De perfecte kleuren voor je werkplek
Heb jij vaak weinig energie op je werk? Is je inspiratie snel weg? Of kan je je niet goed concentreren? Dit kan te maken hebben met de kleuren van je werkplek. Kleur beïnvloeden namelijk onze emoties, gedachtegang en belevingen.
Wat is kleur?
Kleur is het waarnemen van lichtstralen. Je ziet kleur doordat een lichtstraal op een voorwerp schijnt. Dit voorwerp neemt vervolgens de lichtstralen in zich op op kaatst ze terug. Afhankelijk van welke lichtstralen er worden weerkaatst zie jij kleuren. Is een voorwerp wit dan kaatst hij al zijn lichtstralen terug en bij zwart kaatst hij geen licht terug maar absorbeert alle lichtstralen. Lichtstralen bestaan uit energie dit verklaart dan ook waarom donkere voorwerpen sneller warm worden. Energie is warmte en dus wanneer lichtstralen worden geabsorbeerd door een voorwerp wordt dit voorwerp warm.
Welke kleuren herkennen wij?
Wanneer alle lichtstralen samen zijn is licht wit. Via een prisma kan je dit licht opsplitsen. De meest bekende prisma in de natuur is de regenboog. Op school leren wij dat de regenboog bestaat uit zeven kleuren. Dit zijn rood, oranje, geel, blauw, indigo en violet. Dit zijn de zeven kleuren die Newton beschreef toen hij een prisma gebruikte om de verschillende kleuren in een zonnestraal zichtbaar te maken. Dit is echter een zeer beperkte blik op kleur. Een betere manier om kleuren te verdelen is aan de hand van primaire, secundaire en tertiaire kleuren.
De primaire kleuren zijn rood, groen en blauw. Deze kleuren kunnen niet worden gecreëerd door andere kleuren met elkaar te mengen en door deze drie kleuren te mengen is het mogelijk om zo goed als elke waarneembare kleur te creëren. Wanneer je twee primaire kleuren combineert spreken we van een secundaire kleur. Het combineren van twee primaire kleuren kan nog steeds meerdere secundaire kleuren creëren. Geel en oranje zijn bijvoorbeeld beide een combinatie van rood en groen. Het verschil is dat bij geel de hoeveelheid rood en groen zo goed als gelijk is terwijl om oranje te creëren je meer rood nodig hebt dan groen.
Daarnaast zijn er tertiaire kleuren die een combinatie zijn van de drie primaire kleuren. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld roze. Paars wordt gecreëerd door een gelijke hoeveelheid rood en blauw. Door hier vervolgens ook groen aan toe te voegen ontstaat er een lichtere kleur die wij als roze beschrijven.
De primaire kleuren ook wel het RGB-kleurenspectrum genoemd worden zeer wijd gebruikt in technologie zoals jouw telefoon, laptop en televisie. Elke pixel in het scherm van deze apparaten kan een andere kleur op het RGB-kleurenspectrum aannemen waardoor jij dus verschillende kleuren en vormen kan zien.
Het effect van kleur
Zoals al eerder aangegeven is kleur licht en is licht energie. Hiermee is dan ook het eerste effect van kleur te verklaren. De hoeveelheid energie die een kleur afgeeft hangt af van de lichtstralen die worden weerkaatst. Lichte kleuren weerkaatsen meer licht terug waardoor zij jou meer energie geven. Het geven van energie is niet het enige effect dat licht op ons heeft. Kleur beïnvloedt daarnaast jouw onderbewustzijn. Dit is vaak doordat de associatie die wij hebben met een bepaalde kleur bepaalde gevoelens versterkt. Hieronder hebben wij voor een aantal vaak voorkomen kleuren op werkplekken beschreven welke effecten zij hebben:
Rood
Rood is een warme kleur die je energie en motivatie geeft. De kleur rood zorgt namelijk voor meer adrenaline. Je ademhaling, bloeddruk en hartslag worden hoger. Op deze manier zorgt rood voor actie en meer doorzettingsvermogen. Het geeft kracht aan onze wil en stimuleert onze passie. Het grootste voordeel van de kleur rood is hiermee ook het grootste nadeel. Passie is meestal goed en zorgt dat we harder voor iets willen werken, maar passie zorgt ook dat we soms te ver gaan.
Teveel rood in een ruimte zorgt er voor dat je altijd “on the edge” bent. een constant verhoogde hartslag, bloeddruk en ademhaling zorgen voor rusteloosheid en dat je sneller geïrriteerd bent. Dit zorgt er voor dat je sneller moe wordt en kan hoofdpijn veroorzaken. Rood is dus een goede kleur om te zorgen voor meer actie en passie, maar het is ook een kleur waarmee je niet overboord moet gaan. Het is een kleur die ideaal is voor decoratie van een werkplek. Het voordeel van kleur toevoegen in je decoratie is dat je het makkelijker kan balanceren.
Blauw
De kleur blauw wordt voornamelijk geassocieerd met vrede en rust. Blauw is de kleur van de lucht en zorgt daarom ook dat ons onderbewustzijn dit associeert met de buitenlucht. Als gevolg zorgt een blauwe ruimte er voor dat we een betere zuurstofopname hebben, verlaagt het je bloeddruk en haalt het je lichaamstemperatuur omlaag. Blauw is dus een kleur die er voor zorgt dat ons lichaam zich beter kan ontspannen. Ideaal als je werk doet waarbij je vaak erg geconcentreerd moet werken. Het is een kleur die dan ook vaak terug is te zien op administratieve en financiële afdelingen.
