In welke branches vind je het makkelijkst een baan na je studie?
Wanneer je voor een studie kiest is het belangrijk om te weten of er in de toekomst genoeg mogelijkheden voor je zijn. In deze blog neem ik een kijkje in de branches waar op dit moment een tekort of overschot aan personeel is. Dit zou je goed kunnen helpen met je studiekeuze!
Branches waar een tekort is
Uit een onderzoek van het UWV blijkt dat er voldoende vraag naar personeel is in de volgende branches:
Technische branche
In de technische branche is er een tekort aan diverse specialisten. Een aantal voorbeelden hiervan zijn: diverse monteurs, lassers, technici en constructeurs. De reden voor deze tekorten is dat er te weinig mensen voor deze opleiding kiezen. Dus als je zeker wilt zijn van een baan, verdiep je eens in een specialisatieopleiding van de technische branche.
ICT branche
In de ICT branche is er op dit moment erg veel vraag naar mensen die zowel ICT als business kennis hebben. De reden hiervoor is dat deze mensen beter een regierol kunnen vervullen binnen ICT projecten. Banen waar je aan moet denken binnen deze branche zijn: developer-programmeurs, specialisten Business Intelligence, security-specialisten, app-developers. Wil jij dus graag werken in de ICT en heb je een echte business mindset? Verdiep je eens in combinatie opleidingen voor ICT en business en vergroot je kansen op een baan.
Zorgbranche
Door de vergrijzing stijgt het aantal ouderen in Nederland erg snel. Ouderen hebben naast zorg ook vaker last van lichamelijke problemen. Voor veel van deze lichamelijke problemen zijn specialisten nodig. Voorbeelden hiervan zijn: opticiens, audiciens en technisch oogheelkundig assistent. Wil je dus zeker zijn van een baan in de zorg? Verdiep je eens in de ouderenzorg.
Financiële branche
Wil jij de financiële wereld in; denk dan goed na welke richting je gaat studeren. Het ene deel van de financiële branche heeft een enorm overschot en de andere kant heeft weer enorme tekorten. Een aantal beroepen waar een tekort aan zijn: vermogensbeheerders, controllers, (register)accountants, financial-risk managers, auditors, fiscalisten. Opvallend hieraan is dat het vooral gaat om beroepen in de bedrijfseconomische richting. Wil jij dus studeren voor de financiële branche en jezelf de beste kans geven op een baan? Bekijk je opties eens voor een bedrijfseconomische opleiding.
Onderwijs branche
In het onderwijs is er voornamelijk vraag naar docenten van exacte vakken en talen. Werk je graag met jongeren en heb jij echt een talenknobbel of zijn exacte vakken helemaal jouw ding? Verdiep je eens in een baan als docent.
Agrarische branche
Ook in de agrarische branche liggen kansen in diverse beroepen. Zo is er een tekort aan volleerde hoveniers. Specifiek in de veeteelt zijn er diverse tekorten in verschillende beroepen, namelijk: vee-specialisten, teamleiders, dierenhouder en verzorgers. Dus wil jij graag een baan in de agrarische sector, bekijk de opties eens om hovenier te worden of bekijk de nieuwe HBO opleiding veeteelt eens. De opleiding veeteelt is pas kort geleden gestart om de aanvoer van juist opgeleid personeel te verbeteren.
Branches waar een overschot is
Economische-administratieve branche
Economisch-administratieve branche:
Hoewel er in de economisch-administratieve branche een normale werkgelegenheid is verdwijnen er de laatste jaren een aantal banen. De reden hiervoor is de digitalisering. Deze banen zijn door de digitalisering veel makkelijker of onnodig geworden en hebben dus geen specifiek personeelslid nodig. Voorbeelden van banen in deze branche die veel overschotten hebben zijn: administratief medewerker in de verzekeringsbranche, secretaressen, administrateurs en boekhouders.
Wil je dus in de economisch-administratieve branche gaan werken, let dan goed op dat je jezelf goed oriënteert. Het slimste is dan ook een studie te kiezen die breed genoeg is zodat je altijd ergens op terug kan vallen.
Welzijnsbranche
Tijdens de crisis is er veel op deze branche bezuinigt en dit is nu ook nog na te voelen. Wil je dus graag in de welzijnsbranche gaan werken? Hou er dan wel rekening mee dat zodra in tijd van crisis er op jou branche als eerst bezuinigd wordt.
Voordelen van het kiezen voor een branche met krapte
- Er is meer werkgelegenheid in deze branches.
- Doordat er minder snel een vervanger klaar staat is er meer werkzekerheid.
- Dit heeft als gevolg dat je een grotere machtspositie bij contractonderhandelingen hebt.
Nadelen van het kiezen voor een branche met krapte
- Een baan waar de vraag naar personeel extreem wordt kan op een andere manier worden ingevuld of samengevoegd met andere taken. Dit kan als gevolg hebben dat de baan in zijn geheel verdwijnt.
- Plezier in je werk is belangrijk. Kies nooit een branche om de reden dat je makkelijker aan werk zou kunnen komen in plaats van omdat je het interessant vindt.
- Alle cijfers over de toekomst zijn prognoses en alles kan nog veranderen, het is dus niet 100% zeker dat je daadwerkelijk gaat studeren voor een baan waar veel werkgelegenheid is.
Ben jij op zoek naar een studenten (bij)baan in een van de bovenstaande branches? Studenten uitzendbureau Recruit a Student heeft de leukste vacatures en vindt voor jou de bijbaan die bij je past. Bekijk hier onze vacatures of schrijf jezelf in!
Langskomen?
Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00
Of loop bij één van onze vestigingen binnen.