Wat is een numerus fixus selectie?
Voor veel universitaire opleidingen heb je maar een maximum aantal beschikbare plaatsen. Dat betekent dat er een selectieprocedure plaats vindt wanneer er meer mensen aanmelden, dan dat er plekken zijn. Tijdens deze procedure, wordt er bepaald of jij geschikt bent voor de studie. Vaak is dit een schriftelijke toets of een ander soort assessment. Je wordt dus niet zomaar toegelaten. Lees in deze blog alles dat je moet weten over de numerus fixus.
Wat is numerus fixus?
Weet jij niet zeker jouw droom studie ook numerus fixus is? Dan kun je dit nakijken in verschillende overzichten, waar je ook meer informatie over de beschikbare aantal plekken kunt vinden. En het aantal keer dat jij kan mee doen aan de selectie.
De voorwaarden en deadlines
Voor veel opleidingen zijn er een aantal voorwaarden en regels voor het aanmelden bij een numerus fixus opleiding. Eerst is het niet onbelangrijk om te weten dat de aanmeld deadline voor een numerus fixus opleiding op 15 januari is. Voor de reguliere opleidingen is de aanmeld deadline veel later, namelijk 1 mei. Om aan te kunnen melden voor een (numerus fixus) opleiding heb je een DigiD nodig, en de aanmelding doe je via de Studielink site. Zorg dat je dit ruim voor de deadline doet, zeker als je nog een DigiD moet aanvragen, dit kan namelijk een aantal dagen duren voordat je die binnen hebt. Op 15 april krijg je te horen wat je uitslag is, en je rangnummer wordt bekend. Daarna heb je twee weken de tijd om je plaats te accepteren als je een plek aangeboden krijgt.
Bij numerus fixus opleidingen gelden verschillende voorwaarden en regels. Ten eerste mag je in totaal maar 3 keer mee doen aan een selectie per opleiding. Heb jij al drie keer op rij het geprobeerd bij de studie Geneeskunde, maar telkens ben je het net niet geworden? Dan mag je helaas niet een vierde keer proberen. Daarnaast mag je maar voor maximaal 2 numerus fixus inschrijven per studiejaar. Wil je bijvoorbeeld voor de studies Geneeskunde, Forensisch onderzoek en Huidtherapie aanmelden? Dan kan dit helaas niet en moet je er een wegstrepen aangezien het alle drie numerus fixus studies zijn. Als laatste, hebben sommige studies de regel dat je bij maar een onderwijsinstelling mag aanmelden per studiejaar. Ingewikkeld he?
De selectieprocedure
Tijdens de selectieprocedure kijken de onderwijsinstellingen naar verschillende zaken. Deze procedure vindt plaats tussen 15 januari, en 15 april. Ze kijken bijvoorbeeld naar je cijfers die je hebt gehaald op de middelbare school. Maar ze kijken ook naar je motivatiebrief en persoonlijkheid door middel van bijvoorbeeld een persoonlijkheid test of mondeling gesprek. Het kan ook zijn dat je zelf een opdracht moet maken. Elke onderwijsinstelling heeft een andere selectieprocedure, dit is omdat ze zelf mogen beslissen hoe de procedure eruit ziet en wat ze allemaal van je vragen.
Weet jij al wat je wilt gaan studeren? En heeft deze opleiding ook een selectieprocedure? We hopen dat deze blog numerus fixus en alles er om heen een beetje duidelijk heeft gemaakt. Op onze website vind je veel meer van dit soort blogs over studie, studentenleven en nog veel meer. Ben jij op zoek naar een (bij)baan die bij jou en jouw studentenleven past? Bekijk onze actuele vacatures of schrijf jezelf in zodat jij altijd als eerst op de hoogte bent van de nieuwste vacatures!
Langskomen?
Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00
Of loop bij één van onze vestigingen binnen.