Drie zaken waar je op moet letten bij het kiezen van een studentenkamer
Veel nieuwe studenten gaan voor het eerst op hun zelf wonen. Huurbazen weten dit ook en proberen jou daarom met verschillende trucjes zoveel mogelijk te laten betalen voor zo min mogelijk service. In deze blog zetten wij de 3 grootste valkuilen op een rijtje.
1. Extra kosten
Voor je toezegt tot de huur van een kamer is het belangrijk om te kijken of je wel huurt bij een betrouwbaar persoon. Veel studentenwoningen worden netjes binnen de regels verhuurd door huurcorporaties. Deze corporaties zullen vaak de regels maximaal benutten, maar wel binnen de wet blijven. Wanneer je bij een onafhankelijke individu huurt is dit nogal eens anders. Zoek daarom een huurbaas altijd op en kijk of hij geen historie heeft met het uitbuiten van studenten.
Vervolgens is het goed om te kijken wat er allemaal binnen jouw afgesproken huurprijs valt. Naast een kale huur voor de ruimte kan je worden gevraagd bij te betalen voor gas, water, elektra, servicekosten, wifi en kabel. Zorg dat wanneer deze kosten niet inclusief zijn in je huurprijs dat je wel weet wat je hier aan kwijt gaat zijn voordat je tekent. Je wil niet opgescheept zitten met een huurprijs die je niet kan betalen.
De huurcommissie is een organisatie die je kan helpen op uit te zoeken of je niet teveel gaat betalen voor een kamer. Zo hebben zij een puntentelling waarmee bepaald wordt wat een huurbaas maximaal mag vragen aan kale huurprijs. Vraagt een huurbaas teveel voor een kamer neem dan contact op met de huurcommissie en zij zullen jou helpen bij de vervolgstappen.
2. De staat van de kamer en voorzieningen
Studentenkamers in binnensteden zijn over het algemeen niet in nieuwbouwhuizen, maar dit betekent niet dat jij genoegen moet nemen met een huis dat op instorten staat. Let bij je keuze voor een kamer er op of je vochtplekken ziet in de kamer. Dit is vaak een gevolg van slechte ventilatie. Een slechte ventilatie is erg ongezond en dit zijn dan ook kamers waar je niet wilt wonen.
Daarnaast is het zowel in de zomer als de winter fijn als jouw ramen dubbel glas hebben om warmte en kou buiten te houden. Zeker als je rekening van de verwarming exclusief is. Andere zaken binnen de kamer waar je goed naar moet kijken zijn: De wifi verbinding, zijn er genoeg stopcontacten, gehorigheid en kraakt de vloer wanneer je loopt.
Kijk ook verder dan de kamer die je huurt. Hoe zijn de voorzieningen in de keuken en badkamer? Zorg er voor dat je ook een keuken en badkamer hebt die naar je zin is. Vraag daarnaast ook altijd na met hoeveel mensen je deze deelt. Een vier pits keuken moeten delen met vijf huisgenoten of om 6 uur moeten opstaan zodat je zeker weet dat je kan douchen voor je een presentatie hebt zijn geen prettige vooruitzichten.
3. Locatie en huidige bewoners
De locatie en bereikbaarheid zijn ook iets waar je naar moet kijken bij de keuze voor een kamer. Hoe ver ben je van het centrum en je studie af zijn de eerste twee vragen die je jezelf gaat stellen. Vervolgens bekijk je de bereikbaarheid van het openbaar vervoer. Ten slotte ga je kijken wat er allemaal in de buurt zit. Zit er een supermarkt in de buurt of bijvoorbeeld een sportschool. Waar je hierbij naar gaat kijken hangt er van af wat er voor jou belangrijk is.
Ten slotte ga je na met wie je gaat wonen. In een huis moeten leven met mensen waarmee je geen klik hebt is altijd lastig. Daarom houden de meeste huizen kijkavonden. Echter zijn er altijd huisbazen die zelf de inwoners van de kamers willen bepalen. Zorg er daarom voor dat wanneer dit zo is je tenminste je huisgenoten een keer ontmoet hebt voor je tekent.
Betalen voor je kamer
Je hebt een mooie kamer op de perfecte locatie, voor een eerlijke prijs en je hebt leuke huisgenoten. Dan is het nu wel belangrijk dat je de huur kan betalen en daarnaast nog leuke dingen kan doen. Dit kan je doen door je studielening op maximaal te zetten, maar je kan ook een leuke bijbaan zoeken. Recruit a Student is het uitzendbureau voor studenten. Met de leukste losse klussen, flexibele en vaste (bij)banen hebben wij altijd werk voor jou! Neem contact op met de vestiging in jouw stad om te zien wat we voor je kunnen betekenen.
Langskomen?
Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00
Of loop bij één van onze vestigingen binnen.