Subsidies voor bedrijven die werken aan een lagere werkdruk

Publicatiedatum 20 september 2022
Wijzigingsdatum 8 oktober 2024

Een steeds hogere werkdruk is een actueel probleem. Lees er hier meer over.

Wist u dat 30% van de werknemers in Nederland een te hoge werkdruk heeft en dat 12,5% een verhoogde kans op een burn-out heeft? De overheid wil deze cijfers terugbrengen. Met dit doel voor ogen is drie jaar geleden "de week van de werkstress" gelanceerd. In deze week gaan ruim honderdvijfentwintig bedrijven aan de slag om werkstress te verlichten en plezier te verhogen. Vanaf dit jaar wil de overheid nog meer gaan doen door middel van subsidies. Wilt u meer weten over deze overheidssubsidies? Lees dan snel verder!

Waar krijgt u de subsidie voor?

Werkstress is beroepsziekte nummer één in Nederland. Dit kost de overheid en het Nederlandse bedrijfsleven jaarlijks veel geld. Een week verzuim kost een werkgever al snel 1000 euro. Aangezien het gemiddeld minstens een half jaar duurt voor een burn-out volledig genezen is kunnen deze kosten snel oplopen. Vandaar dat het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid subsidies gaat uitdelen om burn-outs preventief te gaan behandelen. U maakt kans op een subsidie, wanneer u een project opzet die er naar streeft werknemers langer gezond te laten werken.

Hoeveel is de subsidie?

Van de kosten die u maakt met uw project wordt de helft gesubsidieerd. Er is in totaal 13 miljoen euro apart gezet voor deze subsidies. Om er voor te zorgen dat dit niet door een aantal grote organisaties wordt opgeslokt is het maximum aan kosten dat gesubsidieerd wordt 10.000 euro. Daarnaast is het de bedoeling dat vanaf volgend jaar bedrijven ook via het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid specialisten kunnen inhuren. Hierbij moet u denken aan een team dat leidinggevenden gaat trainen, voorlichtingen gaat geven en goede voorbeelden gaat verspreiden. Verder zullen zij helpen bij de aanpak van werkstress, pesten en ander ongewenst gedrag op de werkvloer.

Wat kan deze subsidie doen voor uw bedrijf?

Het voorkomen van burn-outs heeft meerdere positieve gevolgen. Het bespaart bijvoorbeeld veel geld dat normaal naar ziektekosten gaat. Direct kosten verlagen is niet het enige wat burn-outs doet voorkomen. Wanneer uw werknemers minder werkdruk voelen, kunnen ze beter en meer werk verzetten. Door uw personeelsdruk te verlichten kunt u dus kosten verlagen en productiviteit verhogen. Kortom een win-winsituatie!


U kunt de subsidie aanvragen op de website van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Hier kunt u ook nog meer specifieke informatie vinden.

Benieuwd wat studenten uitzendbureau Recruit a Student voor u en uw organisatie kan betekenen? Met dienst als werving en selectieuitzenden en detacheren en online uitzenden en verloning biedt Recruit a Student een passende oplossing op ieder HR-gerelateerd probleem.

Langskomen?

Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00

Of loop bij één van onze vestigingen binnen.