Een werkstudent inhuren? Hier moet u op letten!
Dit is dé complete gids voor werkgevers: Alles over het inhuren van werkstudenten! Werkstudenten kunnen een waardevolle aanvulling zijn op uw bedrijf. Werkstudenten combineren theoretische kennis met praktijkervaring en bieden flexibiliteit tegen relatief lage kosten. Bovendien kunnen werkstudenten bijdragen aan innovatie en efficiëntie binnen uw organisatie. In deze blog beantwoorden wij alle belangrijke vragen over het inhuren van werkstudenten, zodat u een weloverwogen beslissing kunt maken.
Wat weet u na het lezen van deze blog?
- Wat is een werkstudent?
- Waarom een werkstudent inhuren?
- Wat zijn de voordelen van werkstudenten?
- Wat zijn de nadelen van werkstudenten?
- Welke regels gelden er voor werkstudenten?
- Wat is het verschil tussen een werkstudent en een stagiair(e)?
- Hoeveel kost een werkstudent per uur?
- Hoe werkstudenten vinden?

Langskomen?
Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00
Of loop bij één van onze vestigingen binnen.
In deze blog
Hoofdstukken:
- Hoofdstuk 1: Wat is een werkstudent?
- Hoofdstuk 2: Praktische zaken rondom werkstudenten
- Hoofdstuk 3: Wat zijn de kosten van een werkstudent?
- Hoofdstuk 4: Conclusie
- Hoofdstuk 5: Werkstudenten via Recruit a Student
Hoofdstuk 1: Wat is een werkstudent?
Wat is de definitie van een werkstudent?
Een werkstudent is een student die naast zijn of haar studie een betaalde (bij)baan heeft. Vaak sluit de functie aan op de studie of verzorgt de functie relevante werkervaring voor de student. Werkstudenten werken in diverse sectoren. Vaak zorgen zij voor nieuwe kennis en actuele inzichten in het bedrijf. Werkstudenten werken meestal op flexibele basis aangezien zij de baan met hun opleiding combineren. Zo kunnen de studenten waardevolle werkervaring opdoen naast hun studie, maar ook een extra inkomen genereren.
Wat is een werkstudent?
Een werkstudent is een student die relevante werkervaring opdoet naast het volgen van een studie. De functie binnen het bedrijf heeft vaak te maken met de opleiding die de student volgt. Dit geeft studenten de kans om de theorie die zij bij hun opleiding leren, direct toe te passen in de praktijk. Vaak bieden werkstudenten tijdelijke ondersteuning of extra capaciteit, waardoor er geen fulltime personeel aangenomen hoeft te worden.

Wat doet een werkstudent?
Wat een werkstudent doet hangt af van de branche en de organisatie waar de werkstudent werkzaam is. De taken van de werkstudent verschillen per sector. Veelvoorkomende werkzaamheden van werkstudenten zijn:
- Data-analyse en marktonderzoek. Studenten kunnen uw organisatie ondersteunen door het verzamelen, analyseren en rapporteren van gegevens. Dit verhoogt de productiviteit van uw organisatie.
- Marketing en communicatie. Werkstudenten hebben een innovatieve en actuele kijk op het beheren van sociale media, het ondersteunen bij campagnes en het schrijven van pakkende blogs.
- Financieel en juridisch werk. Enkele voorbeelden zijn het maken van financiële analyses, contracten en het ondersteunen bij dossiers.
- Administratieve ondersteuning. Uw fulltime personeel wordt ondersteund doordat de werkstudent verschillende taken over neemt. Denk hierbij aan data-invoer, klantcontact en het verwerken van documenten.
- Softwareontwikkeling en IT. Studenten kunnen ondersteunen bij het programmeren, testen én implementeren van verschillende systemen.
Daarnaast worden werkstudenten vaak ingezet bij innovatieve projecten waar zij actuele kennis van hun studie toepassen in de praktijk.
Wat zijn de voordelen van een werkstudent?
Er zijn verschillende voordelen van een werkstudent, zoals:
- Lagere loonkosten. Werkstudenten hebben lagere loonkosten in vergelijking met fulltime werknemers. Hierdoor zijn werkstudenten relatief goedkoop.
