Waar moet je op letten als je gaat studeren in het buitenland?

Publicatiedatum 16 september 2022
Wijzigingsdatum 8 oktober 2024

Studeren in het buitenland klinkt heel leuk en dat is het ook als je goed voorbereid bent. In deze blog geven wij jou tips over waar je op moet letten voor je vertrekt en wanneer je in het land bent.

Denk goed na over welk land je kiest​

Wanneer je in een ander land wilt studeren is het belangrijk om je eerst te gaan verdiepen in de landen waar jij graag naartoe zou willen. Maak een lijst van de landen die jou aanspreken. Heb je jouw lijst dan ga je landen afstrepen aan de hand van de onderstaande zaken.

Is het mogelijk voor jou om te studeren in het land

Er zijn verschillende redenen die jou beperken om te studeren in een ander land. Ten eerste ga kijken of de studie die je wilt volgen wel wordt gegeven in het land. Zo ja ga je uitzoeken of het niveau van de universiteit goed is. Wordt jouw gewenste studie alleen gegeven op een universiteit die niet best is aangeschreven dan verlaagt dat de waarde van jouw diploma. Het is dan zeker een afweging of een opleiding volgen in dit land het waard is.

Ga vervolgens na of het financieel mogelijk voor jou om te studeren in het land? Wanneer jij buiten Europa wilt gaan studeren zijn beurzen lastiger aan te vragen en het is daarom erg belangrijk om uit te zoeken wat de financiële mogelijkheden zijn in het land. Daarnaast zal je voor landen buiten Europa vaak ook een visum moeten aanvragen. Onderzoek wat de voorwaarden zijn voor eens studentenvisum. Zo zal je in sommige landen bijvoorbeeld niet extra mogen werken onder een studentenvisum waardoor je financiële mogelijkheden nog meer worden ingeperkt.

Zodra je weet wat je financiële mogelijkheden zijn is het slim om een begroting te maken van de kosten die je gaat hebben in het land en deze tegenover elkaar te zetten. Op deze website vindt je de kosten voor je primaire levensbehoeftes van veel verschillende landen. De website wilweg heeft ook veel handige informatie en leid je ook snel naar de juiste plek voor informatie!

Past de cultuur bij jou

Wanneer jij naar het buitenland gaat zal je jezelf moeten aanpassen aan het land. Verschillende landen hebben gewoontes waar jij niet bekend mee bent. Gewoontes kunnen bepaalde gebruiken zijn, maar ook sociale regels. Er wordt bijvoorbeeld vaak opgemerkt dat Nederlanders heel direct zijn en zeggen wat wij denken. Dit is voor veel andere culturen heel onnatuurlijk en kan door culturen waar respect erg belangrijk is erg slecht vallen. In extreme gevallen kan het niet aanpassen aan de cultuur er voor zorgen dat je niet geaccepteerd wordt. Heeft een land gewoontes die niet bij jou passen dan kan dit een teken zijn dat studeren in dit land niet voor jou is.

Daarnaast is er ook de taalbarrière. Er zijn niet veel landen waar Nederlands de voertaal is dus je zal bijna altijd een andere taal moeten spreken wanneer je in het buitenland gaat studeren. Zorg dat je vooraf comfortabel bent met de taal van het land waar je naartoe gaat of dat je zeker weet dat Engels of een andere taal die je wel spreekt acceptabel is. In Nederland is het vrij geaccepteerd om alleen Engels te spreken, maar dit is niet zo in elk land zorg dus dat je hier goed over bent geïnformeerd en neem zo nodig lessen in de taal voor je vertrekt.

Ben je klaar om naar het buitenland te gaan

De laatste vraag die jij voornamelijk jezelf moet stellen is of je klaar bent om jaren naar het buitenland te vertrekken? Niet iedereen is er klaar voor om naar een vreemd land te vertrekken en een lange periode zijn familie en vrienden achter zich te laten. Maak daarom de afweging of je wel een hele studie in het buitenland wilt doen. Voordat je besluit om in het buitenland gaat studeren kan je er eerst voor kiezen om een reis naar het buitenland te maken om te zien hoe weg zijn van familie en vrienden jou bevalt.

Vindt jij jaren weg zijn toch te veel dan zijn er toch nog opties om delen van jouw studie in het buitenland te doen. Zo kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om jouw minor, stage of master in het buitenland te doen. Deze onderdelen zijn periodes van 6-12 maanden hierdoor weet je dus dat je jouw familie en vrienden snel weer zult zien wat een stuk minder druk legt op vertrekken naar een ander land. Daarnaast worden minors en stage vaak via de school geregeld waardoor er minder problemen met financiële zaken zijn.

