Zijn studentenverenigingen minder aantrekkelijk geworden?

Publicatiedatum 9 september 2022
Wijzigingsdatum 8 oktober 2024

Twijfel jij om jezelf aan te sluiten bij een studentenvereniging? In deze blog vertellen wij je alles over de negativiteit rondom studentenverenigingen.

Ruim een jaar geleden hebben wij een blog geschreven over de voor- en nadelen van een lidmaatschap bij een studentenvereniging. De afgelopen jaren duiken er weer veel negatieve berichten op over studentenverenigingen en hun ontgroeningsrituelen. Om deze reden wordt vandaag de volgende vraag behandeld: "Is lid worden van een studentenvereniging minder aantrekkelijk geworden?" Wil je hier een antwoord op? Lees dan snel verder!

​Onderwerpen die voor negatieve publiciteit zorgen over studentenverenigingen

Het was een tijd rustig rond studentenverenigingen. Het is niet duidelijk of dit kwam door de zwijgcontracten die de leden van studentenverenigingen tekenden of doorat er echt niets aan de hand was. De laatste weken kwamen studentenverenigingen weer negatief in het nieuws, nadat voorvallen bij de Groningse studentenvereniging Vindicat naar buiten kwamen. De volgende gebeurtenissen zorgden er voor dat studentenverenigingen weer in opspraak raakten:

Ontgroeningen

Aan het begin van het schooljaar starten ook de ontgroeningen bij de studentenverenigingen. Dat hier mensen worden vernederd is algemeen bekend. Zo nu en dan gaat het alleen iets verder dan alleen vernederen. In deze lijst worden 10 van de meest uit de hand gelopen ontgroeningsrituelen behandeld. Dit zijn echter vrij verouderde meldingen. De laatste jaren waren er meer regels en toezicht op ontgroeningen. Hierdoor gingen veel mensen er vanuit dat ontgroeningen minder extreem waren geworden.

Tot het moment dat er nieuws naar buiten kwam over de ontgroening van studentenvereniging Vindicat uit Groningen. Tijdens deze ontgroening belandde een jongen in het ziekenhuis met hoofdletsel. Wat er precies is gebeurd is onduidelijk. Volgens de meeste media is hij zo hard op zijn hoofd geslagen dat hij hoofdletsel heeft opgelopen en naar het ziekenhuis moest. Interne bronnen geven aan dat het een ongeluk is geweest. Er zou een medelid per ongeluk op het hoofd van het slachtoffer hebben gestaan. Dit zou gebeurd zijn op het moment dat het getroffen lid op de grond lag tijdens de ontgroening. De jongen die gewond is geraakt heeft zelf geen aangifte gedaan bij de politie en is lid geworden van de vereniging na het voorval. Het Vindicat bestuur doet momenteel intern onderzoek en zullen, wanneer nodig, maatregelen nemen. Zij gaven echter aan eerst het medische dossier in te willen zien.

Bangalijst

Dit was niet het eerste incident dat die week plaats heeft gevonden binnen de studentenvereniging Vindicat. Eerder in de week kwam er een Bangalijst naar buiten. Op deze lijst stonden 22 eerstejaars studentes met foto, naam, adres, en telefoonnummer. Een bangalijst is een rangschikking van de bedprestaties van meiden. Vindicat deed ook in dit geval intern onderzoek. Zij hebben 13 mannelijke leden voor onbepaalde tijd geschorst. Volgens interne bronnen was de lijst bedoeld onder het mom van ‘mannen onder elkaar’. Opvallend is dat het de derde editie van de lijst was. Over de eerste en de tweede editie is momenteel nog niks bekend. Het Vindicat bestuur beweert niets van het bestaan van de lijst of eerdere edities af te weten.

Contractueel verboden te praten

Nieuwe leden tekenen volgens diverse bronnen een zwijgcontract. Hierin staat dat zodra je naar buiten brengt wat er tijdens de ontgroening gebeurt, je een boete van 25.000,- euro kan krijgen. Dit wordt volgens verschillende media aangenomen als de reden waarom er geen aangifte wordt gedaan na de incidenten bij Vindicat. Volgens de bestuursleden van Vindicat was dit contract bedoeld voor undercover journalisten. Zo konden undercover journalisten tegengehouden worden om naar buiten te komen met de ontgroeningsrituelen van de vereniging. Rector van studentenvereniging Vindicat - Stijn Derksen - gaf al aan dat de zwijgcontracten volgend jaar worden afgeschaft. Wat echter opvallend is, is dat de commissie van de Rijksuniversiteit Groningen niet eens wist dat deze contracten bestonden. Dit terwijl deze organisatie de taak heeft om de veiligheid van de ontgroeningen in de stad Groningen te waarborgen.

​Wat voor gevolgen heeft deze negatieve publiciteit op studentenverenigingen?

Status cultureel erfgoed gaat verloren

Nog geen maand geleden kwam in het nieuws dat studentenverenigingen toegevoegd gingen worden aan de lijst met cultureel erfgoed. De lijst cultureel erfgoed bestaat uit tradities en rituelen die we in Nederland belangrijk vinden en willen doorgeven aan volgende generaties. Op de lijst staan bijvoorbeeld ook het sinterklaasfeest, Koningsdag en vuurwerk tijdens Oudejaarsavond. Na de twee voorvallen bij studentenvereniging Vindicat besloot de commissie om deze beslissing nogmaals in beraad te nemen. Er werd hierna besloten dat zolang er geen structurele veranderingen komen studentenverenigingen nog niet aan de lijst wordt toegevoegd.