- Tijdswinst voor vaste medewerkers. Afhankelijk van uw bedrijf, nemen werkstudenten vaak tijdrovende of repetitieve taken van uw vaste personeel over. Uw vaste medewerkers hebben dan de ruimte om te focussen op complexe taken en taken waar meer kennis voor nodig is. Dit draagt bij aan de efficiëntie van uw bedrijf.
- Innovatieve ideeën. Werkstudenten bieden een frisse blik en innovatieve ideeën door de actuele kennis die zij bij hun opleiding opdoen. Deze nieuwe inzichten kunnen helpen bij het ontwikkelen van het bedrijf.
- Flexibele inzetbaarheid. Werkstudenten zijn vaak flexibel in werktijden, maar dit is wel afhankelijk van de studiebelasting. Examenperiodes zijn drukker voor werkstudenten dan andere weken.
- Duurzame investering. Werkstudenten maken een enorme groei mee binnen uw bedrijf aangezien zij leergierig zijn. Een werkstudent kan een duurzame investering zijn, aangezien deze kan doorgroeien tot een waardevolle medewerker in vaste dienst. Werkstudent zijn, kan dan als een soort proefperiode worden gezien. U investeert in het talent van morgen.
Dit zijn enkele voordelen van het inhuren van een werkstudent. Benieuwd naar welke voordelen er nog meer zijn? Neem contact op met de accountmanager van een vestiging in uw buurt!
Wat zijn de nadelen van een werkstudent?
Naast de voordelen, zijn er ook een aantal nadelen van werkstudenten:
- Inwerktijd. Werkstudenten hebben vaak beperkte kennis en ervaring aangezien zij nog student zijn. Hierdoor hebben werkstudenten vaak wat intensievere begeleiding nodig tijdens de inwerkperiode. Daarom is het verstandig om rekening te houden met het inwerktraject van de werkstudent.
- Beperkte beschikbaarheid. Doordat de werkstudent studeert, kan het zijn dat de werkstudent beperkte beschikbaarheid heeft. Dit hangt af van de opleiding, maar ook de werkdruk van de universiteit. Vaak zijn werkstudenten minder beschikbaar tijdens examen periodes en studieverplichtingen.
- Hoge doorstroom bij gebrek aan doorgroeimogelijkheden. Het komt ook voor dat werkstudenten vertrekken wanneer hun studie is afgerond en zij op zoek gaan naar een nieuwe uitdaging. Om te voorkomen dat u nieuw personeel moet inwerken, kunt u ook doorgroeimogelijkheden bieden aan de werkstudent zodat deze gemotiveerd blijft om voor uw organisatie te blijven werken.
Naast het lezen van de voordelen, is het ook goed om de nadelen van werkstudenten te begrijpen voordat u besluit of u een werkstudent wilt aannemen.
Welke sectoren profiteren het meeste van werkstudenten?
Na het lezen van de voor- en nadelen bent u vast enthousiast geworden over het inhuren van een werkstudent. Het is ook handig om te weten in welke sectoren werkstudenten inzetbaar zijn. De volgende sectoren zijn populair voor werkstudenten:
Juridische sector
- Werkstudent rechten
- Werkstudent advocatenkantoor
- Werkstudent strafrecht
- Werkstudent fiscaal
In de juridische sector kunnen werkstudenten ondersteuning bieden bij juridisch onderzoek, dossierbeheer en administratief werk.
Marketing en communicatie sector
- Werkstudent marketing
- Werkstudent communicatie
Enkele taken voor deze sector kunnen zijn contentcreatie, social media management, klantinteracties en marktonderzoek.
Finance en accountancy sector
- Werkstudent finance
- Werkstudent accountancy
- Werkstudent corporate finance
- Werkstudent econometrie
In de financiële sector kunt u denken aan de volgende werkzaamheden voor werkstudenten: klantcontact, administratieve ondersteuning en analysewerkzaamheden.
Data & IT sector
- Werkstudent data
- Werkstudent IT
Denk hierbij aan taken zoals softwareontwikkeling, data-analyse, cybersecurity en systeembeheer.
Human Resources (HR) sector
- Werkstudent human resources
Onderzoek en consultancy sector
- Werkstudent consultancy
Bij deze sector kunt u denken aan taken zoals marktonderzoek, data-analyse en strategische ondersteuning.
Bedrijfskunde en vastgoed sector
- Werkstudent bedrijfskunde
- Werkstudent vastgoed
Naast deze sectoren, zijn er nog veel meer sectoren waar werkstudenten ingezet kunnen worden.