Nadat je een land hebt uitgekozen​

Nadat je gekozen hebt waar je wilt gaan studeren begint het eigenlijk pas allemaal. Je zal nog van alles moeten gaan regelen voordat je kan gaan vertrekken. Hieronder een aantal zaken die je zal moeten gaan regelen

Inschrijven bij de universiteit

Wellicht dat de universiteit een toelatingstoets heeft dan is het altijd slim om jezelf op tijd in te schrijven. Vaak kunnen zaken als visums en beurzen ook pas aangevraagd worden zodra je bent ingeschreven bij een universiteit. Daarom moet je inschrijving regelen bij de universiteit altijd bovenaan je lijst staan.

Visum en beurzen aanvragen

Over het aanvragen van beurzen en een visum kan ook nog wel eens een aantal weken gaan. Het is daarom belangrijk hier zo snel mogelijk achteraan gegaan zodat alles geregeld is voor je studie begint.

Waar ga je wonen

Als je in Nederland gaat studeren ga je meestal hospiteren voor een leuk huis en heb je dus al een idee waar je terecht komt. Wanneer je naar een ander land gaat is dit een stuk lastiger. Je zal of blind moeten kiezen voor een kamer of eerst kiezen voor een tijdelijke oplossing en pas gaan zoeken zodra je in het land aankomt. Veel universiteiten zullen ook een oplossing kunnen bieden, maar hier wordt niet altijd een eerlijke prijs voor gevraagd.

Verzekeringen regelen

Zorg er ook voor dat al jouw verzekeringen dekking hebben in het land waar je naartoe gaat. Het kan zomaar zijn dat jij een wereldwijde dekking nodig hebt of een extra verzekering nodig hebt als je ook wilt gaan werken in het land waar je naartoe reist. Ook voor bepaalde activiteiten die een hoog risico hebben kan het zijn dat je een aanvullende verzekering moet afsluiten.

Reis regelen

Vertrek jij naar een land buiten Europa en vaak ook binnen Europa dan zal je gaan vliegen. Zorg dat je op tijd je ticket hebt geregeld. Vliegtickets worden vaak snel duurder als de vlucht dichter bijkomt en als het land waar jij naartoe reist een populaire vakantiebestemming is dan kan het zomaar zijn dat vluchten rond de start van het studiejaar zijn uitverkocht.

Na aankomst en tijdens je studie

Je bent nu aangekomen in het land en klaar om te beginnen met je studie. Welke zaken zijn er nu nog waar je rekening mee moet houden?

Stel jezelf open voor nieuwe mensen

Je bent in een nieuw land en als je alleen bent afgereisd betekent dat vaak dat je nog niemand kent. Stel jezelf open voor het ontmoeten van nieuwe mensen jij bent vast niet de enige student die in een nieuwe stad is gaan studeren. Zoek daarnaast ook uit of er activiteiten zijn in de regio waar je nieuwe mensen kan leren kennen.

Leer de waarde van het geld

Wanneer je binnen Europa gaat studeren kan je gewoon met euro’s betalen. Dit betekent echter nog niet dat jouw geld evenveel waard is. Ga jij in een grote stad als Parijs, Londen, Barcelona etc. dan zal jij al snel merken dat je veel minder kan kopen met je geld. Daartegenover staat dat jou geld wellicht meer waard is wanneer je gaat studeren in Oost-Europa. Het is belangrijk om dit goed in gedachten te houden om te voorkomen dat je teveel betaald of dat je niet uitkomt met je budget.

Ga je naar een land waar er niet met Euro’s wordt gewerkt dan wordt het al een stuk moeilijker om de waarde van geld goed te leren. Door inflatie is in sommige valuta 100,- of 1000,- omgerekend nog geen 10,- euro. Zorg dat je goed op de hoogte bent wat gewone prijzen zijn en laat jezelf niet oplichten.

Wetgeving

Niet alleen gelden er in een ander land verschillende sociale normen ook gelden er andere wetten. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden voordat je dit een boete of erger oplevert. De manier waarop je autoriteit kan aanspreken is ook heel anders is andere landen. Hier in Nederland zal een grote mond tegen een agent ook niet gewaardeerd worden, maar zal je hier nog niet voor gearresteerd worden. In een aantal landen is dit wel anders en levert dit je al snel een arrestatie op.

Vertrekken met een goed gevulde spaarrekening

Wanneer je vertrekt naar een ander land is het altijd fijn als je jezelf geen zorgen hoeft te maken over geld. Daarom is het altijd slim om in de periode voor je vertrekt wat extra te gaan werken en te sparen. Bij Recruit a Student kunnen wij jou altijd helpen bij het vinden van een leuke vaste (bij)baan, maar bieden we ook de leukste flexibele klussen. Zo kan je zoveel werken als jou uitkomt. Meld je snel aan en ga direct aan de slag!

Langskomen?

Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00

Of loop bij één van onze vestigingen binnen.