Steun van universiteiten valt weg

Op het moment geven veel universiteiten en hogescholen beurzen aan de bestuurders van de studentenverenigingen in ruil voor invloed. Er zijn nu twee redenen voor universiteiten en Hogescholen om zich af te zonderen van de verenigingen. Ten eerste geeft de negatieve publiciteit die studentenverenigingen krijgen ook de stad en de scholen een slechte naam. Ten tweede krijgen universiteiten veel commentaar om het feit dat zij hun invloed binnen de verenigingen niet gebruiken. Zo gaf de Universiteit van Groningen aan dat Vindicat hun problemen intern moest oplossen wat veel kritiek als gevolg had.

Sponsoren kunnen weglopen

Studentenvereniging Vindicat is erg close met de Groningse destilleerderij Hooghoudt. De naam van het bedrijf staat dan ook op het hoofdgebouw van Vindicat. Na de incidenten wil het bedrijf nu om de tafel met het bestuur van Vindicat, omdat de voorgevallen incidenten tegen de normen en waarden van het bedrijf Hooghoudt in gaan. Dit soort acties kunnen dus zorgen dat sponsoren van de verenigingen weglopen.

Zijn studentenverenigingen minder populair aan het worden?

Negatieve publiciteit

Voor veel studenten niet. De meeste studenten die lid willen worden van een studentenvereniging, hebben daar alles voor over. Zij trekken zich niks aan van wat de media zegt. De meeste publicaties zijn terugkomende incidenten. Om de paar jaar gaat er weer iets mis met een ontgroening. Gelijksoortige incidenten net als bij Vindicat gebeuren al veel minder vaak dan jaren geleden.

Een interessante vergelijking: er belanden elk jaar 12.000 van de 9.000.000 sportende mensen in het ziekenhuis. Dit komt neer op 0,13%. Dit jaar hebben 8.500 studenten zich aangesloten bij een vereniging. Hiervan zijn er zover bekend 4 studenten in het ziekenhuis beland door ongelukken tijdens de ontgroening. Dit komt neer op een percentage van 0,047%. Dit betekent dat het risico om in het ziekenhuis te belanden tijdens het sporten drie keer hoger is dan bij een ontgroening.

Uitkomen bangalijst

Zorgt het uitkomen van de bangalijst er dan voor dat studentenverenigingen minder aantrekkelijk worden? Nee, het gaat hier om een lijst die mannen onder elkaar maken. Dat de makers van de lijst zo stom zijn geweest om contactinformatie toe te voegen is stom. Veel jongens die bij een vereniging gaan doen dit vaak om vier redenen: Vrienden maken, bier drinken en meiden ontmoeten. Wat doen vrienden onder elkaar die bier drinken? Over vrouwen praten; vaak de meest ordinaire praat. Zo zijn jongens onder elkaar nu eenmaal.

Verliezen van de status cultureel erfgoed

Tot slot wat betekent het nu dat studentenverenigingen niet toegevoegd worden aan de lijst met cultureel erfgoed? Ook dit zal weinig invloed hebben op de aantrekkelijkheid van studentenverenigingen. Wanneer een traditie namelijk op de lijst staat, is dat nog geen garantie opdat er niks kan veranderen aan de traditie. Het sinterklaasfeest is hier het beste voorbeeld van. Ondanks dat dit feest in 2015 werd toegevoegd aan de lijst staat de invulling van het feest nog altijd ter discussie. Dus ook wanneer studentenverenigingen toegevoegd worden, geeft dat nog geen garantie dat de tradities hetzelfde blijven. Toegevoegd worden aan de lijst is simpelweg gezegd gewoon een eretitel.

Dus er verandert niets aan de aantrekkelijkheid van studentenverenigingen?

Voor veel studenten niet nee. Het verandert allemaal namelijk weinig aan wat een vereniging kan betekenen voor nieuwe studenten. Nieuwe studenten komen vaak in een onbekende stad met weinig tot geen vrienden. Het aansluiten bij een vereniging is voor hun de makkelijkste manier om snel vrienden en connecties op te doen in de stad. Verder zijn verenigingen zeer goed voor het uitbreiden van je professionele netwerk en kun je binnen de vereniging veel ervaring opdoen voor je CV.

Het enige wat er echt verandert is dat het beeld dat buitenstaanders hebben over studentenverengingen negatiever wordt. Dit kan er dus voor zorgen dat je een negatief label krijgt opgeplakt voor de rest van je leven. Hoe de gemiste kansen van dit label afwegen tegen de kansen die je krijgt dankzij je studentenvereniging is moeilijk te zeggen en zal voor iedere persoon anders zijn.

Ben jij op zoek naar een studenten (bij)baan die goed te combineren is met jouw studentenleven? Studenten uitzendbureau Recruit a Student heeft de leukste vacatures en vindt voor jou de bijbaan die bij je past! Schrijf jezelf in zodat je altijd als eerst op de hoogte bent van onze nieuwste vacatures.

 

Langskomen?

Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00

Of loop bij één van onze vestigingen binnen.