Tips ter voorbereiding van een nieuw schooljaar
Waar moet je aan denken als je voor het eerst gaat studeren? Wat moet je regelen en welke instanties heb je hier bij nodig? Wij helpen jou op weg met onze tips in deze blog!
1. Financiën inzichtelijk maken
Studeren kost veel geld. Zo moet je bijvoorbeeld collegegeld betalen voor HBO- en WO studies. Het collegegeld bedraagt ongeveer €2.000 per jaar, aar met alleen het collegegeld ben je er nog niet. Zo zijn er ook nog kosten voor boeken en andere studiematerialen.
Wanneer je op kamers gaat zijn er vanzelfsprekend nog meer kosten. Denk hierbij aan de huur van de kamer, de borg, eventuele inrichting van de kamer, vaste lasten zoals gas, water en licht en natuurlijk het levensonderhoud.
Omdat je dus nogal wat kosten gaat maken is het belangrijk om dit overzichtelijk voor jezelf te maken. Schrijf op wat je verwacht maandelijks uit te geven en wat je inkomsten zijn. Waarschijnlijk zal je zien dat je meer gaat uitgeven dan dat er binnenkomt. In dat geval is het altijd mogelijk om geld te lenen bij DUO. Hierbij kun je tot maximaal €1042,13 per maand bij lenen (inclusief aanvullende beurs). Over deze lening betaal je geen rente en mag je binnen 15 tot 35 jaar terug betalen, dit hangt af van binnen welke terugbetaalregeling je valt. Vanzelfsprekend moet je wel opletten met het lenen van geld tijdens je studie, probeer zo min mogelijk bij te lenen! Je hebt daarnaast natuurlijk ook altijd de mogelijkheid om te gaan werken en je eigen salaris te verdienen om meer balans te krijgen in de inkomsten en uitgaven.
2. Het aanvragen van een OV kaart en financiële middelen
Om er zeker van te zijn dat je tijdig in het bezit bent van een OV kaart en dat je financiële middelen op tijd geregeld zijn, raden wij aan om dit drie maanden voor de start van jouw studie dit aan te vragen bij DUO.NL. Op deze website vind je precies de juiste informatie die je nodig hebt voor het aanvragen van een OV kaart en een studiefinanciering.
3. Op zoek naar een kamer
Mocht je op kamers willen wonen tijdens jouw studie, dan is het aan te raden om de zoektocht naar een kamer tijdig te starten. Er zijn verschillende kanalen en hulpmiddelen die jou tijdens deze zoektocht kunnen helpen. Het bekendste kanaal is Kamernet. Deze website heeft een groot aanbod van studentenkamers in de populaire studentensteden.
Ook is het aan te raden om goed rond te kijken op Facebook. Binnen dit platform zijn diverse groepen waarin kamers aangeboden worden. Zorg dat je lid bent van deze groepen zodat je snel kunt reageren als je een kamer ziet die je bevalt. Verder kun je ook altijd zelf een oproep plaatsen op je eigen pagina. Wanneer mensen dit liken en delen, komt jouw bericht misschien wel terecht bij iemand die een kamer verhuurt.
4. Een bijbaan zoeken
Wanneer je voor jouw studie naar een andere stad verhuist, kan het zijn dat je je baantje bij de plaatselijke supermarkt op moet zeggen. Geen bijbaan betekent minder inkomsten en die kun je natuurlijk niet missen. Begin daarom ook tijdig met het vinden van een bijbaan in de stad waar je gaat studeren. Wil je graag een bijbaan die aansluit bij jouw studie en waarbij je al relevante werkervaring op kan doen? Of wil je liever op flexibele basis werken op bijvoorbeeld festivals of andere evenementen?
Recruit a Student helpt jou bij het vinden van een bijbaan die bij jou past en goed te combineren is met jouw studie. Met vestigingen door heel Nederland is er altijd een vestiging van Recruit a Student bij jou in de buurt. Schrijf jezelf hier in, bekijk onze vacatures en scoor jouw ideale bijbaan.
Langskomen?
Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00
Of loop bij één van onze vestigingen binnen.