Het nadeel van blauw is dat het ook slaapverwekkend kan zijn als je niet genoeg werk hebt om op te focussen. Blauw is een kleur die je niet veel energie geeft en is dus vaak geen goede kleur als je een baan hebt waar je veel enthousiasme moet tonen. Rood en blauw zijn qua effect elkaars tegenpool, maar worden ook vaak gecombineerd. De balans vinden tussen deze twee kleuren zorgt er voor dat je beide impulsen kan krijgen op het moment dat je ze nodig hebt.
Groen
De kleur groen wordt gezien als de kleur van vernieuwing en gezondheid. Het is de kleur die we associëren met een gezonde levensstijl. De kleur geeft ons daarom een gevoel van tevredenheid, maar ook verfrissing en harmonie. De kleur zorgt er voor dat je zelfvertrouwen krijgt en laadt jezelf weer op.
Teveel groen werkt hierin weer tegenstrijdig. Je wordt te kritisch en veeleisend waardoor je minder energie krijgt en moeilijker tot een besluit komt. Groen is ideaal als een veelvoorkomende kleur in een vergaderruimte. Je wordt er op deze manier niet constant aan blootgesteld en maakt maximaal gebruik van de nieuwe energie en zelfvertrouwen die deze kleur creëert. De kleur zal er voor zorgen dat mensen zich sneller zullen uitspreken tijdens een vergadering. Daarnaast is Groen een ideale kleur om terug te laten komen door het hele kantoor in de vorm van planten.
Geel
Geel is de kleur van de zon en het voorjaar. Geel zorgt voor vrolijkheid, motivatie en creativiteit. Het is een kleur die veel terug komt binnen bedrijven die veel “out of the box” moeten denken. Geel confronteert ons ook met onze angsten waardoor het een persoonlijke ontwikkeling bevorderd.
Teveel gebruik van geel zorgt ervoor dat de we constant de confrontatie met onze angsten opzoeken. Dit zorgt er weer voor dat we nerveus en te kritisch worden. Daarnaast zorgt een te aanwezige kleur als geel ervoor dat we ons moeilijker kunnen concentreren. Geel is een ideale kleur om terug te laten komen in een creatieve werkplek. Daarnaast is het een ideale kleur om te laten domineren in een “brainstorm” kamer.
Wit
Wit is de kleur van energie. Het is de kleur die de meeste zonnestralen terugkaatst. Wit is een ideale kleur voor een werkplek waar werk wordt gedaan dat veel energie kost. Merk jij dat je vaak snel weinig energie hebt dan is het een goed idee om meer wit en andere lichte kleuren toe te voegen aan je werkplek. Daarnaast kan Wit ook ideaal zijn voor een lunchruimte of een andere ruimte waar mensen komen om pauze te houden en weer op te laden.
Teveel wit kan er wel voor zorgen dat je overbelast wordt met energie. Teveel energie zorgt voor minder concentratie waardoor je sneller wordt afgeleid. Het is daarom vaak geen goed idee om te veel wit te gebruiken als jouw werk je niet veel energie kost. Wit is de ideale kleur voor ruimtes die je tijdelijk gebruikt en waar je dus naartoe kan gaan voor een energie boost.
Zwart
Zwart wordt door sommige mensen geen kleur genoemd omdat hij geen lichtstralen terugkaatst. Het voornaamste effect dat dit geeft is dat zwart weinig tot geen energie geeft. Dit hoeft niet negatief te zijn. Zo is een voornamelijk zwarte ruimte ideaal om tot rust te komen. Veel zwart en donkere kleuren zijn ideaal voor een rustplek. Daarnaast helpt het gebrek aan impulsen van een zwarte ruimte ook om je hersens te resetten en kan daarom ook erg voordelig zijn wanneer je veel creatief moet denken.
Teveel zwart en een gebrek aan kleur zorgt er dus wel voor dat je weinig energie krijgt. Dit kan ervoor zorgen dat je sneller uitgeput raakt. Een balans vinden tussen kleur en zwart is daarom erg belangrijk. Net als wit is zwart een goede kleur om een ruimte te geven die niet je vaste werkplek is. Hierdoor kan je de effecten van deze ruimtes maximaal benutten wanneer je hier behoefte aan hebt.
De perfect kleur voor je werkplek
De perfecte kleur voor je werkplek is meestal een combinatie van een aantal kleuren. Het gebruiken van één kleur zorgt namelijk dat je hersens te veel van deze impuls krijgen wat stress veroorzaakt. Teveel verschillende kleuren heeft ook weer een negatief effect. Allemaal verschillende kleuren geven je teveel tegenstrijdige prikkels waardoor je moeilijker kan concentreren wat ook stress kan creëren.
Wat de perfecte kleur is voor je werkplek ligt dus totaal aan de baan die je hebt en aan wat jij nodig hebt! Elke persoon is uniek en jij kan een andere associatie hebben met een kleur waardoor deze kleur jou anders beïnvloed dan jouw collega’s. Daarnaast hangt het natuurlijk ook af van wat er mogelijk is binnen jouw kantoor. Is jullie huisstijl rood en blauw dan zal je baas het er wellicht niet mee eens zijn dat jullie het kantoor groen verven. Het is altijd mogelijk om kleur toe te voegen aan je werkplek door je bureau aan te kleden. Je bureau ligt vaak het grootste deel van je dag in je directe gezichtsveld waardoor hier een kleur toevoegen of juist weghalen de meeste directe invloed heeft.
Benieuwd wat Recruit a Student voor u en uw organisatie kan betekenen? Lees meer over onze diensten, vraag vrijblijvend een offerte aan of neem contact met ons op. Recruit a Student biedt voor ieder HR-gerelateerd probleem een passende oplossing.
Langskomen?
Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00
Of loop bij één van onze vestigingen binnen.