerkelijk aansluit bij jouw interesses en verwachtingen.

 

Bijbaantjes kunnen je helpen

Ontdek je passies door verschillende (bij)baantjes uit te proberen. Het verkennen van diverse banen biedt een waardevolle kans om je ware interesses en talenten te ontdekken. Experimenteer met verschillende branches, functies en werkomgevingen. Misschien stuit je wel op een verborgen passie die je voorheen niet had overwogen! Bovendien verdien je tijdens deze ontdekkingstocht ook nog wat extra geld.

Ieder (bij)baantje, zelfs als het niet jouw ideale match blijkt te zijn, biedt waardevolle leermomenten. Let op de vaardigheden die je hebt opgedaan, wat je leuk vond en welke lessen je hebt geleerd. Deze inzichten helpen je jezelf beter te begrijpen, wat essentieel is bij het maken van toekomstige carrièrestappen.

Zelfs als je nog niet precies weet wat je wilt, zijn er bedrijven zoals Recruit a Student die samen met jou op zoek gaan naar een (bij)baan die perfect bij je past. Ontdek hoe wij jou kunnen helpen in je zoektocht naar werk die echt voor jou werkt!

Ben je nu klaar voor verandering en op zoek naar een baan? Solliciteer dan bij Recruit a Student. Check onze website voor onze vacatures en schrijf je in! Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op en voor je het weet heb jij je favoriete bijbaan gevonden!

Langskomen?

Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00

Of loop bij één van onze vestigingen binnen.