Waarom wel of niet een werkstudent inhuren?
Het is goed om te begrijpen dat een werkstudent geen stagiair is, maar iemand die volledig meedraait binnen uw organisatie. Daarnaast is het verstandig om de voor- en nadelen met elkaar af te wegen, om te onderzoeken of het aannemen van een werkstudent verstandig is voor uw organisatie.
Samenvatting hoofdstuk 1:
-
Een werkstudent is een student die naast zijn of haar studie een betaalde (bij)baan heeft. Deze baan is vaak relevant voor de opleiding en de toekomstige carrière van de student.
-
Voordelen van werkstudenten zijn dat ze flexibel zijn, zij brengen actuele kennis en innovatieve ideeën naar uw organisatie, lagere loonkosten en zij zijn een duurzame investering.
-
Nadelen van werkstudenten zijn het nodig hebben van een inwerkperiode, beperkte beschikbaarheid van de werkstudenten door de studie en het kan zijn dat werkstudenten snel doorstromen bij gebrek aan doorgroeimogelijkheden.
-
Veelvoorkomende taken van werkstudenten zijn het ondersteunen bij data-analyse, marketing, juridisch en financieel werk, administratieve taken en IT-gerelateerde projecten.
-
Populaire sectoren voor werkstudenten zijn de juridische sector, marketing, finance, IT, HR, consultancy en vastgoed.
Hoofdstuk 2: Praktische zaken rondom werkstudenten
Samenvatting hoofdstuk 2:
-
Rechten en bescherming van werkstudenten worden gegarandeerd, doordat werkstudenten onder het reguliere arbeidsrecht vallen. Hierdoor hebben werkstudenten recht op minimumloon, vakantiegeld, sociale zekerheid en bescherming volgens de wet.
-
Flexibel werk aangezien werkstudenten vaak werken op basis van tijdelijke of oproep contracten. Dit zorgt ervoor dat zij hun werkzaamheden goed kunnen combineren met hun studie, maar dit vereist wel duidelijke communicatie van beide partijen.
-
Het verschil tussen een werkstudent en een een stagiair(e) zit vooral in het feit dat een werkstudent betaalt wordt volgens het minimum loon en volwaardig meedraait binnen de organisatie met vaste verantwoordelijkheden en taken. Daarentegen is een stagiair(e) voornamelijk gefocust op educatieve ontwikkeling onder uitgebreide begeleiding.
-
De inzetbaarheid van een werkstudent is divers, aangezien u in vrijwel elke branche een werkstudent kan inzetten. Werkstudenten zijn vaak bereid om verschillende taken op zich te nemen om hun theoretische kennis in de praktijk toe te kunnen passen.
-
Wat de werkgever moet regelen is een geldig contract, een correcte loonbetaling, mogelijk een pensioenregeling en een uitgebreide onboarding om een succesvolle samenwerking te garanderen.
Hoofdstuk 3: Wat zijn de kosten van een werkstudent?
Wat is het minimumloon van een werkstudent?
De overheid bepaalt het minimumloon voor een werkstudent. Het minimumloon van een werkstudent is afhankelijk van de branche en de leeftijd van de werkstudent. Het minimumloon geldt voor alle werknemers, dus ook voor werkstudenten. Bij stagiaires, mag het bedrijf zelf de vergoeding bepalen, maar voor werkstudenten mag een werkgever dus niet minder betalen dan het minimumloon.
Wat is het salaris van een werkstudent?
Het salaris van een werkstudent kan afhankelijk zijn van de functie, de ervaring, de opleiding en van de branche. Vaak ligt het salaris van een werkstudent net iets boven het minimumloon. Dit heeft te maken met het feit dat een werkstudent vaak specialistische vaardigheden of kennis meebrengt die direct worden toegepast in het bedrijf. De schommeling in vraag en aanbod op de arbeidsmarkt kan er ook voor zorgen dat het salaris varieert.
Wat kost een werkstudent per uur?
Waarschijnlijk bent u benieuwd naar de volgende vraag. Hoeveel kost een werkstudent per uur? Er zijn een aantal bijkomende kosten voor de werkgever, naast het bruto loon. Denk hierbij aan:
- Sociale premies
- Vakantiegeld
- Eventuele pensioenbijdragen
Deze extra kosten moeten wel worden meegenomen in de berekening van het totale budget voor het inhuren van een werkstudent. De totale loonkosten van een werkstudent liggen gemiddeld tussen de €`12 en €20 per uur, maar dit hangt af van de branche en de arbeidsvoorwaarden.
