Hoe geef je een goede presentatie?

Publicatiedatum 21 september 2022
Wijzigingsdatum 8 oktober 2024

Veel studenten vinden het geven van een presentatie spannend. En dat is logisch! Maar hoe geef je een goede presentatie? In deze blog leggen we het je uit.

Presenteren gaat niet iedereen even gemakkelijk af. Sommige mensen kunnen van zichzelf al heel boeiend spreken. Toch moet je bij het presenteren voor een groep ook nog rekening houden met andere dingen. Het gaat niet altijd om WAT je zegt, maar vooral ook om HOE je dit zegt.
De belangrijkste punten om een goede presentatie te kunnen geven zijn:
•    Lichaamstaal (je houding)
•    Stem
•    Wat je te vertellen hebt

Bovenstaande punten staan ook direct in de juiste volgorde, dit betekent dat jouw lichaamstaal of jouw houding het belangrijkste aspect is van het presenteren.

Lichaamstaal

Hoe heb je een juiste houding tijdens je presentatie?

Ontspannen

Zorg dat je voeten op heupbreedte staan, en je knieën los. Je wilt niet gespannen overkomen, dus een ontspannen houding is belangrijk.

Sta stevig

Houd je bekken recht, je buik ontspannen en je borst omhoog. Dit zorgt er ook voor dat je makkelijker kunt spreken en stevig staat.

Zelfverzekerd

Laat je schouders los en je hoofd rechtop. Dit geeft een zelfverzekerde en open houding.

Wees representatief

Wanneer je er netjes en verzorgd uitziet zullen mensen je eerder serieus nemen. Het is ook beleefd om ervoor te zorgen dat je er gepast en goed uitziet, het publiek moet tenslotte toch gedurende de presentatie naar je kijken.

Wanneer je goed staat en deze houding goed voor je aanvoelt, kun je beginnen met door de ruimte te gaan lopen. Hiermee trek je ook meer de aandacht en maak je gebruik van de hele ruimte. Je kunt je verhaal ondersteunen door met je handen gebaren te maken. Wanneer je iets vertelt, zorg dan ook dat je jouw gezicht mee laat spreken. De juiste gezichtsuitdrukkingen geven een goede ondersteuning aan je presentatie.

Stem

Ook je stem is een belangrijk aspect van je presentatie. Dit is tenslotte waar je publiek gedurende jouw presentatie naar moet luisteren. Waar je tijdens het spreken op moet letten is:

Articulatie

Praat duidelijk en spreek de woorden goed uit. Een goede articulatie zorgt ervoor dat het publiek je goed verstaat en kan volgen. Praat rustig en niet te snel, je moet goed verstaanbaar zijn. Praat ook niet te langzaam, hierdoor kan het publiek snel afgeleid raken of je presentatie saai gaan vinden.

Variatie

Gebruik je stem op verschillende manieren. Gebruik verschillende tonen, maar zet geen stemmetje op. Je kan variëren van toonhoogte op de juiste momenten. Let erop dat je niet eentonig gaat praten, want ook dit zorgt ervoor dat jouw publiek de aandacht er niet bij kan houden.

Gebruik je stem vanuit je buik

Wanneer je spreekt vanuit je buik in plaats van je borst geeft dit meer rust voor jezelf en daarnaast geef je hierdoor ook meer volume. Zo kan iedereen in het publiek je goed verstaan, ook de mensen achterin. Ademen vanuit je buik is ook beter om eventuele zenuwen tegen te gaan.

Af en toe een stilte

Laat af en toe een korte stilte vallen. Op dit moment heeft je publiek even de tijd om de informatie die je net verteld hebt even te kunnen relativeren. Wanneer je aan één stuk door praat zullen zij minder van je presentatie kunnen onthouden.

Blijf jezelf

Blijf jezelf en ken je kwaliteiten. Zorg dat je goed bent voorbereid, zo ben je zeker van jezelf. Het is belangrijk dat je zeker overkomt, wanneer je onzeker overkomt zal je publiek minder goed naar je luisteren en niet alle informatie tot zich nemen. Blijf vooral jezelf bij de presentatie, ga geen stemmetje opzetten of overdreven doen. Dit vind het publiek vooral vervelend en het leidt af, daarnaast is het ook vermoeiend om op deze manier te presenteren. Blijf dus vooral jezelf!

Wat je te vertellen hebt

De inhoud van je presentatie is ook belangrijk, hier komt je publiek tenslotte voor. Om een goede presentatie te geven is het volgende van belang:

Ken je publiek

Ga na wie je publiek is en waarom zij naar jouw presentatie komen, wat willen zij horen of weten? Ga na wat hun belangen, behoeften en beweegredenen zijn. Wanneer je je presentatie voorbereidt kan je deze hierop in laten spelen en aan de eisen van je publiek laten voldoen. Doordat je weet waar je publiek voor komt, weet je ook wat er in jouw presentatie van belang is. Wanneer je publiek geïnteresseerd is in de inhoud van je presentatie, zullen zij ook langer de aandacht vast kunnen houden.

Bepaal de kern

De kern is dat wat je wilt dat jouw publiek onthoudt van je boodschap. Een hele presentatie van begin tot eind kan namelijk simpelweg niet volledig worden onthouden. Zorg dus dat het belangrijkste deel (de kern) duidelijk wordt gemaakt en desnoods in de presentatie wordt herhaald, zodat de boodschap het publiek ook echt bij blijft.

Geef voorbeelden

Wanneer je grappige of herkenbare voorbeelden geeft, zal jouw publiek eerder begrijpen wat je bedoelt.

Betrek het publiek erbij

Wanneer je jouw publiek bij jouw presentatie betrekt, zullen zij een stuk alerter zijn. Ook maakt dit de presentatie persoonlijker, wat een goede invloed zal hebben op jouw presentatie en/of doel.

Voor een goede presentatie moet je dus met veel dingen rekening houden. Een juiste combinatie van je houding, het benutten van de stem en dat WAT je te vertellen hebt en HOE je dit vertelt, zorgt ervoor dat je een goede presentatie kan geven. Oefening baart kunst, dus ga hier eens mee aan de slag en je zult zien dat jouw presentaties soepeler zullen verlopen en meer effect zullen hebben. Wij wensen je alvast veel succes!

Ben je op zoek naar een leuke studenten (bij)baan die echt bij jou en jouw studie past? Studenten uitzendbureau Recruit a Student heeft de leukste vacatures en vindt voor jou de ideale bijbaan. Wil je altijd als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste vacatures? Schrijf jezelf dan snel in!

Langskomen?

Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00

Of loop bij één van onze vestigingen binnen.