Hebben werkstudenten recht op vakantiegeld?
Werkstudenten hebben recht op vakantiegeld, net als alle andere werknemers. Wettelijk gezien is het vakantiegeld 8% van het bruto jaarsalaris en dit wordt meestal in mei uitbetaald. Echter, kan het ook zijn dat het vakantiegeld maandelijks wordt uitbetaald met het salaris. Dit staat dan beschreven in het arbeidscontract.
Wat kost een werkstudent voor de werkgever?
De totale kosten voor een werkstudent bestaan uit meerdere factoren. Deze factoren kunt u hier vinden:
- Bruto salaris. Dit is het afgesproken loon.
- Vakantiegeld. Dit bevat 8% van het bruto salaris.
- Sociale premies. Dit zijn bijdragen van werkgevers voor sociale verzekeringen.
- Eventuele pensioenbijdrage. Of een pensioenbijdrage wordt gerekend, hangt af van de branche en de duur van het contract.
- Administratiekosten en verzekeringen. Denk hierbij aan kosten voor de loonadministratie of een aansprakelijkheidsverzekering.
Hoeveel mag een werkstudent verdienen?
Er is geen wettelijk maximumsalaris voor werkstudenten. Werkgevers kunnen hen een salaris bieden dat hoger ligt dan het minimumloon, afhankelijk van de sector, de functie en de vaardigheden van de student. In sommige sectoren en CAO's zijn er richtlijnen voor salarissen van werkstudenten, waardoor het loon kan variëren. Werkgevers kunnen ervoor kiezen om werkstudenten extra te belonen bij goed functioneren of bij een langere dienstperiode.
Samenvatting hoofdstuk 3:
-
Het minimumloon van een werkstudent is wettelijk vastgesteld. Het is afhankelijk van de branche en de leeftijd van de werkstudent.
-
Het salaris van een werkstudent ligt vaak wat hoger dan het minimumloon, omdat werkstudenten specialistische kennis en vaardigheden meebrengen die direct toegepast kunnen worden in het bedrijf.
-
De totale loonkosten voor een werkstudent liggen gemiddeld tussen de €12 en €20 per uur. Dit is inclusief de bijkomende kosten zoals vakantiegeld, sociale premies en eventuele pensioenbijdragen.
-
Werkstudenten hebben recht op vakantiegeld. Dit is 8% van het bruto jaarsalaris. Meestal wordt het vakantiegeld in mei uitbetaald, tenzij het anders is afgesproken in het arbeidscontract.
-
De kostenopbouw voor werkgevers bestaat uit de volgende elementen: het bruto loon, vakantiegeld, sociale premies, eventuele pensioenbijdragen en extra administratie- of verzekeringskosten.
Hoofdstuk 4: Conclusie
Dit is waar u op moet letten bij het inhuren van een werkstudent
Een werkstudent inhuren kan een waardevolle en strategische oplossing zijn voor een organisatie. Werkstudenten krijgen de kans om hun actuele theoretische kennis in de praktijk te kunnen toepassen. Hierbij maken zij gebruik van hun leergierigheid en doorzettingsvermogen om direct bij te dragen aan de doelstellingen van de organisatie. Werkstudenten kunnen worden ingezet in diverse sectoren, zoals IT, finance, marketing en juridische dienstverlening. Werkstudenten zijn waardevol en breed inzetbaar op verschillende niveaus binnen een organisatie.
Een groot voordeel van werkstudenten is hun flexibiliteit. Werkstudenten werken vaak parttime of op oproepbasis. Hierdoor kunnen zij gemakkelijk inspelen op wisselende behoeften binnen een bedrijf. Bovendien brengen werkstudenten actuele inzichten en innovatieve ideeën mee. Dit zorgt voor een frisse blik op bestaande werkprocessen binnen het bedrijf. Verder zijn de loonkosten van werkstudenten relatief laag. Dit maakt een werkstudent een aantrekkelijke oplossing voor tijdelijke of aanvullende personeelsbehoefte.
Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met enkele factoren, zoals:
- Een intensievere inwerkperiode
- Beperkte beschikbaarheid van de werkstudent door de wisselende studiebelasting
- Risico op hoge doorstoom wanneer geen groeimogelijkheden worden aangeboden
- Een goede onboarding met duidelijke communicatie en goede afspraken
Een werkstudent is geen stagiair(e), maar een volwaardige medewerker binnen uw organisatie met een betaalde functie. Het loon van een stagiair(e) mag een organisatie bepalen, maar voor een werkstudent wordt het loon wettelijk bepaald. Daarom is het van belang dat u als werkgever op de hoogte bent van alle verplichtingen en alle geldende regels.
Een werkstudent biedt een bijzondere combinatie van actuele kennis, flexibiliteit en toekomstig potentieel. Door te investeren in werkstudenten kunt u jong talent ontwikkelen dat kan doorgroeien tot een waardevolle vaste kracht voor uw organisatie. Het inhuren van een werkstudent is een slimme en duurzame keuze voor ieder bedrijf dat open staat voor ontwikkeling, innovatie en groei.
Zoekt u nog gekwalificeerd personeel?
Een tekort aan gemotiveerd en flexibel personeel?
Recruit a Student matcht u aan getalendeerde studenten die zich graag inzetten voor de groei van uw bedrijf. Wij hebben een breed netwerk aan studenten in verschillende branches. Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.
- Gekwalificeerd personeel
- Diverse branches
- Snel nieuw personeel

Hoofdstuk 5: Werkstudenten via Recruit a Student
Hoe gaan wij te werk?
Recruit a Student beschikt over een diverse pool aan gekwalificeerde uitzendkrachten. Onze studenten zijn direct inzetbaar in uiteenlopende sectoren. Dankzij ons wervingsproces leren wij de sterke punten en specifieke vaardigheden van onze studenten kennen. Hierdoor kunnen wij altijd de beste match voorstellen die perfect aansluit op uw specifieke wensen. Zo garanderen wij dat elke uitzendkracht beschikt over de benodigde werkmentaliteit en expertise.
In welke branches zijn wij actief?
Wij hebben een diverse pool aan studenten. Hierdoor zijn onze werkstudenten inzetbaar in verschillende branches, zoals:
- Zakelijke dienstverlening
- Financiële dienstverlening
- Automotive
- Marketing
- Evenementen & Festivals
Benieuwd of u onze innovatieve studenten kan inzetten voor uw bedrijf? Neem contact op met de vestiging in uw buurt en wij regelen de rest!
Hoe snel kunnen wij werkstudenten leveren?
Recruit a Student heeft een efficiënte en doelgerichte aanpak, waarbij wij ruim de tijd nemen om kennis te maken met uw bedrijf. Uw aangewezen account manager is exact op de hoogte van wat er speelt binnen uw organisatie en wat de wensen en eisen zijn voor uw bedrijf. Na de kennismaking, gaat uw accountmanager direct voor u aan de slag. Binnen enkele dagen kan de accountmanager kandidaten voorstellen die perfect aansluiten bij uw wensen, eisen én bij uw bedrijfscultuur. Na het doorlopen van een kort inwerktraject, kunnen onze werkstudenten effectief bijdragen aan het succes van uw organisatie. Heeft u tijdelijke versterking nodig of juist structurele ondersteuning voor een langere periode? Wij vinden altijd een kandidaat die perfect aansluit bij uw benodigdheden.
Hoe selecteren wij onze kandidaten?
Om de juiste werkstudenten aan u voor te kunnen stellen, screenen wij onze werkstudenten zorgvuldig. Naast het kijken naar werkervaring en vaardigheden, kijken wij ook naar de persoonlijkheid van de kandidaat. Het is immers belangrijk dat uw nieuwe medewerker ook naadloos binnen uw bedrijfscultuur past. Op deze manier verzekeren wij dat wij altijd gedreven en professionele kandidaten aan u voorstellen, gebaseerd op uw wensen.
Uw contactpersoon
Bij Recruit a Student vinden wij dat een goede samenwerking begint met persoonlijk contact. Daarom krijgt u een vaste accountmanager aangewezen die uw contactpersoon blijft gedurende de hele samenwerking. Deze accountmanager leert uw organisatie door en door kennen, om u zo het beste te kunnen ondersteunen. Daarnaast kunt u altijd bij uw accountmanager terecht wanneer u iets wilt aanpassen of wanneer u vragen heeft. Zo kunnen wij een fijne en efficiënte samenwerking verzekeren.